Żywność gmo a nowotwory

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik
Posty: 3637
Rejestracja: sob lut 18, 2012 11:32 am
płeć: mężczyzna

Żywność gmo a nowotwory

Post autor: pawel534 »

Ciekawe zdjęcie

Obrazek
Awatar użytkownika
guile
nadużywający
nadużywający
Posty: 997
Rejestracja: sob paź 01, 2016 12:12 pm
płeć: mężczyzna
Kontakt:

Re: Żywność gmo a nowotwory

Post autor: guile »

Jak na moją chorą głowę, ta żywność potencjalnie również może być pożywką dla patogenów, jakich nigdy nawet sobie w literaturze sci-fi nie wyobraziliśmy.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
Efkazi
zarejestrowany użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: sob wrz 09, 2017 10:32 pm

Re: Żywność gmo a nowotwory

Post autor: Efkazi »

Niestety, ale modyfikowane genetycznie rośliny na pewno nie są zdrowe i jestem skłonna uwierzyć w to, co zostało tu napisane. Trudno się dzisiaj ustrzec chemicznych dodatków i wszelkiego rodzaju syfu w jedzeniu i nie tylko w jedzeniu. Dla własnego dobra trzeba jednak próbować, na ile się da. Nie stać mnie na 100 % ekologiczne żywienie, ale na przykład wolę kupić kurczaka zagrodowego niż jakiś niewiadomego pochodzenia drób z hipermarketu http://www.zywienie.wortale.net/203-Kur ... zenia.html Marzy mi się własna hodowla, ale to nierealne.
GRyf
zarejestrowany użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: pn wrz 04, 2017 1:04 am
płeć: mężczyzna

Re: Żywność gmo a nowotwory

Post autor: GRyf »

Więc tak, żywność gmo jest 99.99% bezpieczna, ten 0.02% ( całe DNA jest rozkładane w przewodzie pokarmowym i nie przedostaje się nigdzie indziej) procent to osoby które są uczulone na toksyny wytwarzane przez te rośliny. Założę się, że większość osób nie wie jak modyfikuje się genetycznie organizmy. Jeżeli chodzi o kukurydze, to wytwarza ona toksyne, która niszczy jelita owadów, ale tylko owadów, a ta toksyna jest produkowana też przez niektóre bakterie z których wzięto geny i dano do genomu kukurydzy
Tak samo złoty ryż, odmiana ryżu produkująca duże ilości witaminy A która naturalnie w nim nie występuje i ten ryż może zażegnać ślepocie w biednych krajach, właśnie z powodu braku witaminy A w diecie.
Człowiek też jest modyfikowany genetycznie, tak zwane retro wirusy, są wchłanianie do naszych komórek i ich DNA jest przyjmowane do naszego genomu, jeżeli zajdzie to w komórce rozrodczej to na stałe te geny zapisują się w naszym DNA i tak około 40-60% ( zależy od badań) naszego DNA pochodzi właśnie od prastarych wirusów
No a jeżeli chodzi o kurczaka czy mięso to też wolę kupić z ekologicznej farmy, albo mięso typu Jagnięcina lub cielęcina ( wiem, że spotkam się z krytyką, że jem małe krówki, ale to mięso najbardziej mi smakuje i nie odłożyło się w nim jeszcze zbyt dużo toksyn)
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik
Posty: 6989
Rejestracja: pt sie 27, 2010 11:49 pm
płeć: mężczyzna

Re: Żywność gmo a nowotwory

Post autor: Antonio Kontrabas »

Prawie wszystko co obecnie spozywamy jest genetycznie zmodyfikowane. Wiecie chyba, ze taki slodki banan ktory dobrze znamy nawet nie istnieje w przyrodzie. Dziekie rosliny byly zazwyczaj niesmaczne i dlatego naukowcy od pokolen je ulepszali. Dzis stalo sie modne propagowanie antyGMO i robienie szumu wokol tego, ale malo kto wie, ze nawet zwykla przenica zostala zmutowana juz 60 lat temu!
Nie dajmy sie zwariowac. Owszem sa ekstremalne przypadki roslin ktore chca ulepszac w kierunku odpornosci na robale, ale wierzcie mi owe pestecydy ktorymi nawoza zarcie od 40 lat wcale nie sa i nie byly lepsze.
Cale przetworzone jedzenie bylo i jest rakotworcze i juz nie mozna tego zmienic. Mozna natomiast zmienic swoja diete, starac sie odzywiac w miare rozsadnie, nie doprowadzac do zakwaszenia organizmu, zjadac w tym celu kiszonki oraz zielenine. Unikac weglowodanow prostych, w miejsce cukrow fruktoze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zdrowie”