Czy lekarz rodzinny może wypisać receptę na antydepresant lub neuroleptyk ?
Moderator: moderatorzy
Czy lekarz rodzinny może wypisać receptę na antydepresant lub neuroleptyk ?
Tak jak w temacie.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Czy lekarz rodzinny może wypisać receptę na antydepresant lub neuroleptyk ?
Może.
Znam starszą panią,której ciężko wybrać się przez pół miasta do swojego psychiatry i załatwia sobie recepty w pobliskiej przychodni u lekarza rodzinnego.Dostała coś na zasadzie zaświadczenia od psychiatry które pokazuje lekarzowi i ten bez problemu wypisuje leki (bez tego raczej było by trudno)
Znam starszą panią,której ciężko wybrać się przez pół miasta do swojego psychiatry i załatwia sobie recepty w pobliskiej przychodni u lekarza rodzinnego.Dostała coś na zasadzie zaświadczenia od psychiatry które pokazuje lekarzowi i ten bez problemu wypisuje leki (bez tego raczej było by trudno)
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
-
- zaufany użytkownik
Tak, mi rodzinna wypisala antydepresant, ale niestety nie trafiła w lek, bo kilka dni po jego braniu dostalam psychozy. Takze...
"Dobrze jest znać prawdę i głośno o niej śpiewać, ale lepiej znać prawdę i śpiewać o śliwkach.."
Może przepisać, ale nie będzie chętny do przepisywania dłużej niż 2-4 miesiące.
Odeśle do psychiatry.
Z ciężkim epizodem depresji (myśli samobójcze, o samookaleczeniu) jeszcze szybciej odeśle.
Odeśle do psychiatry.
Z ciężkim epizodem depresji (myśli samobójcze, o samookaleczeniu) jeszcze szybciej odeśle.
LaDopamina
Z tego co wiem trzeba mieć zaświadczenie od psychiatry o przyjmowanych lekach i wtedy może przepisać psychotropy z tym że takie zaświadczenie jest chyba rok ważne także trzeba je odnawiać.
Może bo każdy lekarz ma takie same uprawnienia, ale dobrze jest pokazać takiemu lekarzowi poprzednią receptę, lub recepty. Receptę może wypisać nawet stomatolog, tylko musi mieć podstawy.
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Odwrotnie również - lekarz psychiatra może zapisać leki na inne choroby przewlekłe - tylko trzeba przedstawić mu odpowiednie zaświadczenie.
Bo jest leniem, któremu nie chce się spojrzeć na nr statystyczny choroby na zaświadczeniu. Potem powinien sprawdzić w spisie leków refundowanych, ile wynosi refundacja na daną chorobę. Dlatego pisze Ci 100 % .
LaDopamina
-
- zarejestrowany użytkownik
nigdy nie prosiłam żeby rodzinny wyoisał leki-nie wiedziałam o tym ze może.zreszta musze chodzic na obowiazkowe wizyty comiesieczne do psychiatry.jak terminy sie przedłuzaja a leki sie kończa to ekstra w rejestracji za opłatą wypisuja recepte.
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
Ja dawno temu, kilka lat poszłam i poprosiłam o wypisanie jakiegoś neuroleptyku bo mi się kończył i wypisał mi bez zaświadczenia, na zniżkę, mimo, że nie byłam uprawniona (miałam wtedy chad i niektóre z neuroleptyków miałam na 100%). Ale jak parę lat potem poszłam i poprosiłam o wypisanie Abilify to powiedział, że może tylko na 100%, bo nie mam zaświadczenia od psychiatry. Więc zrezygnowałam bo to cholerstwo jest strasznie drogie.
I odwrotnie, psychiatra zapisywała mi letrox (hormon tarczycy, jestem po operacji), ale racja, na 100% tyle, że on jest dosyć tani. Teraz chodzę do lekarza rodzinnego bo mam zmienione leki i zaświadczenie jest w karcie w przychodni.
I odwrotnie, psychiatra zapisywała mi letrox (hormon tarczycy, jestem po operacji), ale racja, na 100% tyle, że on jest dosyć tani. Teraz chodzę do lekarza rodzinnego bo mam zmienione leki i zaświadczenie jest w karcie w przychodni.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)