Święta-czas dobrego czy złego samopoczucia?

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Gabber24
zaufany użytkownik
Kontakt:

Święta-czas dobrego czy złego samopoczucia?

Post autor: Gabber24 »

Jaki jest Dla Was czas świąt kiedy zwala się rodzina do domu wszyscy skłądają sobie życzenia i opściskują się. Czy czujecie się nie swojo????
Ja wole cisze i spokuj
pozdraiwma
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

U mnie rodzina się nie zwala :wink: Poje się, poleniuchuje, fajno jest :wink:
Awatar użytkownika
Gabber24
zaufany użytkownik
Kontakt:

Chors pisze:U mnie rodzina się nie zwala :wink: Poje się, poleniuchuje, fajno jest :wink:

Jak Ty Chors masz fajnie ja muszę znośić całą rodzinkę:-(
Awatar użytkownika
Gabber24
zaufany użytkownik
Kontakt:

Wiktoria pisze:Gabber posiedzisz troszke przy wieczerzy.Później powiesz ze umówiłeś sie na Pasterkę ze znajomymi i tak wybędziesz.Rano wyjdziesz na msze wrócic na obiad a po obiedzie powiedz że idziesz na lodowisko . A następngo dnia że jesteś zmęczopny , boli Cię głowa i musisz odpocząć.
Powodzonka

Fajnie by było ale bede musiał siedzieć z nimi i wysłuchiwać jak to źle im się żyje jaka to bieda i w ogóle
Ale ciesze się z jednej żeczy że jade do teściów na wieś w 2 dzień swiąt tam jest cisza i spokuj:-) jest gdzie iść na spacer (samemu!!!!) i to jest zajefajne
1albert1
zaufany użytkownik

Post autor: 1albert1 »

Czuje sie normalnie tak jak na urodzinach czy imieninach. Troche dużo ludzi ale nie mam lęków przed ludźmi. Święta to miły czas , no i podarki które czasem są trafione.
Pozdrawiam i zyczę Wesołych Świąt
Awatar użytkownika
Darius
moderator
moderator

Post autor: Darius »

cześć!
Święta są dla mnie przede wszystkim czasem refleksji i odnowy, lubię ich nastrój, choinkę i lamki i ludzi, którzy szaleją po sklepach szukając prezentów dla bliskich. Lubię chodzić na pasterkę do kościoła, słuchać kolend a spotkania w gronie rodzinnym są okazją do wzajemnej bliskości i poczucia się częścią rodziny.
Pozdrawiam
Kocham życie - ale czy życie kocha mnie???
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Re: Święta-czas dobrego czy złego samopoczucia?

Post autor: jojo »

W święta mam raczej mizerny nastrój. Bo spędzam je tylko z Mamą. Mój Tata nie żyje od ponad 6 lat, mój brat z narzeczoną i z synkiem siedzi w Otwocku, moja siostra z rodziną mieszka w Hiszpanii. Kiedyś święta były okazją do rodzinnych spotkań, teraz jest jakoś głupio. Tylko ja i moja Mama. W zasadzie dobrze, że jesteśmy razem- samemu byłoby fatalnie. (Raz w Wielkanoc byłam sama, bo moja Mama zachorowała i musiała kurować się w Szczecinie, było mi strasznie smutno). Jest jeszcze siostra mojej Mamy, ale ona spędza święta w Niemczech, też sama, bo jej syn pracuje.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
shekspir
bywalec

Post autor: shekspir »

A mi tam wszystko jedno. święta? - dzien jak każdy inny.
kuni
zaufany użytkownik

Post autor: kuni »

Dla jednych swieta sa cudowne a dla innych pelne smutku i placzu. Dla zdrowych i bogatych napewno lepsze jak dla biednych i chorych. Ja swieta spedzam jak zawsze od wielu lat samotnie z moim mezem i chorym synem. Zrobi sie kolacje, jakies podarunki troche nostalgi i tradycji. Wczesniej jak syn byl zdrowy jezdzilam na swieta do Hiszpani. A po swietach Sylwester, tez raczej dla zdrowych. Bo chorzy z regoly sa samotni i nikt ich nie zaprasza. Tak to juz jest na tym swiecie. Masz zdrowie to masz wszystko, braknie go to wszystko i wszyscy cie opuszcza.
Dla wielu z nas na tym forum moga byc smutne. Ale mozna temu zaradzic. Chociazby w tym dniu wiekszosc niech zajrzy na forum i doda tym ktorzy potrzebuja otuchy, ciepla i milego slowa.
shekspir
bywalec

Post autor: shekspir »

A recepta na to : święta to dzień jak kazdy inny. I po problemie :)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Lecz po co recepta skoro nie należy leczyć czegoś co ludzkie i prawidłowe. Dla mnie święta to czas dla rodziny. Chciałbym, żeby wymagania tradycji, jakie stawiają u nas akurat kobiety nie przytłaczały żywego i spontanicznego kontaktu. Warto w święta znaleźć czas dla innych.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Zbyszek pisze:Dla mnie święta to czas dla rodziny. Chciałbym, żeby wymagania tradycji, jakie stawiają u nas akurat kobiety nie przytłaczały żywego i spontanicznego kontaktu.
Tzn. o ile dobrze zrozumiałam - chodzi Ci, Zbyszku, o to, żeby w Święta można było spotykać się w większym gronie, nie tylko z rodziną? Ale co do tego mają kobiety? Myślisz, że to wymagania stawiane przez większość polskich kobiet? Myślę, że nie... Pamiętaj, że tradycja nakazuje pozostawić jedno krzesło wolne - właśnie dla kogoś zupełnie obcego, kto niespodziewanie może zwitać do naszego domu.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Ależ, nie. Po prostu moje kobiety wymagają, żeby przede wszystkim sztućce leżały we właściwej kolejności, etc. Na spontaniczność kontaktu nie zawsze pozostaje wiele miejsca.
moi pisze:... Myślisz, że to wymagania stawiane przez większość polskich kobiet? ...
To ciekawa sugestia ! Nie wiem, lecz można się nad tym zastanowić. :wink: One same tak to przynajmniej przedstawiają !
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Na sztućce raczej nie zwracam uwagi, ale na ilość i rodzaj potraw na wigilijnym stole- już tak. Za każdą potrawą bowiem, stoi jakiś zwyczaj, jakaś tradycja - warto je zachować dla następnych pokoleń. Ciekawe jest śledzenie zmian, jakie zachodzą na wigilijnym stole u rodzin, wywodzących się z różnych stron Polski (a czasami nawet i świata!). Mój ojciec pochodził ze Wschodu, a mama z centralnej Polski - obok barszczu z uszkami i kutii, które wszyscy znają, ojciec serwował jeszcze kluski z makiem i miodem, które w jego rodzinnych stronach były taką "bogatszą" wersją kutii (na ziarna pszenicy każdy mógł sobie pozwolić, na białą mąkę już tylko co bogatsi).
Barszcz z uszkami, kutia, karp, kompot z suszu, bigos, różne ciasta - te potrawy pojawiają się nieprzypadkowo na wigilijnym stole, z każdą związana jest jakaś symbolika i swoiste przesłanie. Czytałam kiedyś bardzo ciekawą książkę na ten temat "Potrawy i zwyczaj staropolskie" (autora, niestety, nie pamiętam) - świetna lektura, gorąco polecam :)

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”