coś poza rentą
Moderator: moderatorzy
coś poza rentą
Czy przysługuje dla schizofreników coś poza rentą ?
I jak to jest z tą rentą jak się skonczy to dalej się staję na komisję ? I jakieś dokumenty trzeba dostarczyć ? Bo niestety nie dają na czas nieokreślony a powinni.
I jak to jest z tą rentą jak się skonczy to dalej się staję na komisję ? I jakieś dokumenty trzeba dostarczyć ? Bo niestety nie dają na czas nieokreślony a powinni.
Pozdrawiam
Re: coś poza rentą
Witaj, NEKRO. Jeżeli niepełnosprawność powstała pomiędzy 16. a 21. rokiem życia (stopień znaczny lub umiarkowany), to przysługuje prawo do zasiłku pielęgnacyjnego, które obecnie wynosi 153 zł. Jeżeli niepełnosprawność powstała po 21. r. ż. trzeba się legitymować znacznym stopniem niepełnosprawności.
Najczęściej do MOPS-u.
Właśnie po miesiącu od złożenia wniosku miałem parę dni temu komisję orzejakącą o stopniu niepełnosprawności i dostałem stopień znacznej niepełnosprawności . Mam się z tym orzeczeniem udać do mojego ośrodka pomocy społecznej w mojej gminie. Zachęcam tych , którym brakuje pieniędzy o staranie się o takie zaświadczenie gdyż można miesięcznie otrzymywać ok 150 zasiłku (tk mi się przynajmniej wydaje , jeszcze nie byłem w urzędzie gminy).