Płaska Ziemia

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
marchewkowy
bywalec

Płaska Ziemia

Post autor: marchewkowy »

Czy Ziemia jest płaska?

Najpierw mała symulacja:

Teraz eksperyment (wiele takich zostało przeprowadzonych i wszystkie zgadzają się w 100% - nawet te przeprowadzone amatorsko):

Oczywiście nie jest to jedyny dowód, chętnie podejmę dyskusję z tymi którzy nie uznają krągłości kuli ziemskiej.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Płaska Ziemia

Post autor: Niemamnie »

Dla dwuwymiarowych ludzi poruszającej się po dwuwymiarowej płaszczyźnie Ziemia będzie płaska ponieważ nie znają trzeciego wymiaru w którym Ziemia jest kulą.

Interesuje mnie inna rzecz: jeżeli Ziemia jest płaska to jak głęboką dziurę można w niej wykopać?
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Jeszcze kilkadziesiąt lat Ziemia znów stanie się płaska w Polsce. Wystarczy, że dominującą religią w Europie stanie się Islam. Czy my Polacy mimo że naszą religią będzie Rzymskokatolicka też nie uznamy Płaskości by nie być odmieńcami?
Co tu daleko szukać. Kiedy byłem małym chłopcem słyszałem rozmowę dwóch starszych o 10 lat znajomych, którzy twierdzili, że Księżyc jest większy od Słońca i oczywiście świeci własnym światłem. Jeden nawet zauważył, ze samoloty latają wyżej od Księżyca. Mimo, że dla mnie wszystko było jasne bo takie rzeczy z podstawowej astronomii mówili zdaje się już pierwszej i drugiej klasie podstawówki, to wolałem się nie odzywać bo mógłbym dostać z liścia, ze się z nimi nie zgadzam. Za nic mieli teorię Galileusza i Kopernika.

Wracając do tematu to czy zastanawialiście się na czym stoi Płaska Ziemia? No bo chyba nie sądzicie że wisi sobie w powietrzu.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Kicius_XXL pisze: Wracając do tematu to czy zastanawialiście się na czym stoi Płaska Ziemia? No bo chyba nie sądzicie że wisi sobie w powietrzu.
to oczywiste :D
Obrazek
nic
marchewkowy
bywalec

Kicius_XXL pisze: sob mar 18, 2017 9:24 pm ...
Co tu daleko szukać. Kiedy byłem małym chłopcem słyszałem rozmowę dwóch starszych o 10 lat znajomych, którzy twierdzili, że Księżyc jest większy od Słońca i oczywiście świeci własnym światłem. Jeden nawet zauważył, ze samoloty latają wyżej od Księżyca. Mimo, że dla mnie wszystko było jasne bo takie rzeczy z podstawowej astronomii mówili zdaje się już pierwszej i drugiej klasie podstawówki, to wolałem się nie odzywać bo mógłbym dostać z liścia, ze się z nimi nie zgadzam. Za nic mieli teorię Galileusza i Kopernika.
Jeden z tych dowodów które każdy może zaobserwować samodzielnie:

Oczywiście dochodzi do tego trochę matematyki, trochę znajomości podstawowych zasad fizyki oraz kilka prostych i niedrogich urządzeń. (zakładam że każdy kto to czyta komputer już posiada).

PS. Sprzęt potrzebny do odbioru transmisji z satelit NOAA to:
https://allegro.pl/listing?string=rtl%2 ... i-1-3-0222

oraz do samodzielnej budowy antena:

http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-tutorial ... te-images/

PS. Dowodem są tutaj przede wszystkim obliczenia efektu doplera, zdjęcia satelitarne to jedynie dodatek.

PPS. Dzięki temu tunerowi można odbierać wiele innych ciekawych transmisji, również sygnał ADS-B (przy użyciu innej anteny).
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

marchewkowy cos dla ciebie, mamm nadzieje ze ci nie rozp. mozgu

Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
marchewkowy
bywalec

zalew pisze: sob mar 18, 2017 10:51 pm marchewkowy cos dla ciebie, mamm nadzieje ze ci nie rozp. mozgu

Słabe źródło, czytałem pubikacje twórcy tej hipotezy z tego co pamiętam to twórcą tej hipotezy jest Szwed - nie, nie z tych nowych... stworzył tę teorię jeszcze za czasów jak Szwecja była cywilizowanym krajem...
marchewkowy
bywalec

http://heavens-above.com/IridiumFlares.aspx

Na tej stronie wyliczone są flary satelitów Iridium (flara to odbicie promieni słonecznych od anteny skierowane w stronę obserwatora) trzeba wpisać swoją lokalizację aby tabela pokazywała prawidłowe daty i czas.

Im mniejsza wartość w polu "jasność"/"brightness" tym wyższa jasność, od -6 do -9 są te najbardziej widowiskowe.

Altitude/wysokość - to wysokość ponad horyzont wyrażona w stopniach, azymut to kierunek (najzwyczajniejszy kompas jest świetną pomocą). Jeszcze łatwiej - kliknąć na dany przelot i zobaczyć na tle których gwiazdozbiorów przelatuje, wyszukać je i patrzeć w tamtym kierunku chwilę przed przelotem. Przeloty są bardzo dokładne zarówno w czasie jak i przestrzeni.
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Ja polowalem tylko na przelot stacji kosmicznej - robi wrazenie.
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

To w końcu Kopernik był kobietą?Moja przyjaciółka pokazywała mi filmiki z kosmosu fajne.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Jeżdżę do Austrii, wcześniej pracowałem w Niemczech na Słowacji, Czechach i we Francji. Można powiedzieć że zjeździłem całą Europę i mówię wam Ziemia jest Płaska. Nie wierzcie tym co mówią media. Media otumaniają.
marchewkowy
bywalec

Ze specyficznym poczuciem humoru filmy pokazują błędy w logice wierzących w płaską Ziemię.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

no tak:
Obrazek
nic
Awatar użytkownika
w pogoni za stracony
zaufany użytkownik

Post autor: w pogoni za stracony »

czy gdyby ziemia była płaska wszechświat byłby również? w takim sensie ograniczał by swój kształt do powieszchni ziemi?
wydaje mi się że tu nie chodzi czy to ważne czy nie. tylko skąd to się bierze. trzeba byłoby hodować dzieci i sprawdzać je czy jak nie będzie się ich uczyło zasad same je odkryją?
marchewkowy
bywalec

Oczywiście - cały wszechświat jest płaski...

Z resztą nawet jest taka teoria naukowa która jest spójna logicznie - jednak nie na tym polega na czym może się wydawać - teoria nosi nazwę "holographic universe" a płaskość wszechświata według tej teorii polega na tym iż według niej cały wszechświat jest umiejscowiony na powierzchni kuli z której jest holograficznie projektowany na jej wnętrze - wrażenie 3 wymiaru jest tylko i wyłącznie złudzeniem według tej teorii...

Tak ta teoria, chociaż nie do udowodnienia ani przetestowania w przeciwieństwie do teorii płaskiej Ziemii jest spójna przynajmniej matematycznie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”