Jeden pobyt w szpitalu-utrzymanie renty-proszę o pomoc!
Moderator: moderatorzy
Jeden pobyt w szpitalu-utrzymanie renty-proszę o pomoc!
Witam Wszystkich
Mam 36 lat
Leczę się u psychiatry ponad 2 lata W tamtym roku dostałem rentę na schizofrenie paranoidalną na rok czasu. W lipcu tego roku kończy mi się świadczenie-renta
Teraz niedawno podjąłem pracę w zakładzie pracy chronionej
Mam do Państwa kilka pytań
1) W styczniu tego roku podjąłem teraz pracę w zakładzie pracy chronionej Czy w związku z tym mogę utracić rentę ?
2) Czy jeden pobyt w szpitalu ponad miesiąc to za mało aby utrzymać rentę-czy trzeba się ponownie położyć do szpitala
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
Mam 36 lat
Leczę się u psychiatry ponad 2 lata W tamtym roku dostałem rentę na schizofrenie paranoidalną na rok czasu. W lipcu tego roku kończy mi się świadczenie-renta
Teraz niedawno podjąłem pracę w zakładzie pracy chronionej
Mam do Państwa kilka pytań
1) W styczniu tego roku podjąłem teraz pracę w zakładzie pracy chronionej Czy w związku z tym mogę utracić rentę ?
2) Czy jeden pobyt w szpitalu ponad miesiąc to za mało aby utrzymać rentę-czy trzeba się ponownie położyć do szpitala
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
- piotrs
- zaufany użytkownik
Re: Jeden pobyt w szpitalu-utrzymanie renty-proszę o pomoc!
mi się wydaje ze wystarczy co 2-3 miesiące wizyta u psychiatry i w kartotece jakie leki się bierze nie trzeba się klasc chyba bo rente dostaje się jak ktoś lezy w szpitalu ponad 2 lata idz do zusu spytaj się najepiej można pracować na pol etatu jak ma się rente
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: a nie mam
ojciec35, witaj : )
Powiem Ci na swoim przykładzie - miałem podobną sytuację niedawno jeszcze, tylko nie pracowałem ani w zazie ani innym zakładzie pracy chronionej. Hospitalizowany byłem również tylko raz w sumie, i to lata temu. Tyle co miałem komisję o przedłużenie renty i dostałem ją na 3 lata dalej (pierwsza była na rok podobnie jak Twoja). Jasne - mam wizyty u psychiatry, jakieś leki brane, ale wychodzi na to że wakacje w szpitalu nie są niezbędnym elementem do tego by mieć przedłużone świadczenie. Bądź więc spokojny, jest nadzieja że pójdzie po Twojej myśli : )
Powiem Ci na swoim przykładzie - miałem podobną sytuację niedawno jeszcze, tylko nie pracowałem ani w zazie ani innym zakładzie pracy chronionej. Hospitalizowany byłem również tylko raz w sumie, i to lata temu. Tyle co miałem komisję o przedłużenie renty i dostałem ją na 3 lata dalej (pierwsza była na rok podobnie jak Twoja). Jasne - mam wizyty u psychiatry, jakieś leki brane, ale wychodzi na to że wakacje w szpitalu nie są niezbędnym elementem do tego by mieć przedłużone świadczenie. Bądź więc spokojny, jest nadzieja że pójdzie po Twojej myśli : )
Niestety według rozumowania orzeczników ZUS podjęcie pracy przez delikwenta jest silną przesłanką, aby obniżyć grupę inwalidzką.
...dlatego tą przesłankę, że się jest zdrowszym trzeba zrównoważyć jakimś dowodem, że jednak nadal się chorym i że nie nastąpiła istotna poprawa.
...dlatego tą przesłankę, że się jest zdrowszym trzeba zrównoważyć jakimś dowodem, że jednak nadal się chorym i że nie nastąpiła istotna poprawa.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Komisja to jest loteria.Jeden się nic nie będzie czepiał i podbiję,a drugi obniży i męcz się po sądach.Oni mają chyba takie zadanie coś podobnego do egzaminatorów parę osób udupić statystycznie lub zrobić średnią.Nigdy na komisji nie jesteś pewien na 100%.Owszem można mieć dobre papiery,ale praca nigdy nie zwiększa twojej szansy na rentę i na tą samą grupę.