Jeden pobyt w szpitalu-utrzymanie renty-proszę o pomoc!

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

ojciec35
zarejestrowany użytkownik

Jeden pobyt w szpitalu-utrzymanie renty-proszę o pomoc!

Post autor: ojciec35 »

Witam Wszystkich
Mam 36 lat
Leczę się u psychiatry ponad 2 lata W tamtym roku dostałem rentę na schizofrenie paranoidalną na rok czasu. W lipcu tego roku kończy mi się świadczenie-renta
Teraz niedawno podjąłem pracę w zakładzie pracy chronionej
Mam do Państwa kilka pytań
1) W styczniu tego roku podjąłem teraz pracę w zakładzie pracy chronionej Czy w związku z tym mogę utracić rentę ?

2) Czy jeden pobyt w szpitalu ponad miesiąc to za mało aby utrzymać rentę-czy trzeba się ponownie położyć do szpitala
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Re: Jeden pobyt w szpitalu-utrzymanie renty-proszę o pomoc!

Post autor: piotrs »

mi się wydaje ze wystarczy co 2-3 miesiące wizyta u psychiatry i w kartotece jakie leki się bierze nie trzeba się klasc chyba bo rente dostaje się jak ktoś lezy w szpitalu ponad 2 lata idz do zusu spytaj się najepiej można pracować na pol etatu jak ma się rente
Milent_San
zarejestrowany użytkownik
Status: a nie mam

Post autor: Milent_San »

ojciec35, witaj : )

Powiem Ci na swoim przykładzie - miałem podobną sytuację niedawno jeszcze, tylko nie pracowałem ani w zazie ani innym zakładzie pracy chronionej. Hospitalizowany byłem również tylko raz w sumie, i to lata temu. Tyle co miałem komisję o przedłużenie renty i dostałem ją na 3 lata dalej (pierwsza była na rok podobnie jak Twoja). Jasne - mam wizyty u psychiatry, jakieś leki brane, ale wychodzi na to że wakacje w szpitalu nie są niezbędnym elementem do tego by mieć przedłużone świadczenie. Bądź więc spokojny, jest nadzieja że pójdzie po Twojej myśli : )
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Niestety według rozumowania orzeczników ZUS podjęcie pracy przez delikwenta jest silną przesłanką, aby obniżyć grupę inwalidzką. :evil:

...dlatego tą przesłankę, że się jest zdrowszym trzeba zrównoważyć jakimś dowodem, że jednak nadal się chorym i że nie nastąpiła istotna poprawa.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Komisja to jest loteria.Jeden się nic nie będzie czepiał i podbiję,a drugi obniży i męcz się po sądach.Oni mają chyba takie zadanie coś podobnego do egzaminatorów parę osób udupić statystycznie lub zrobić średnią.Nigdy na komisji nie jesteś pewien na 100%.Owszem można mieć dobre papiery,ale praca nigdy nie zwiększa twojej szansy na rentę i na tą samą grupę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”