co na zatwardzenie (skutek uboczny leków)?

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

co na zatwardzenie (skutek uboczny leków)?

Post autor: AMerei »

aż głupio o tym pisać, ale może nie jestem jedyna... otóż cierpię na zatwardzenia po lekach (biorę klozapol) i spytałam się pani doktor psychiatrę o radę na brzydki, odstający, wzdęty brzuch. kazała mi dużo pić (min. 6 szklanek wody dziennie), zmienić dietę na owocowo-warzywną, jeść pokarm zawierający błonnik, wypijać na czczo szklankę wody, żeby wspomóc pracę jelit no i zażywać dużo ruchu. powiedziałam, że chodzę codziennie z psem na godzinne spacery, ale stwierdziła, że to za mało, wobec tego dodam drugą godzinę psu i jeszcze po pół godziny biegania trzy razy w tygodniu. może to zadziała.
jeśli macie podobnie, piszcie co wam pomogło
pozdr. AM
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
zalew
zaufany użytkownik

Re: co na zatwardzenie (skutek uboczny leków)?

Post autor: zalew »

Zatwardzenie to wynik stresu i nawet jak bedziesz zarla blonnik tonami to ci nie pomoze - wyluzuj i nie martw sie niczym.
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

a czy to można brać z naszymi lekami?
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Według mnie któryś z tych dwóch pierwszych na pewno tak, gdyż są to po prostu drobno zmielone łupinki, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym. Jednak, ze względu na ich bardzo rozwiniętą powierzchnię czynną, można się liczyć z pewnym osłabieniem działania leków neuroleptycznych, gdyż będą one trochę absorbowane na powierzchni tych łupinek, a mniej wchłaniane do krwioobiegu.

Co do tego trzeciego preparatu w syropie to nie wiem. Myślę, że ponieważ to jest syrop, więc nie będzie zachodziło to zjawisko, o którym napisałem powyżej. Jednak w zamian - ewentualnie - może być innego niekorzystnego.

Jak jeszcze masz wątpliwości to doradzam pogadanie w aptece z mgr farmacji z drugiej strony aptecznego okienka.
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik
Status: Mój kotunio filemon

Post autor: Chwast »

łyzeczka lupiny babki jajowatej popic szklanka wody. dziala sprawdzalem na sobie.
blablabla
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Może pomóc jedzenie 2-3 jabłek rano na czczo.Po za tym ograniczenie spożywania mięsa i tłuszczy zwierzęcych na rzecz większej ilości warzyw też może być korzystne na takie dolegliwości.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
ODPOWIEDZ

Wróć do „zdrowie”