niektóre adresy
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
niektóre adresy
www.ipin.edu.pl
ipin@ipin.edu.pl
tel 45 82 800
I Klinika 842-40-34
Oddz. Dzienny I Kliniki
Ośr. terapeutczny, ul.Grottgera 25 A, Warszawa
022 / 841-87-28, 840-66-44
II Klinika Psychiatryczna 842-68-02
III Klinika 842-40-87
Polskie Towarzystwo Higieny Psychicznej
Targowa 59m16, 03-729 Warszawa
pthp@poczta.onet.pl
pthp@tlen.pl
tel.818-65-99,818-05-49
Intra-Ośrodek Pomocyy i Edukacji Psychologicznej
ul, Lipowa3 00-316 Warszawa
tel. kom.605-330-600
tel.892-00-66
tel./fax 0-22/8263534
intra@iq.pl.
www.osrodekintra.com.pl.
Polskie Towarzystwo Psychiatryczne
www.psychiatria.pl
Antydepresyjny telefon zaufania
Fundacji "Itaka"
022/654-40-41 /pon,czw.17-20
ipin@ipin.edu.pl
tel 45 82 800
I Klinika 842-40-34
Oddz. Dzienny I Kliniki
Ośr. terapeutczny, ul.Grottgera 25 A, Warszawa
022 / 841-87-28, 840-66-44
II Klinika Psychiatryczna 842-68-02
III Klinika 842-40-87
Polskie Towarzystwo Higieny Psychicznej
Targowa 59m16, 03-729 Warszawa
pthp@poczta.onet.pl
pthp@tlen.pl
tel.818-65-99,818-05-49
Intra-Ośrodek Pomocyy i Edukacji Psychologicznej
ul, Lipowa3 00-316 Warszawa
tel. kom.605-330-600
tel.892-00-66
tel./fax 0-22/8263534
intra@iq.pl.
www.osrodekintra.com.pl.
Polskie Towarzystwo Psychiatryczne
www.psychiatria.pl
Antydepresyjny telefon zaufania
Fundacji "Itaka"
022/654-40-41 /pon,czw.17-20
-
- zaufany użytkownik
Re: niektóre adresy
Zbyszku, a nie masz czegoś w województwie kujawsko-pomorskim?
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Nie mam, trzeba poszukać w sieci i wpisać do tego wątku.
-
- zaufany użytkownik
Już szukałem nic ciekawego nie ma:)
Pozwolę sobie trochę dopisać:
Towarzystwo Przyjaciół Niepełnosprawnych: www.tpn.org.pl
Środowiskowy Dom Samopomocy - placówka dzienna, opieka środowiskowa
ul. Czarnieckiego 4, Łódź
tel. 042 656 37 47
Mieszkania Chronione - placówka całodobowa, tylko dla osób z Łodzi, opieka pozaszpitalna
ul. Zawiszy Czarnego 22, Łódź
tel. 042 616 06 20
Hostel - placówka całodobowa, dla osób z całej Polski, opieka pozaszpitalna
ul. Jedlinowa 42/44, Jedlicze A
tel. 042 717 91 67
Zakład Opiekuńczo Leczniczy - placówka całodobowa dla osób z całej Polski, które oprócz chorób psychicznych cierpią na choroby somatyczne.
tel. 042 717 91 67
Mieszkania Chronione - oddział Jedlicze, placówka całodobowa, tylko dla osób z Łodzi, opieka pozaszpitalna, zajęcia terapeutyczne
tel. 042 717 91 67
POMOST -Stowarzyszenie Młodzieży i Osób z Problemami Psychicznymi, Ich Rodzin i Przyjaciół www.pomost.org.prv.pl
Towarzystwo Przyjaciół Niepełnosprawnych: www.tpn.org.pl
Środowiskowy Dom Samopomocy - placówka dzienna, opieka środowiskowa
ul. Czarnieckiego 4, Łódź
tel. 042 656 37 47
Mieszkania Chronione - placówka całodobowa, tylko dla osób z Łodzi, opieka pozaszpitalna
ul. Zawiszy Czarnego 22, Łódź
tel. 042 616 06 20
Hostel - placówka całodobowa, dla osób z całej Polski, opieka pozaszpitalna
tel. 042 717 91 67
Zakład Opiekuńczo Leczniczy - placówka całodobowa dla osób z całej Polski, które oprócz chorób psychicznych cierpią na choroby somatyczne.
tel. 042 717 91 67
Mieszkania Chronione - oddział Jedlicze, placówka całodobowa, tylko dla osób z Łodzi, opieka pozaszpitalna, zajęcia terapeutyczne
tel. 042 717 91 67
POMOST -Stowarzyszenie Młodzieży i Osób z Problemami Psychicznymi, Ich Rodzin i Przyjaciół www.pomost.org.prv.pl
Dom Pomocy Społecznej dla Osób Upośledzonych Umysłowo oraz Przewlekle Psychicznie Chorych
Kamień Wielkopolski. ul. Stawna 40
Stowarzyszenie na Rzecz Ochrony Zdrowia Psychicznego "Pewny Brzeg"
Witebska 2
65-634 Zielona Góra
www.latwiej.pl - strona dla wszystkich tych, którzy w jakikolwiek sposób mają styczność z problemem schizofrenii - czy sami chorują, czy mają chorego w rodzinie.
0 800 290 990 - Infolinia, bezpłatne porady specjalistów. Obecnie w lipcu nie ma konsultacji, ale można zadzwonić i umówić się na nie (będą na początku sierpnia z psychiatrą). Psycholog jest na tej linii w co drugi czwartek 15.00 - 17.00, numer darmowy.
Centrum diagnostyczno-terapeutyczne Twój Psycholog - Dzierzoniów
Cicha 4, 58 200 Dzierzoniów (woj. dolnośląskie)
Środowiskowy Dom Samopomocy - Nowa Sól
Muzealna 46, 67-100 Nowa Sól (woj. lubuskie) - pomoc pacjentom z chor. psych.
Środowiskowy Dom Samopomocy - Sawin
Dzienny ośrodek wsparcia dla osób z zaburzeniami psychicznymi
(7.30 -15.30 od poniedziałku do piątku)
Stodoły3/1, 22-107 Sawin (woj. lubelskie)
Stowarzyszenie \Nie jesteś sam\ - Wrocław
Pl. Solidarności 1/3/5, pok. 423
53-661 Wrocław, tel. 0713592921 (świetlica, zajęcia terapeutyczne itp).
Stowarzyszenie Działające na Rzecz Osób Chorych Psychicznie i Ich Rodzin \"Przystań\" - Katowice
Tysiąclecia 41, 40-875 Katowice, tel 0-32 254-85-59, www.sds.katowice.pl
Kamień Wielkopolski. ul. Stawna 40
Stowarzyszenie na Rzecz Ochrony Zdrowia Psychicznego "Pewny Brzeg"
Witebska 2
65-634 Zielona Góra
www.latwiej.pl - strona dla wszystkich tych, którzy w jakikolwiek sposób mają styczność z problemem schizofrenii - czy sami chorują, czy mają chorego w rodzinie.
0 800 290 990 - Infolinia, bezpłatne porady specjalistów. Obecnie w lipcu nie ma konsultacji, ale można zadzwonić i umówić się na nie (będą na początku sierpnia z psychiatrą). Psycholog jest na tej linii w co drugi czwartek 15.00 - 17.00, numer darmowy.
Centrum diagnostyczno-terapeutyczne Twój Psycholog - Dzierzoniów
Cicha 4, 58 200 Dzierzoniów (woj. dolnośląskie)
Środowiskowy Dom Samopomocy - Nowa Sól
Muzealna 46, 67-100 Nowa Sól (woj. lubuskie) - pomoc pacjentom z chor. psych.
Środowiskowy Dom Samopomocy - Sawin
Dzienny ośrodek wsparcia dla osób z zaburzeniami psychicznymi
(7.30 -15.30 od poniedziałku do piątku)
Stodoły3/1, 22-107 Sawin (woj. lubelskie)
Stowarzyszenie \Nie jesteś sam\ - Wrocław
Pl. Solidarności 1/3/5, pok. 423
53-661 Wrocław, tel. 0713592921 (świetlica, zajęcia terapeutyczne itp).
Stowarzyszenie Działające na Rzecz Osób Chorych Psychicznie i Ich Rodzin \"Przystań\" - Katowice
Tysiąclecia 41, 40-875 Katowice, tel 0-32 254-85-59, www.sds.katowice.pl
ZWIĄZEK STOWARZYSZEŃ RODZIN I OPIEKUNÓW OSÓB CHORYCH PSYCHICZNIE "POL-FAMILIA"
Niesiołowskiego 20, 87-100 Toruń, woj, kuj-pom. tel. (0-56) 657 55 85, 0-605 255 619
Stowarzyszenie na Rzecz Przeciwdziałania Wykluczeniu Społecznemu Osób Z Zaburzeniami Psychicznymi "Most"
Kurpińskiego 19, 85-096 Bydgoszcz, woj. kuj-pom.
Niesiołowskiego 20, 87-100 Toruń, woj, kuj-pom. tel. (0-56) 657 55 85, 0-605 255 619
Stowarzyszenie na Rzecz Przeciwdziałania Wykluczeniu Społecznemu Osób Z Zaburzeniami Psychicznymi "Most"
Kurpińskiego 19, 85-096 Bydgoszcz, woj. kuj-pom.
a znacie jakies adresy oddzialow dziennych na dolnym śląsku?
-
- zarejestrowany użytkownik
Centralny Szpital Kliniczny w Łodzi http://www.csk.lodz.pl
Szpital im. dr J. Babińskiego w Łodzi ( jak kto woli, osobiście nie polecam... ) http://www.psychiatria-lodz.pl
Szpital im. dr J. Babińskiego w Łodzi ( jak kto woli, osobiście nie polecam... ) http://www.psychiatria-lodz.pl
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Strona www.psychiatria.pl jest tragiczna.Są na niej informacje ale dostępne głównie dla lekarzy bądź dla ludzi związanych z farmacją.Porażka.Dlaczego każdy człowiek nie może mieć dostępu do informacji?
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
Dlatego, żeby osoby nie mające podstawowej wiedzy z zakresu tych informacji nie zaszkodzili swoją błędną ich interpretacją sobie lub komuś drugiemu.irish24 pisze:Dlaczego każdy człowiek nie może mieć dostępu do informacji?
Zapraszam do rozmowy na czacie.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Ja także raczej byłbym za otwartością. Fałszywe interpretacje to częstokroć mniejsze źródło błędu jak brak informacji w ogóle.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Rozśmieszyłeś mnie.dan pisze:Dlatego, żeby osoby nie mające podstawowej wiedzy z zakresu tych informacji nie zaszkodzili swoją błędną ich interpretacją sobie lub komuś drugiemu.irish24 pisze:Dlaczego każdy człowiek nie może mieć dostępu do informacji?
the formless."
the formless."
Zauważ, że te informacje, które dają pewną, wystarczającą i dobrze opracowaną wiedzę z danego tematu są ogólnie dostępne. Jestem pewien, tak czytając wypowiedzi niektórych użytkowników na forach zaczytane właśnie z tych niedostępnych artykułów(albo zasłyszane ze szczątkowych wypowiedzi specjalistów - i i wyciągają laickie wnioski), że są w stanie wprowadzić dezinformacje wśród jakiejś grupy społeczności i czasem do tego dochodzi.zbyszek pisze:Fałszywe interpretacje to częstokroć mniejsze źródło błędu jak brak informacji w ogóle.
Jeżeli ktoś ma ochotę studiować temat, to są od tego instytucje edukacyjne, jak np. uczelnie wyższe, gdzie można pod kontrolą jakości najpierw zrozumieć temat.
Zbyszku, jako pasjonatowi fizyki, myślę, że nie jest Ci trudno wyobrazić sobie sytuację próby zrozumienia jakichś bardziej skomplikowanych zjawisk fizycznych przez kogoś, kto nie rozumie podstaw tej nauki. Albo analogicznie - matematyki.
Chociaż niektóre z tych niedostępnych artykułów można by udostępnić. Czasem trafiam na takie, które chętnie bym tu przekopiował, ale portal albo autor ostrzega o konsekwencjach prawnych takiego postępowania.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
dan pisze:Zauważ, że te informacje, które dają pewną, wystarczającą i dobrze opracowaną wiedzę z danego tematu są ogólnie dostępne. Jestem pewien, tak czytając wypowiedzi niektórych użytkowników na forach zaczytane właśnie z tych niedostępnych artykułów(albo zasłyszane ze szczątkowych wypowiedzi specjalistów - i i wyciągają laickie wnioski), że są w stanie wprowadzić dezinformacje wśród jakiejś grupy społeczności i czasem do tego dochodzi.zbyszek pisze:Fałszywe interpretacje to częstokroć mniejsze źródło błędu jak brak informacji w ogóle.
Jeżeli ktoś ma ochotę studiować temat, to są od tego instytucje edukacyjne, jak np. uczelnie wyższe, gdzie można pod kontrolą jakości najpierw zrozumieć temat.
Zbyszku, jako pasjonatowi fizyki, myślę, że nie jest Ci trudno wyobrazić sobie sytuację próby zrozumienia jakichś bardziej skomplikowanych zjawisk fizycznych przez kogoś, kto nie rozumie podstaw tej nauki. Albo analogicznie - matematyki.
Chociaż niektóre z tych niedostępnych artykułów można by udostępnić. Czasem trafiam na takie, które chętnie bym tu przekopiował, ale portal albo autor ostrzega o konsekwencjach prawnych takiego postępowania.
Fizyka to nie medycyna.Mnie nie obchodzi jak działa Wszechświat (w tym senie) bo i tak nie mam wpływu na to czy Ziemia krąży wokół Słońca bo nie jestem Bogiem (czy siłą,która tym steruje,cokolwiek to znaczy).Żyjemy jednak w czasach w których przeciętny człowiek wierzy w lekarza jak w Boga.Na swoje zdrowie mam wpływ.Tak więc chciałbym mieć dostęp do wiedzy.Praktyki lekarskiej i tak nie mogę otworzyć.Jeśli złamie prawo chcąc kogoś leczyć trafię do sądu.Twoja analogia Dan jest nietrafna.Jakie są te konsekwencje prawne?Na pewno nie własność intelektualna bo duża grupa osób ma dostęp do czyjejś wiedzy.Bierze się to z absolutyzowania wiedzy lekarza, przez to,że nie wszyscy mają do niej dostęp.Z pewnością masz rację,że bardzo specjalistyczne teksty nie powinny być ogólnodostępne.Jednak wątpię aby na tej stronie do której nie mam dostępu takie były.Pacjent nie jest traktowany jako partner w dyskusji tylko jak wiejski głupek za przeproszeniem.Bo nie ma wiedzy ale mógłby ją mieć w o wiele większym zakresie.Ludzi lepiej jednak utrzymywać w nieświadomości.A nóż doszliby do wniosku,że nie potrzebują lekarza.A nóż zaczęliby wprowadzać w swoje życie profilaktykę a nie chemiczne doraźne leczenie.Nie mam tu na myśli psychiatrii gdzie to jest potrzebne w szczególnych przypadkach.Mam na myśli inne gałęzie medycyny.
the formless."
the formless."
Irish, nie miałem na myśli prób leczenia kogoś mając te niedostępne informacje tylko błędne ich interpretowanie, szkodzenie nimi sobie i ewentualne wprowadzanie w błąd innych i szkodzenie im w ten sposób.irish24 pisze:Na swoje zdrowie mam wpływ.Tak więc chciałbym mieć dostęp do wiedzy.Praktyki lekarskiej i tak nie mogę otworzyć.Jeśli złamie prawo chcąc kogoś leczyć trafię do sądu.Twoja analogia Dan jest nietrafna.Jakie są te konsekwencje prawne?Na pewno nie własność intelektualna bo duża grupa osób ma dostęp do czyjejś wiedzy.
Na portalu psychiatria.pl są bardzo specjalistyczne informacje. Nie musisz w to wierzyć.
Informacje na takim poziomie, zazwyczaj pisane językiem specyficznym psychiatrom i psychologom klinicznym, którego ktoś, kto nie siedzi w temacie nawet nie zrozumie mogą z dużym prawdopodobieństwem zostać błędnie zinterpretowane. Poza tym ta wiedza i tak nic laikowi nie pomoże.
Pytałeś, dlaczego te artykuły są nie dostępne. No to odpowiedziałem.
Analogię uważam za trafną. Te artykuły zazwyczaj zawierają w sobie treści biologiczne, chemiczne a nawet z zakresu fizyki.
Jeśli kogoś faktycznie interesują te zagadnienia, to tak jak wspominałem, znajdzie sposób, żeby ostatecznie znaleźć się w temacie

- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Czasopisma naukowe są publicznie dostępne w czytelniach i nie stanowi to żadnego zagrożenia.
Artykuły na psychiatria.pl czasem zawierają autorskie teorie i jeszcze nie do końca potwierdzone badania autora, który najwidoczniej wolałby, żeby nie były udostępniane komuś spoza zawodu. Gdyby chciał, żeby było inaczej, to opublikowałby je np. w czasopiśmie naukowym.zbyszek pisze:Czasopisma naukowe są publicznie dostępne w czytelniach i nie stanowi to żadnego zagrożenia.
Te artykuły, których źródłem są czasopisma, o ile mi wiadomo, są na tym portalu publicznie dostępne.
Na tym forum też jest obszar z ograniczonym dostępem. A przecież można by powiedzieć, że w czytelniach są dostępne wydania pamiętników różnych ludzi, czy ich biografie.
No i właśnie dlatego, że masz wpływ na swoje zdrowie dzięki informacjom medycznym, niektóre z nich są niedostępne osobom nie związanym zawodowo, czy naukowo z medycyną, czy w tym przypadku psychologią.Irish24 pisze:Fizyka to nie medycyna. ... Na swoje zdrowie mam wpływ. ... Tak więc chciałbym mieć dostęp do wiedzy.
Potrafię zrozumieć administrację takich portali i autorów artykułów. Potencjalnie też bym nie chciał, żeby byle ktoś "z ulicy" mógł przeczytać i źle zrozumieć napisany przeze mnie.
Ja sobie tak to wyobrażam, być może się mylę. Czas zweryfikuje.
DOM POD FONTANNĄ
dom-klub dla osób, które doświadczają kryzysów zdrowia psychicznego (rehabilitacja, pomoc w powrocie do normalnego funkcjonowania, znalezieniu pracy)
"Celem Domu Pod Fontanną jest podnoszenie jakości życia osób przewlekle chorych psychicznie, głównie na schizofrenię. Dom organizuje tym ludziom, poza medyczną, opiekę środowiskową. Jest dla nich pomostem wiodącym do integracji ze światem zewnętrznym. Motywuje osoby chore do różnych form życiowej aktywności i do pełnienia ról społecznych."
Warszawa
ul. Nowolipki 6A
tel./fax: +48 22 636 47 29
tel.: +48 22 636 55 89
e-mail: biuro@wdpf.org.pl
http://www.wdpf.org.pl/
Poznań
ul. Rawicka 51
tel./fax: 061 830 68 88;
tel. kom.: 0 607 459 001
e-mail: info@fountain-house.pl
Jadwiga Grześkowiak – Kierownik Domu
e-mail: j.grzeskowiak@fountain-house.pl
http://fountain-house.pl/media/art_nr_10
Kielce
ul. Jana Nowaka Jeziorańskiego 75
tel/fax. (041) 331-77-86
Biuro: biuro@kdpf.kielce.pl
Dom-Klub: dom@kdpf.kielce.pl
http://www.kdpf.kielce.pl/home.html
Szczecin
al. Boh. Warszawy 27
informacje tel. (091) 454 14 81
http://www.dps.szczecin.pl/aktualnosci/ ... d-fontannq
dom-klub dla osób, które doświadczają kryzysów zdrowia psychicznego (rehabilitacja, pomoc w powrocie do normalnego funkcjonowania, znalezieniu pracy)
"Celem Domu Pod Fontanną jest podnoszenie jakości życia osób przewlekle chorych psychicznie, głównie na schizofrenię. Dom organizuje tym ludziom, poza medyczną, opiekę środowiskową. Jest dla nich pomostem wiodącym do integracji ze światem zewnętrznym. Motywuje osoby chore do różnych form życiowej aktywności i do pełnienia ról społecznych."
Warszawa
ul. Nowolipki 6A
tel./fax: +48 22 636 47 29
tel.: +48 22 636 55 89
e-mail: biuro@wdpf.org.pl
http://www.wdpf.org.pl/
Poznań
ul. Rawicka 51
tel./fax: 061 830 68 88;
tel. kom.: 0 607 459 001
e-mail: info@fountain-house.pl
Jadwiga Grześkowiak – Kierownik Domu