Dopamina

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Dopamina

Post autor: Niemamnie »

Dopamina jest zwana także hormonem prospołecznych zachowań.
Gdy na drodze rozwoju człowieka pojawiają się tak silne przeszkody, że nie rozwija silnej empatii i altruizmu wtedy rozwija się w kierunku schizofrenii.

Pozdrawiam
Luke Skywalker
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Dopamina

Post autor: hvp2 »

Dopamina to bardziej hormon szczęścia i motywacji.
Jej działanie wchodzi w skład tzw. układu nagrody w mózgu.

A hormon "prospołecznych zachowań" to bardziej oksytocyna.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Otóż sztucznie wywołuje ona lepsze samopoczucie, odczucia nagrody i motywacji, co jest niezwykle istotnym czynnikiem determinującym określone, w tym przypadku pozytywne, zachowania ludzkie.

Aby potwierdzić skuteczność tabletki, badacze przeprowadzili testy z udziałem ochotników. Jedna grupa kontrolna otrzymała placebo, natomiast druga tabletkę. I tak, jak się domyślacie, przedstawiciele drugiej grupy byli bardziej hojni i uczciwsi, niż ci, którzy przyjmowali tylko placebo.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/2876 ... -jak-jezus

Dopamina gra rolę nadrzędną nad oksytocyną, mogę poszukać innych badań naukowych na te temat.
Oksytocyna jest hormonem wydzielanych w sytuacjach empatii sytuacjach altruizmu, ale aby mogła zostać wydzielona musi być podtrzymywany duży poziom dopaminy.

Pozdrawiam
Luke Skywalker
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Xoredas
zaufany użytkownik
Status: Brak

Post autor: Xoredas »

zablokowana dopamina jest wtedy kiedy blokuje ją neuroleptyk,ja mam z tym problem dlatego jestem nieszczęśliwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”