Badania krwi

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Badania krwi

Post autor: wowo »

Czy robicie sobie regularnie badania krwi w ośrodkach zdrowia? Ja np. przebywając cały czas w UK co roku pobierana jest mi krew do badania. Dostaje sms na komórkę, kontaktuję się z przychodnią i umawiam wizytę. w późniejszym czasie dostaje przypomnienia o wizycie. Jak jest u Was?
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Badania krwi

Post autor: hvp2 »

Jak się bardzo prosi to lekarz rodzinny wypisze zlecenie na te najbardziej podstawowe badania. W rezultacie będą one bezpłatne (na NFZ).

Psychiatrzy badają krew pacjentom tylko przy okazji hospitalizacji, choćby i na oddziale dziennym. Przy leczeniu ambulatoryjnym doproszenie się o zlecenie na badania krwi jest równie proste jak podróż na Marsa.

Osobiście badam sobie krew co trzy miesiące w związku z leczeniem endokrynologicznym, ale muszę sobie za to płacić. Nawet i ponad 100 PLN się zdarza za dość szeroki zestaw oznaczeń.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Ja z reguły robię co pół roku podstawowe badania krwi, raz w roku dodatkowo USG.
RTG jak mi powiedział lekarz wykonuje się w przypadku jakiś dolegliwości - raczej nie zrobią z powodu troski o zdrowie.
błądząca
bywalec

Post autor: błądząca »

wowo21975 pisze: czw gru 15, 2016 11:19 pm Czy robicie sobie regularnie badania krwi w ośrodkach zdrowia? Ja np. przebywając cały czas w UK co roku pobierana jest mi krew do badania. Dostaje sms na komórkę, kontaktuję się z przychodnią i umawiam wizytę. w późniejszym czasie dostaje przypomnienia o wizycie. Jak jest u Was?
W UK to możliwe, ale w Polsce? Może za, strzelam, 50 lat tak i będzie u nas. Może, choć powątpiewam.

@ wowo21975
czy dobrze zrozumiałam? Dostajesz sms-a na fona, takie zaproszenie na badanie krwi?

Zgadzam się z hvp2,
rodzinny może wypisze blankiecik, ale często pyta : dlaczego? po co?

Na oddziale w szpitalu badają zawsze krew, ale chyba mają takie wytyczne.
Moja siora nawet mówi, że jak się chce być dobrze (wg mnie w miarę ) przebadanym to trzeba się położyć do szpitala i nie ma tu na myśli badań stricte tylko pod kątem psychiatrycznym, tylko ogólnie- krew, USG, EKG.

Wydaje mi się, że jak się chce miec często krew badaną, to trzeba prywatnie z własnej kieszeni za to płacić.

Wyjątki pewnie są, słyszałam, że jak się bierze klozapinę to lekarz musi "nadzorować" wyniki badania krwi co jakiś tam czas, więc pewnie przy niektórych lekach / chorobach można liczyć na częstsze badania krwi.

Tyle teoria, jak wiadomo, z praktyką bywa różnie.
Kiedyś słyszałam, że np. przed zażywaniem doustnej antykoncepcji lekarz ginekolog powinien zbadać hormony, a mam masę , a raczej miałam masę koleżanek, które nigdy takiego badania nie miały;).

Zresztą, wracając do neuroleptyków, antydepresantów, to psychiatrzy często przepisują dany lek, a przynajmniej mnie się zdarzyło, że tylko ostatni psychiatra zapytał mnie czy na coś choruję, typu cukrzyca.
Pozostali, trzej psychiatrzy, przepisywali leki według uznania. A niby jak się ma np. choroby nerek, wątroby, układu krążenia czy często cukrzycę trze roztropniej ustalać dawki lub nawet jakiś tam leków unikać (lub ostrożniej przepisywać").
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Tak, dostaję przypomnienie na telefon SMS o badaniu, zazwyczaj dzień przed badaniem.
błądząca
bywalec

Uuuu, to nieźle. Cóż, to inny kraj.

A jeśli mogę zapytać, bierzesz jakiś lek z substancją typu klozapiną lub inna, przy której wymagane sa regularne badania krwi? Czy po prostu w ramach ubezpieczenia masz badania? Orientujesz się, każdy ma takie badania refundowane czy tylko pewne grupy chorych przyjmujące stale leki?
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Otóż nie biorę dodatkowego leku oprócz amisulpride, badania mam w ramach ubezpieczenia. Czy każdy ma takie badania, tego nie wiem.
błądząca
bywalec

Rozumiem, dzięki za odpowiedź:)

Tak czy siak, w Pl nie ma takiego przypominania na fona, przynajmniej ja się z takim czymś nie spotkałam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”