Chciałem się dowiedzieć czy witamina D faktycznie komuś pomogła w schizofrenii ? bo czytam o tym w internecie to dostaje " pie***lca"
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
Pozdrawiam wszystkich
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderator: moderatorzy
Może spróbuj długich spacerów (lepiej nawet: wycieczek) po świeżym powietrzu (w ciągu dnia, w otoczeniu przyrody), a także witaminy B6 w tabletkach 50 mg. Witamina B6 działa stymulująco na system nerwowy.Soulfly pisze:Ja po prostu wpadam w chandrę i szukam czegoś co by mi pomogło , dawno już nie wierzę tak zwaną "pigułkę cud" . Zaczynam się zamykać w sobie ciężko mi się myśli ( koncentracja do bani )
Może nawiedzili ją tzw. przedstawiciele handlowi?hvp2 pisze:Mnie suplementację D3 + Ca zleciła internistka w przychodni.
Co najwyzej to jest to wtorne, ze wzgledy na objawy negatywne i dlugotrwale przebywanie w domu. Bardzo mozliwe, ze schizofrenia nie bylaby tak uciazliwa na Malediwach, ze sie tak wyraze...Soulfly pisze:Z tego co przeczytałem . " Jest udowodnione, że schizofrenicy z reguły mają niedobór witaminy D.
Na Malediwach co ja bym robił teraz to nawet nie nadaje się na publiczne forum...bogdan pisze:na Malediwach, ze sie tak wyraze...
[youtube]TzwGfP98vGM[/youtube]spodsztancy pisze:Na Malediwach co ja bym robił teraz to nawet nie nadaje się na publiczne forum...bogdan pisze:na Malediwach, ze sie tak wyraze...
z tego co się orientuję i czytałem nie ma dowodów na toksyczność witaminy D, ludzie którym lekarze zakazali stosowania dłużej widaminy D, z racji "toksycznego poziomu" i gdy nie przerwali nic im się nie stało, lub ewentualnie po zrobionych badaniach, które wskażą "poziom toksyczny" przerwać lub zmniejszyć ilość wit D.PanSerduszko pisze: ↑pt sty 06, 2017 6:49 pm Witam.
Tam wyżej ktoś napisał, że doszedł do odpowiedniego poziomu suplementując D3, a wcześniej miał niedobór i teraz pytanie z mojej strony :
Jaka dawka może już zaszkodzić organizmowi ? ... bo jak wiemy metabolizm tej witaminy podczas brania leków na głowę jest znacznie zmieniony i ta witamina trudniej się wchłania ...
Bierzecie oprócz tego witaminę K2 MK7 czy może oscylujecie w małych dawkach D3 do np. 2000 IU, aby mieć jako taki spokój i macie inne cele myśląc o takiej suplementacji ??
Skoro witamina D3, a także cynk wpływa na mnóstwo genów w organizmie to czy zrobię dobrze jeżeli będę suplementował tak samo jak np. zdrowi ludzie z niedoborami, a może mam stosować mniejsze dawki, a ewentualne braki uzupełniać poprzez słońce, ryby, masełko itp... ?
Biorę także zioła, ale na razie sporadycznie, ażeby nic nie zepsuć...
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Hej.