Od czega zaczac

Moderator: moderatorzy

schizek
zaufany użytkownik

Od czega zaczac

Post autor: schizek »

Siemka od czego najlepiej zaczac nauke informatyki?

Kiedys troszke sie znalem na komputerach m.in. dawno temu z kumplami zakladalem siec na osiedlu( to byly czasu kiedny jedna osoba miala neta i wszystkim udostepniala :) zlozyc komputer kiedys to byl pikus albo windows byla calkowicie opanowany, jakies 3 lata bylem na kursie programowania php no cos tam zalapalem ale nie kontynuowałem nauki i wszysto pozapominalem, teraz chce isc na studia albo do policealnej na infe ale chcialbym sam zaczac sie juz uczyc a wiem ze sa na tym forum informatycy i moje pytanie jest skierowane do nich wlasnie od czego mam zaczac nauke najlepiej od podstaw mozecie wrzucic jakies stronki albo jakies kursy

Z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Od czega zaczac

Post autor: hvp2 »

Nie jestem informatykiem, ale wydaje mi się, że przede wszystkim powinieneś się zastanowić, co konkretnie chciałbym w tej informatyce robić, czym się konkretnie zajmować. No bo jak np. chciałbyś być adminem to do tego znajomość C++ nie jest Ci potrzebna, itp. itd.
schizek
zaufany użytkownik

Post autor: schizek »

Sam tak szczerze nie wiem zobacze co mi bedzie najbardziej szlo
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

schizek pisze:Sam tak szczerze nie wiem zobacze co mi bedzie najbardziej szlo
Ale zwróć uwagę, że np. tworzenie stron www to jest zupełnie coś innego niż administrowanie sieciami. Potrzebna jest zupełnie inna wiedza i potem zupełnie inaczej wygląda praca, np. trzeba rozwiązywać problemy zupełnie innego typu.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Mi się wydaje, że powinieneś zainwestować w kursy multimedialne - coś na kształt strefakursow.pl czy edu.pl.
Wiele mulitimedialnych jest przestarzałych, później po ogarnięciu tematu uzupełnić wiedzę z danego zakresu dzięki literaturze.
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz robić, biorąc pod uwagę Twoje zainteresowania.
O ile chcesz tworzyć strony internetowe to czy chcesz się zajmować stroną programowania czy wizualną.
Dobrym wyborem jest w Twoim wieku, przy Twej chorobie i zaburzaniach pamięci jest szkoła policealna, która pozwoli Ci ogarnąć podstawy z zakresu
- budowy i naprawy komputerów
- budowy i eksploatacji sieci
- programowania php i javascript

Po dwu latach nauki będziesz w miarę ogarnięty, by już dalej się nie pytać, tylko podjąć pracę.
Ogólnie programistów jest potrzebnych sporo i będzie potrzebnych jeszcze więcej.
Dziś nie tworzy się stron internetowych tylko aplikacje internetowe i nie robi jednego projektu jedna osoba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”