Kara śmierci

Moderator: moderatorzy

marchewkowy
bywalec

Kara śmierci

Post autor: marchewkowy »

Do tej pory byłem za karą śmierci - zmieniłem zdanie - każdy ma prawo mieć dostatecznie dużo czasu aby się nawrócić.
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

Re: Kara śmierci

Post autor: środkowy palec »

marchewkowy pisze:Do tej pory byłem za karą śmierci - zmieniłem zdanie - każdy ma prawo mieć dostatecznie dużo czasu aby się nawrócić.
kara śmierci nie jest bezsensowna ze względu na potępienie duszy, która nie poprosi o przebaczenie Boga. kara śmierci jest złym pomysłem biorąc pod uwagę zły czy niesprawiedliwy wyrok. nie wiem też dlaczego uważa się że kara śmierci jest większą karą od dożywocia. dyskusyjna sprawa.
marchewkowy
bywalec

środkowy palec pisze:
marchewkowy pisze:Do tej pory byłem za karą śmierci - zmieniłem zdanie - każdy ma prawo mieć dostatecznie dużo czasu aby się nawrócić.
kara śmierci nie jest bezsensowna ze względu na potępienie duszy, która nie poprosi o przebaczenie Boga. kara śmierci jest złym pomysłem biorąc pod uwagę zły czy niesprawiedliwy wyrok. nie wiem też dlaczego uważa się że kara śmierci jest większą karą od dożywocia. dyskusyjna sprawa.
Całe szczęście (co doceniam dopiero po WIKILEAKS) żyjemy w czasach permanentnej inwigilacji... z dowodami nie będzie problemu co zobaczymy niedługo na własne oczy. Wracając do kary śmierci, jest to dużo gorsza kara i to pod wieloma względami, do czego dorosłem dopiero po pewnym czasie, pierwsza moja reakcja była - wybić tych wszystkich zwyrodnialców. Właśnie taka walka z samym sobą niedługo nas czeka - światło dzienne ujrzą przestępstwa rządzących, którzy do tej pory byli bezkarni przez co dopuszczali się coraz to gorszych przestępstw.

Inny aspekt tego samego problemu - ludziom otworzą się oczy jak bardzo dali się oszukać i za kim podążają - czekają nas bardzo ciężkie czasy, mam nadzieję, że uda nam się uniknąć wojen a przedewszystkim wojny domowej i nam wyjdzie na dobre. Niestety wielu naszych zachodnich sąsiadów tego nie uniknie - zbyt wielu idiotów i zdrajców mają w swoich szeregach...
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

widzisz nawiązując "trochę" do tego co piszesz, to zwykli ludzie są sądzeni, nawet wymierza się ową sprawiedliwość karą śmierci kiedy rządzących nikt nie rozlicza. a skala "przewinień" jest znacznie szersza. ludzie żartują z polityków, kiedy zupełnie zapomina się jak poważne zdania na nich ciążą. w sumie to jest dramat - ta cała demokracja - od lat te same partie i ci sami skompromitowani politycy nawet nie tłumaczący się ze swoich wpadek, przypałów po prostu robią swoje dalej, a ludzie za jakiś czas zapomną o tym co się działo.

jeżeli dwie strony: opozycja i koalicja mają różne stanowiska w prawie każdej sprawie, to kto tak naprawdę broni interesu polski. przecież coś jest dobrym rozwiązaniem albo złym niezależnie od poglądów.

to co widzmy w TV to są żarty. oglądam "show" w którym liczy się kto lepiej wypadnie wizerunkowo.

i tacy ludzie są bezkarni.
marchewkowy
bywalec

środkowy palec pisze:jeżeli dwie strony: opozycja i koalicja mają różne stanowiska w prawie każdej sprawie, to kto tak naprawdę broni interesu polski. przecież coś jest dobrym rozwiązaniem albo złym niezależnie od poglądów.

to co widzmy w TV to są żarty. oglądam "show" w którym liczy się kto lepiej wypadnie wizerunkowo.

i tacy ludzie są bezkarni.
Tutaj się nie mogę zgodzić, akurat Polska po zmianie władzy i odsunięciu globalnych komunistów od koryta ma się świetnie zarówno na arenie krajowej jak i międzynarodowej. Problem z rządzącymi to głównie problem międzynarodowy - zdrada opłacana przez takie państwa jak arabia saudyjska i wielka brytania - co na chwilę obecną idzie jedynie wywnioskować jednak niedługo pojawią się na to dowody...

Co do show w telewizji - owszem show jest, pytanie należy zadać, czy to show nie jest aby konieczne do odsunięcia od władzy zwyrodnialców? Czy czasem oskarżenia pod adresem Rosji nie powinny być oskarżeniami pod adresem globalistów z kwaterą główną w USA? Czy Rosja doskonale nie zdaje sobie z tego sprawy i nie pozwala nam na to co robimy w imię czegoś większego...
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

marchewkowy pisze:Tutaj się nie mogę zgodzić, akurat Polska po zmianie władzy i odsunięciu globalnych komunistów od koryta ma się świetnie zarówno na arenie krajowej jak i międzynarodowej.
dla mnie obojętnie jaka partia będzie rządzić - zawsze będą nadużycia i afery - ale partia ma zapewnić mi rozumiany konserwatyzm społeczny. żadnej zgody na zezwolenie na związki partnerski, żadnych transwestytów w rządzie itp.
Co do show w telewizji - owszem show jest, pytanie należy zadać, czy to show nie jest aby konieczne do odsunięcia od władzy zwyrodnialców?
rolą polityka jest mówić to co chcą usłyszeć ludzie, a robić swoje. wydaje mi się, że PiS było u władzy przed objęciem rządów PO i jakoś się nie sprawdzili. Zwłaszcza PO wykorzystało niezadowolenie rządami PiS-u i przekonali społeczeństwo do " dobrej " zmiany. to był chyba 2008r.
marchewkowy
bywalec

PIS idealny nie jest zdecydowanie bardziej wolałbym rządy prawicowe niż lewicowe - tak PIS prowadzi gospodarkę lewicową, ma konserwatywne podejście do świata co jest wielkim atutem tej partii. Oczywiście wolę lewicę gospodarczą od lewactwa które należy wytępić kompletnie a wyznawców tej "religii" oddzielić od normalnych ludzi.

Jak to powiedział jeden bardzo mądry człowiek
You and I are told we must choose between a left or right, but I suggest there is no such thing as a left or right. There is only an up or down. Up to man's age-old dream – the maximum of individual freedom consistent with law and order – or down to the ant heap of totalitarianism.
lewactwo to totalitaryzm który od wieków nie chce się poddać chociaż pochłonął już więcej istnień ludzkich niż można to sobie wyobrazić a swoje krwawe żniwo zbiera aż po dzisiejszy dzień... wyznawcy tego zbrodniczego reżimu muszą w końcu przejrzeć na oczy i zobaczyć kogo popierają - szczerze wątpię, że robią to celowo - raczej z lenistwa i głupoty... pomijam oczywiście tych co się bogacą na tej zbrodniczej ideologii - tych należy postawić przed sądem co niedługo będzie miało miejsce w USA a następnie reszta świata mam nadzieję podąży tą samą drogą.
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

wstyd się przyznać, ale nie za bardzo interesuje się polityką. nie wynika to tylko z tego, że nie lubię. po prostu jak mam czytać o polityce to każde bardziej dostępne źródło kłamię na korzyść poglądu, który broni. niby nie ma w tym nic dziwnego, bo przecież nikt nie jest komputerem i ma swoje zdanie. ale brakuje mi przyznania się do tego, że nawet jak mam odmienne zdanie - co jest ok - to nie znaczy, że mam rację.

lewactwo to termin stworzony do show politycznego. jak można nazywać "poważnego" polityka lewakiem. przecież to ma być przedstawiciel narodu? jednak takie zaniżenie dyskursu politycznego sprawia, że nawet faktycznie jakiś "lewak" zostaje politykiem i później w programie śniadaniowym komentuje bieżące sprawy polityczne.

nie sądzę że lewactwo jest złe. każdy jest zły po podejmuje decyzje. natomiast system lewicowy ( nie wiem jak go nazwać ) raczej daje większe pole do popisu dla złych wyborów. większa władza więc większe nadużycia. czy demokracja jest lepszym systemem?
marchewkowy
bywalec

Daj sobie trochę czasu a zmienisz zdanie...

Lewactwo z lewicą nie ma nic wspólnego, lewica w Polsce to właśnie PIS - zobacz na ich program gospodarczy - jest TYPOWO lewicowy, mi się marzy Polska prawicowa z niskimi podatkami i wolnym rynkiem. Tak w obecnym układzie popieram lewicę - czyli PIS z prostego względu - nie ma nic wspólnego z lewackimi zdrajcami których miejsce jest w więzieniu (albo w celi śmierci...) a nie w rządzie. Tak PIS oprócz poglądów lewicowych przedstawia poglądy konserwatywne - co ze sobą nie koliduje. W momencie jak będzie się opłacać głosować na partie prawicową (ryzyko lewaków u władzy wyniesie 0%) będę głosował na partie typowo prawicowe w chwili obecnej najlepszą strategią jest głosowanie na nielewacką partię o największym poparciu - czyli właśnie na lewicowy PIS.

Obserwuj media w przeciągu najbliższych 6 miesięcy zaczniesz się zastanawiać nad słusznością kary śmierci oraz nad tym czym lewactwo faktycznie jest... Nic nie niszczy lewactwa tak dobrze jak prawda, a ta powoli zaczyna być dostępna dla każdego, polecam obserwować ostatni wątek który założyłem odnośnie lewactwa (a to jedynie kropla w oceanie ich zbrodni)...
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

wracając do kary śmierci. zastanawiałem się za argumentami "za" ale nie potrafię znaleźć. taki wymiar kary jest dla mnie niezrozumiały. i tu nie chodzi o to, żeby dawać komuś drugą szansę. ale podważa cały proces resocjalizacji. jeżeli uznajemy że istnieją jednostki, których nie da się naprostować to cały system jest po prostu iluzją.
marchewkowy
bywalec

środkowy palec pisze:...jeżeli uznajemy że istnieją jednostki, których nie da się naprostować to cały system jest po prostu iluzją.
Jakieś logiczne podstawy tego twierdzenia? System penitencjarny nie jest systemem którego jedynym, ba nawet nie głównym, założeniem jest resocjalizacja. Głównym założeniem jest oddzielenie od społeczeństwa jednostek które nie powinny mieć kontaktu ze społeczeństwem. Chyba nie sądzisz aby osobnik pokroju np. aileen carol wuornos miał jakiekolwiek szanse na powrót do społeczeństwa? Osobnik ten został wyeliminowany trwale ze społeczeństwa poprzez zastrzyk - ja się zastanawiam czy kara bezwzględnego, niepodlegającego ułaskawieniu, przedawnieniu, amnestii dożywotnego więzienia nie jest lepszym rozwiązaniem... Oczywiście obarcza to kosztami podatnika - jednak system należałoby zmienić na tyle aby takie osobniki dopóki zdrowie pozwoli musiały pracować na swoje utrzymanie.

Chyba, że uznasz, że seryjni mordercy są warci wypuszczenia ich na wolność - podobnie jak pedofile - w takim razie proponuję abyś zamieszkał w jednym domu z kilkoma takowymi - obojętnie czy po "naprostowaniu" w trakcie czy przed...
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

ludzie są w stanie wydawać pieniądze na rzeczy zupełnie zbędne, ale kiedy słyszą, że podatki są przeznaczane na więźniów to dostają szału. a jak inaczej państwo ma zapewnić więźniowi miejsce pobytu?

poza tym wypowiadasz się o skazanych w takim tonie jakby to byli podludzie. każdy w swoim życiu popełnia błędy. nikt z nas z natury nie jest zły. dlaczego mam zezwierzęcać człowieka, którego jedyną winą jaką popełnił było to że wyrastał w patologi.

uważam, że każdy przypadek jest inny, każdy człowiek jest inny dlaczego mamy twierdzić, że jak ktoś dokonał przestępstwa to jest zły? dlatego, że takie wyobrażenie mamy o tego typu ludziach?

co z tego, że ktoś pójdzie do więzienia, co to zmienia? że czujemy się usatysfakcjonowani, że wygrała sprawiedliwość?
tacy ludzie powinni być zamykani dla własnego dobra i leczeni.

niestety żyjemy w chorym społeczeństwie, w którym nikt nie interesuje się losem słabszych.
marchewkowy
bywalec

środkowy palec pisze:ludzie są w stanie wydawać pieniądze na rzeczy zupełnie zbędne, ale kiedy słyszą, że podatki są przeznaczane na więźniów to dostają szału. a jak inaczej państwo ma zapewnić więźniowi miejsce pobytu?

poza tym wypowiadasz się o skazanych w takim tonie jakby to byli podludzie. każdy w swoim życiu popełnia błędy. nikt z nas z natury nie jest zły. dlaczego mam zezwierzęcać człowieka, którego jedyną winą jaką popełnił było to że wyrastał w patologi.

uważam, że każdy przypadek jest inny, każdy człowiek jest inny dlaczego mamy twierdzić, że jak ktoś dokonał przestępstwa to jest zły? dlatego, że takie wyobrażenie mamy o tego typu ludziach?

co z tego, że ktoś pójdzie do więzienia, co to zmienia? że czujemy się usatysfakcjonowani, że wygrała sprawiedliwość?
tacy ludzie powinni być zamykani dla własnego dobra i leczeni.

niestety żyjemy w chorym społeczeństwie, w którym nikt nie interesuje się losem słabszych.
Konkretnie dałem przykłady więc:

Zwyrodnialcy, pedofile i seryjni mordercy to słabsi i biedni którym należy pomóc? Należy im się nagroda?

Za co? Za swoje dokonania?

NIE !

Moderca i pedofil to ścierwo które należy do końca życia odizolować od reszty społeczeństwa! Nie należą się temu żadne prawa - tymbardziej do życia na koszt podatnika. Chce żyć w izolacji i mieć szansę na przemyślenie swojego życia, niech na to w jakiś sposób pracuje.

Słabsi to ci którzy zostali zabici lub skrzywdzeni przez takich zwyrodnialców. Błędy owszem należy wybaczać - ale należy rozgraniczyć błąd od granicy której przekroczyć nie wolno.

To co zaprezentowałeś wyżej to właśnie lewacka logika - zamiana ofiary z predatorem miejscami - to ofiara powinna się wstydzić a predator jest pokrzywdzonym. Tym się różni lewak od kogoś przedstawiającego lewicowe poglądy - lewak ma kompletnie zniszczone poczucie sprawiedliwości - do tego stopnia, że uważa ofiary za winnych a winnych za pokrzywdzonych. Oczywiście zgodnie z lewackimi przykazaniami uważa tak jedynie w momencie kiedy mu się to opłaca.
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

nie jestem za tym, żeby pielęgnować zwyrodnialców. ale najczęściej są to ludzie z problemami psychicznymi. więc dlaczego by ich nie leczyć? wyobrażam sobie że tacy ludzie są skreślani przez wszystkich.

a co Jezus powiedział do tłumu, który chciał ukamienować nierządnice? jeżeli oni ciebie nie potępili i JA cię nie potępiam.

tacy ludzie są jak psy ze schroniska - wszyscy nimi gardzą i nikt ich nie chce - (nie mówie o wszystkich, ale o możliwej części). więc może właśnie potrzebują jeżeli nie zrozumienia, to chociaż litości.
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Post autor: alf »

Kamieniowanie nierządnicy było karą niewspółmiernie wysoką. A co innego są zwyrodnialcy. Poza tym nawet Dobrego Łotra nie ocalił od krzyża, a ten łotr dlatego został nazwany Dobrym bo się zgadzał na karę śmierci i uważał ją za sprawiedliwą, jakże inaczej niż większość skazywanych uważających że im się niesprawiedliwość dzieje.
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

alf pisze:Kamieniowanie nierządnicy było karą niewspółmiernie wysoką. A co innego są zwyrodnialcy. Poza tym nawet Dobrego Łotra nie ocalił od krzyża, a ten łotr dlatego został nazwany Dobrym bo się zgadzał na karę śmierci i uważał ją za sprawiedliwą, jakże inaczej niż większość skazywanych uważających że im się niesprawiedliwość dzieje.
alf,
nie wiem wiem czy mam ochotę dyskutować z twoim osobistym wyobrażeniem i interpretacją PŚ, ale wydaje mi się że Jezus, który nie potępiając nierządnicy pokazał, że nikogo nie potępia. co zresztą widać też w innym fragmencie o dłużnikach (ten któremu odpuści się więcej jest bardziej wdzięczny). Jeżeli chcemy zawsze możemy interpretować to po swojemu. Jednak dobrze by było gdyby nasza interpretacja była spójna z innymi zawartymi tam tekstami.
marchewkowy
bywalec

środkowy palec pisze:...
nie wiem wiem czy mam ochotę dyskutować z twoim osobistym wyobrażeniem i interpretacją PŚ, ale wydaje mi się że Jezus, który nie potępiając nierządnicy pokazał, że nikogo nie potępia. co zresztą widać też w innym fragmencie o dłużnikach (ten któremu odpuści się więcej jest bardziej wdzięczny). Jeżeli chcemy zawsze możemy interpretować to po swojemu. Jednak dobrze by było gdyby nasza interpretacja była spójna z innymi zawartymi tam tekstami.
Nie zauważasz różnicy pomiędzy nierządnicą, która jest ofiarą, a zwyrodnialcem który morduje czy gwałci dzieci?

Jak ja uwielbiam lewacką logikę, pozamieniać znaczenia słów i bronić zwyrodnialców wmawiając jak to bardzo pomaga się biednym... Prawie tak jak "pomoc" tych zbrodniarzy dla biednych, istnie zgodna z zasadami którymi kierują się handlarze narkotyków, pokazać wędkę, dać rybę i uzależnić chcąc w zamian głosy... Lewactwo najbardziej boi się prawdy, za wszelką cenę będzie dążyć do jej ukrycia, czy to łgając, czy zmieniając definicje, czy to przekupując lub szantażując...

Co z sektami satanistycznymi które prężnie działają na świecie dopuszczając się wszelkiego rodzaju bestialskich zbrodni? Co z ich metodami rekrutacji do "elit" które nami rządzą - jak na przykład udział w bestialskich ceremoniach - po czymś takim uczestnicy będą chodzić jak na smyczy... takich można spokojnie windować na odpowiednie stanowiska...

Czego tyczy się Rdz 3:15?
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

wydaje mi się że nie rozumiesz tego co napisałem tylko przypisujesz mi pewne cechy. dlatego rozmowa wydaje mi się bez sensu. nie twierdzę, że nie można zabić muchy, bo będzie cierpieć albo zdeptać pokrzywy. po prostu uważam, że zapomina się o nauce Chrystusa, który jadał z celnikami i nie potępiał nikogo ( co nie znaczy, że przyzwalał na zło ).

i słusznie jest powiedziane że lubi się nauki Chrystusa, ale nie chrześcijan którzy nie potrafią ich naśladować.

dobrze jest powiedziane " zło dobrem zwyciężaj".
marchewkowy
bywalec

Mt 3:12

Rozumiem typowo lewacką logikę - jednak zgodzić się z takim stekiem bzdur nie mam zamiaru. Osobnik wybaczający pedofilom i mordercom który skłonny jest puścić ich wolno jest równie winny co oni sami - bierze na siebie samego odpowiedzialność za ich czyny.

Owszem do tej pory uważałem, że kara śmierci należy się ścierwu, po długich namysłach doszedłem do wniosku, że mimo wszystko powinni mieć szansę na przemyślenie swoich czynów - nagle zjawia się lewak i stara się wymusić wolność dla zwyrodnialców?

Lewacka metoda która finalnie zaszkodzi im samym:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Technika_ ... h%E2%80%9D

Jak lewak przez przypadek zauważy lekko uchylone drzwi to już pcha tam co tylko może - i jak tu nie mieć wstrętu do takich patologicznych osobników?
Awatar użytkownika
środkowy palec
bywalec

w jakim sensie chcesz wybaczyć pedofilowi tudzież zabójcy? czy te zbrodnie są dobrem narodowym? i taki zwyrodnialec powinien przeprosić cały naród?

to jest właśnie eskalacja problemu. poza tym prawo jest taką skalą jakie i które przewinienie jest cięższe. kiedy według mnie każde wykroczenie poza Boże prawo jest grzechem - nieważne jakie i tak samo utrudni nam zbawienie. więc z punktu widzenia religii może nie licytujemy się komu można przebaczyć, bo jego wina jest mniejsza, a komu nie można przebaczyć, bo jego wina jest większa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”