sposoby na zapamiętywanie

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

sposoby na zapamiętywanie

Post autor: marcelinka »

Kto ma jakieś dobre sposoby na zapamiętywanie? Chodzi mi głownie o naukę słowek. Największe problemy mam z zapamiętywaniem czaswoników, a w czwartek szykuje mi się z tego kolokiwum, macie jakieś pomysły?
pozdrawiam mandrynka
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Pamal
zaufany użytkownik

Re: sposoby na zapamiętywanie

Post autor: Pamal »

Przepisuję, odtwarzam, systematyzuję, tworzę skojarzenia, uczę się przykładowych zdań, czytam książki.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Skojarzenia moim zdaniem są najlepsze. Można 20 razy mechanicznie powtórzyć jakieś słowo i wchodzi jako-tako. Ale wystarczy jednoznacznie je z czymś skojarzyć i potem już trudno zapomnieć.
Im skojarzenie bardziej dziwaczne, nietypowe tym łatwiej zapada w pamięć.
Ale generalnie najlepiej uczyć się języka mając po prostu dużo kontaktu z nim.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Z doświadczenia wiem, że im bardziej absurdalne skojarzenia, tym łatwiej je zapamiętać.
Jeśli chodzi o naukę słówek, to warto też rozwieszać po domu karteczki ze słówkami w miejscach/na przedmiotach, które nam się z nimi kojarzą. Po pierwsze utrwalamy wizualnie słowo, a skojarzeni z jakimś miejscem/przedmiotem w domu, pomoże nam w zapamiętaniu znaczenia.
W ten sposób, będąc na studiach, wykułam kiedyś w trzy dni, 100 sentencji łacińskich, na punkcie których nasz łacinnik miał odjazd i robił nam z nich kolokwium. A były to np. takie kobyły: Nec quae praeteriit, iterum revocabitur unda, nec quae praeteriit, hora redire potest (Ani miniona nie powróci fala, ani miniona nie może się cofnąć godzina) - tę pamiętam, bo wisiała na drzwiach w kibelku (skojarzenie z falą, co nie powróci ;)).

POzdrawiam.m.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Dobre moi dobre ;)
Wiem że na skojarzenia najlepiej się uczyć :), ale jak sobie znaleść takie skojarzenia :P?? Nauczyłam się już 1/3 całego materiału dziś wieczorkiem będę się uczyć następnej części, zalezy mi aby zaliczyć to kolokwium :)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

mandrynka pisze: Wiem że na skojarzenia najlepiej się uczyć :), ale jak sobie znaleść takie skojarzenia :P??
Podążaj za białym króliczkiem ;) A tak poważnie, to pierwsze skojarzenie, jakie Ci przyjdzie do głowy z danym słowem, jest najlepsze. Choćby było najbardziej nielogiczne i absurdalne. Każdy ma swoje własne poczucie humoru i rodzaj wyobraźni, więc każdy będzie miał inne skojarzenie odnośnie niemieckich czasowników :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”