sposoby na zapamiętywanie
Moderator: moderatorzy
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
sposoby na zapamiętywanie
Kto ma jakieś dobre sposoby na zapamiętywanie? Chodzi mi głownie o naukę słowek. Największe problemy mam z zapamiętywaniem czaswoników, a w czwartek szykuje mi się z tego kolokiwum, macie jakieś pomysły?
pozdrawiam mandrynka
pozdrawiam mandrynka
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

Re: sposoby na zapamiętywanie
Przepisuję, odtwarzam, systematyzuję, tworzę skojarzenia, uczę się przykładowych zdań, czytam książki.
Skojarzenia moim zdaniem są najlepsze. Można 20 razy mechanicznie powtórzyć jakieś słowo i wchodzi jako-tako. Ale wystarczy jednoznacznie je z czymś skojarzyć i potem już trudno zapomnieć.
Im skojarzenie bardziej dziwaczne, nietypowe tym łatwiej zapada w pamięć.
Ale generalnie najlepiej uczyć się języka mając po prostu dużo kontaktu z nim.
Im skojarzenie bardziej dziwaczne, nietypowe tym łatwiej zapada w pamięć.
Ale generalnie najlepiej uczyć się języka mając po prostu dużo kontaktu z nim.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Z doświadczenia wiem, że im bardziej absurdalne skojarzenia, tym łatwiej je zapamiętać.
Jeśli chodzi o naukę słówek, to warto też rozwieszać po domu karteczki ze słówkami w miejscach/na przedmiotach, które nam się z nimi kojarzą. Po pierwsze utrwalamy wizualnie słowo, a skojarzeni z jakimś miejscem/przedmiotem w domu, pomoże nam w zapamiętaniu znaczenia.
W ten sposób, będąc na studiach, wykułam kiedyś w trzy dni, 100 sentencji łacińskich, na punkcie których nasz łacinnik miał odjazd i robił nam z nich kolokwium. A były to np. takie kobyły: Nec quae praeteriit, iterum revocabitur unda, nec quae praeteriit, hora redire potest (Ani miniona nie powróci fala, ani miniona nie może się cofnąć godzina) - tę pamiętam, bo wisiała na drzwiach w kibelku (skojarzenie z falą, co nie powróci
).
POzdrawiam.m.
Jeśli chodzi o naukę słówek, to warto też rozwieszać po domu karteczki ze słówkami w miejscach/na przedmiotach, które nam się z nimi kojarzą. Po pierwsze utrwalamy wizualnie słowo, a skojarzeni z jakimś miejscem/przedmiotem w domu, pomoże nam w zapamiętaniu znaczenia.
W ten sposób, będąc na studiach, wykułam kiedyś w trzy dni, 100 sentencji łacińskich, na punkcie których nasz łacinnik miał odjazd i robił nam z nich kolokwium. A były to np. takie kobyły: Nec quae praeteriit, iterum revocabitur unda, nec quae praeteriit, hora redire potest (Ani miniona nie powróci fala, ani miniona nie może się cofnąć godzina) - tę pamiętam, bo wisiała na drzwiach w kibelku (skojarzenie z falą, co nie powróci

POzdrawiam.m.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Dobre moi dobre
Wiem że na skojarzenia najlepiej się uczyć
, ale jak sobie znaleść takie skojarzenia
?? Nauczyłam się już 1/3 całego materiału dziś wieczorkiem będę się uczyć następnej części, zalezy mi aby zaliczyć to kolokwium 

Wiem że na skojarzenia najlepiej się uczyć

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Podążaj za białym króliczkiemmandrynka pisze: Wiem że na skojarzenia najlepiej się uczyć, ale jak sobie znaleść takie skojarzenia
??