Co to jest zdrowie somatyczne?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Co to jest zdrowie somatyczne?
Witam
Zastanawiam się ostatnio na temat zdrowia somatycznego. Mojego zdrowia, bo moja lekarka twierdzi że ma zachwiane zdrowie somatyczne. Zapomniałem się jej dopytać co to jest to zdrowie. Szukałem po wikipedi i w innych miejscach netu ale nic tam z tego nie kapuje bo jest tam sztywno napisane lekarskim językiem. Czy ktoś kto orientuje się w temacie mógłby mi wytłumaczyć tak "łopatologicznie" na czym to polega?
Zastanawiam się ostatnio na temat zdrowia somatycznego. Mojego zdrowia, bo moja lekarka twierdzi że ma zachwiane zdrowie somatyczne. Zapomniałem się jej dopytać co to jest to zdrowie. Szukałem po wikipedi i w innych miejscach netu ale nic tam z tego nie kapuje bo jest tam sztywno napisane lekarskim językiem. Czy ktoś kto orientuje się w temacie mógłby mi wytłumaczyć tak "łopatologicznie" na czym to polega?
-
- zaufany użytkownik
Re: Co to jest zdrowie somatyczne?
Tzn. są one rezultatem(fizyczne) choroby, czyli schizofrenii paranoidalnej?
Jeżeli są to dolegliwości w wyniku zaburzeń psychicznych, to są to wtedy zaburzenia psychosomatyczne, a takie choroby jak np. cukrzyca, choroba wieńcowa czy dolegliwości jak np. niestrawność są dolegliwościami somatycznymi, czyli takimi, które nie wynikają z działania naszej psychiki.

-
- zaufany użytkownik
ok teraz kapuje. Dzięki.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Niezupełnie się zgadzam z tym sztywnym podziałem na dolegliwości somatyczne i psychosomatyczne. Np. niestrawność może być wynikiem długotrwałego stresu, a nie jedynie problemem polegającym na nadmiernym wydzielaniu kwasów żołądkowych, itd. Każde przeciążenie psychiki będzie mieć odbicie w fizycznych dolegliwościach. I odwrotnie: każda dolegliwość fizyczna pociągnie za sobą zmiany w psychice. Dlatego coraz częściej zwraca się uwagę na to, ze tworzymy psychosomatyczna całość i że nie ma sensu osobne leczenie psychiki, czy ciała.piotr6 pisze:Jeżeli są to dolegliwości w wyniku zaburzeń psychicznych, to są to wtedy zaburzenia psychosomatyczne, a takie choroby jak np. cukrzyca, choroba wieńcowa czy dolegliwości jak np. niestrawność są dolegliwościami somatycznymi, czyli takimi, które nie wynikają z działania naszej psychiki.
Warto przeczytać książki Juliana Aleksandrowicza (np. "Nie ma nieuleczalnie chorych") - on był pionierem takiego myślenia w Polsce.
Pozdrawiam.m.
Masz rację, zgadzam się z tym. Byłem może nieścisły w przedstawieniu niestrawności jako dolegliwości czysto somatycznej. Oczywiście te i inne problemy mogą być wynikiem problemów psychologicznych. Przedstawiłem tylko ogólny podział jaki istnieje w świecie medycyny. Coraz więcej jest dowodów na to, że zdrowie duszy i ciała nie jest niezależne od siebie. Ja też tak uważam.

- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Według tradycyjnego poglądu człowiek (także jego zdrowie) dzieli się na duszę (psyche) i somę. Somatyczne to cielesne.