leki psychotropowe a ciąża

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

leki psychotropowe a ciąża

Post autor: zbyszek »

mala1977
zarejestrowany użytkownik

Re: leki psychotropowe a ciąża

Post autor: mala1977 »

zaciekawił mnie temat, ale nic się nie dowiedziałam. mozecie powiedzieć coś na ten temat?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Podobno zalecenia są takie, że w miarę możliwości odstawia się leki na czas ciąży. Jednak trzeba zawsze rozważyć za i przeciw. Większość kobiet ma w czasie ciąży bardzo rozchwianą gospodarkę hormonalną - nawet zdrowe kobiety mogą sobie z tym nie dawać rady. Trzeba bardzo się obserwować i być w stałym kontakcie z lekarzem.

Pozdrawiam.m.
mala1977
zarejestrowany użytkownik

Post autor: mala1977 »

czy ty moi byłaś w ciąży kiedy byłaś już chora. zdaje się, że gdzieś czytałam, że masz dziecko. ja zamierzam mieć i nie wiem, czy brane leki nie wpływają na funkcjonowanie organizmu pod względem płodności?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

mala1977 pisze:czy ty moi byłaś w ciąży kiedy byłaś już chora. zdaje się, że gdzieś czytałam, że masz dziecko. ja zamierzam mieć i nie wiem, czy brane leki nie wpływają na funkcjonowanie organizmu pod względem płodności?
Tak, mam synka. Ale długo przed ciążą przerwałam leczenie. Potem miałam nawroty, mniej lub bardziej gwałtowne, aż do momentu zajścia w ciążę.
Ciąża jakoś wszystko wyrównała. Przez całą ciążę i przez następne trzy lata nie miałam żadnych nawrotów. Może tylko lekkie rozchwianie po porodzie. Wydaje mi się, że instynkt u niektórych kobiet działa szybciej, niż zaburzenia w neuroprzekaźnikach, czy inne cuda, które są odpowiedzialne za stany psychotyczne. W każdym bądź razie u mnie tak właśnie chyba było.
Niestety, gdy syn skończył 4 lata, miałam nawrót dość ostrej psychozy. Potem takie małe tąpnięcia. Ostatnie złe samopoczucie, które pojawiło się gdzieś w lutym/marcu tego roku, starałam się wyprzedzić wizytą u lekarza i -mając dość huśtawek i ogólnego rozchwiania emocjonalnego- zaczęłam regularnie brać leki.
Od tej pory nie mam większych problemów. Żałuję, że wcześniej nie udało mi się trafić na ten lek i tego lekarza. Ale tak czasami bywa.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

W maju b.r. moja żona urodziła nam wspaniałego synka. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma żadnych złych skutków leków. Moja żona brała w ciąży clopixol (stary, wypróbowany lek) i bardzo krótko haloperidol (nie zalecany !). Przedtem dwie ciąże obumarły - przypuszczamy, że z powodu zyprexy.
Awatar użytkownika
zjawa
zaufany użytkownik

Post autor: zjawa »

witam was po dlugiej nieobecnosci:* choruje na schizofrenie paranoidalna.jeszcze do niedawna bralam Abilify i Fluoksetyne.ale moja psychiatra odstawila mi leki poniewaz zaszlam w ciaze (jestem w 3 miesiacu) :) po odstawieniu psychotropow cierpialam na bezsennosc i lekarz ginekolog przepisal mi Diphergan na sen i na uspokojenie,to slaby lek ktory nie szkodzi dziecku.pare dni temu odstawilam ten lek zeby sprawdzic czy dam rade bez lekow ale znowu zaczelam sie budzic w nocy i wstaje o 6 - 7 rano.ostatnio pojawily sie tez u mnie mysli samobojcze i stany depresyjne.co robic?wiem ze mi pomozecie dlatego prosze was o rade.pozdrawiam serdecznie
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Post autor: MAdzialena »

Moi, bardzo Ci dziękuję za ten wpis! Dał mi trochę nadziei!

Zjawo, powiedz, jak się czujesz teraz? Urodziłaś już? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ciąża, macierzyństwo”