leki psychotropowe a ciąża
Moderator: moderatorzy
Re: leki psychotropowe a ciąża
zaciekawił mnie temat, ale nic się nie dowiedziałam. mozecie powiedzieć coś na ten temat?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Podobno zalecenia są takie, że w miarę możliwości odstawia się leki na czas ciąży. Jednak trzeba zawsze rozważyć za i przeciw. Większość kobiet ma w czasie ciąży bardzo rozchwianą gospodarkę hormonalną - nawet zdrowe kobiety mogą sobie z tym nie dawać rady. Trzeba bardzo się obserwować i być w stałym kontakcie z lekarzem.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
czy ty moi byłaś w ciąży kiedy byłaś już chora. zdaje się, że gdzieś czytałam, że masz dziecko. ja zamierzam mieć i nie wiem, czy brane leki nie wpływają na funkcjonowanie organizmu pod względem płodności?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Tak, mam synka. Ale długo przed ciążą przerwałam leczenie. Potem miałam nawroty, mniej lub bardziej gwałtowne, aż do momentu zajścia w ciążę.mala1977 pisze:czy ty moi byłaś w ciąży kiedy byłaś już chora. zdaje się, że gdzieś czytałam, że masz dziecko. ja zamierzam mieć i nie wiem, czy brane leki nie wpływają na funkcjonowanie organizmu pod względem płodności?
Ciąża jakoś wszystko wyrównała. Przez całą ciążę i przez następne trzy lata nie miałam żadnych nawrotów. Może tylko lekkie rozchwianie po porodzie. Wydaje mi się, że instynkt u niektórych kobiet działa szybciej, niż zaburzenia w neuroprzekaźnikach, czy inne cuda, które są odpowiedzialne za stany psychotyczne. W każdym bądź razie u mnie tak właśnie chyba było.
Niestety, gdy syn skończył 4 lata, miałam nawrót dość ostrej psychozy. Potem takie małe tąpnięcia. Ostatnie złe samopoczucie, które pojawiło się gdzieś w lutym/marcu tego roku, starałam się wyprzedzić wizytą u lekarza i -mając dość huśtawek i ogólnego rozchwiania emocjonalnego- zaczęłam regularnie brać leki.
Od tej pory nie mam większych problemów. Żałuję, że wcześniej nie udało mi się trafić na ten lek i tego lekarza. Ale tak czasami bywa.
Pozdrawiam.m.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
W maju b.r. moja żona urodziła nam wspaniałego synka. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma żadnych złych skutków leków. Moja żona brała w ciąży clopixol (stary, wypróbowany lek) i bardzo krótko haloperidol (nie zalecany !). Przedtem dwie ciąże obumarły - przypuszczamy, że z powodu zyprexy.
witam was po dlugiej nieobecnosci:* choruje na schizofrenie paranoidalna.jeszcze do niedawna bralam Abilify i Fluoksetyne.ale moja psychiatra odstawila mi leki poniewaz zaszlam w ciaze (jestem w 3 miesiacu) po odstawieniu psychotropow cierpialam na bezsennosc i lekarz ginekolog przepisal mi Diphergan na sen i na uspokojenie,to slaby lek ktory nie szkodzi dziecku.pare dni temu odstawilam ten lek zeby sprawdzic czy dam rade bez lekow ale znowu zaczelam sie budzic w nocy i wstaje o 6 - 7 rano.ostatnio pojawily sie tez u mnie mysli samobojcze i stany depresyjne.co robic?wiem ze mi pomozecie dlatego prosze was o rade.pozdrawiam serdecznie
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
- MAdzialena
- zaufany użytkownik
Moi, bardzo Ci dziękuję za ten wpis! Dał mi trochę nadziei!
Zjawo, powiedz, jak się czujesz teraz? Urodziłaś już?
Zjawo, powiedz, jak się czujesz teraz? Urodziłaś już?