Program STUDENT PFRON
Moderator: moderatorzy
Program STUDENT PFRON
Słyszeliście o tym programie student dla osób niepełnosprawnych w stopniu lekkim i umiarkowanym organizowanym przez PFRON? Mi koleżanka wczoraj powiedziała i dzisiaj jadę do miejsowego PFRONu zapytać się o szczegóły. Podobno finansują studia osobom niepełnosprawnym. W internecie nie ma wzmianki ze dotyczy to tylko niepełnosprawności ruchowej. Tylko nie mam pojęcia JAKIE studia podjąć- macie jakieś pomysły??
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Re: Program STUDENT PFRON
Hej Jeżyk!
Ja korzystałam z programu Student. Nie finansują ci całych studiów, tylko dają stypendium raz w semestrze. Ja ostatnio dostałam 1300 zł. Aby dostać takie stypendium musisz mieć orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym albo znacznym. Wtedy gdy dostaniesz to stypendium musisz zbierać rózne faktury np. za przejazdy, za akademik, za książki i jak zbierzesz tą kwotę, którą ci przyznali wysyłasz im te rachunki. A od nowego semestru znowu możesz starać się o stypendium.
Ja korzystałam z programu Student. Nie finansują ci całych studiów, tylko dają stypendium raz w semestrze. Ja ostatnio dostałam 1300 zł. Aby dostać takie stypendium musisz mieć orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym albo znacznym. Wtedy gdy dostaniesz to stypendium musisz zbierać rózne faktury np. za przejazdy, za akademik, za książki i jak zbierzesz tą kwotę, którą ci przyznali wysyłasz im te rachunki. A od nowego semestru znowu możesz starać się o stypendium.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
Dzięki Mandrynko za info. Byłam w tym PFRONie i właściwie nic mi nie wyjaśnili, dali mi tylko wniosek i że do 10 pażdziernika jest termin składania wniosków. I powiedzieli mi że wszystkie informacje są w internecie. No i to co Ty mi napisałaś- że nie dają pieniążków z góry tylko najpierw trzeba mieć swoje pieniądze na czesne itp a potem czekać aż oni zwrócą- tak około listopada. A jak nie zwrócą? - to co ja zrobię? zostanę z długami. No i czas leci a ja nie mam pomysłu na szkołę, jaką podjąć. Matka i brat dają mi do zrozumienia że ja do niczego się nie nadaję i każdy mój pomysł negują. To nie dodaje skrzydeł
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jeżyku z tego co się orientuję nigdy nie płacił PFRON za pierwszy semestr. Nie wiem jak to się ma w studiach podyplomowych. Tak na stronie internetowej jest wszystko. Tu masz linka :
http://www.pfron.org.pl/portal/pl/81/82/Student_II.html
I tak jak pisałam wcześniej musisz mieć minimum umiarkowany stopień niepełnosprawności. Średnio na semestr zawsze przyznają ok 1000zł. Jeśli masz też orzeczenie możesz się starać o dofinansowanie na komputer. Ten program nazywa się Pegaz 2003. Ja z tego programu dostałam komputer.
http://www.pfron.org.pl/portal/pl/81/82/Student_II.html
I tak jak pisałam wcześniej musisz mieć minimum umiarkowany stopień niepełnosprawności. Średnio na semestr zawsze przyznają ok 1000zł. Jeśli masz też orzeczenie możesz się starać o dofinansowanie na komputer. Ten program nazywa się Pegaz 2003. Ja z tego programu dostałam komputer.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
- Bezpieczny
- zaufany użytkownik
Jeżyk - jakie studia ? Może ASP - tam działają trochę z grafiką komputerową, mają też architektów wnętrz (a to intratny zawód!).
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
Tak myślę nad tą grafiką komputerową. Znalazłam studia podyplomowe z grafiki komputerowej blisko mojego miasta. Lepiej byłoby pójść chyba na zwykły kurs ale zdaje się że PFRON finansuje jedynie studia...lub szkołę policealną. Problem w tym że najpierw muszę wyłożyć swoją kasę- a jeśli się nie zakwalifikuję to leżę i kwiczę. Chodzi o sumę 1700zł za semestr, 3400zł za 2 semestry, za łącznie 200godzin, drogo... kursy są tańsze i trwają krócej.No i czy mój umysł jest w stanie przyjąć NOWĄ wiedzę, naprawdę czuję się po prostu otępiała i do niczego niezdolna
Jezyk a moze Psychologia. Pomyslalas juz nad tym. Profitujesz wtedy dla siebie. Rob to co lubisz, a jesli nie wiesz to wybieraj to co przyniesie tobie kozysc. Nie studiuj dla mamy i taty i brata. Zyj dla siebie a nie innych. Uwierz w siebie . Nie sluchaj pogladow innych. Czasami da sie tez polubic to co specjalnie sie nie lubi. Ja nie lubialam Matematyki. A musialam sie uczyc, kosztorysu i buchaltungu. I bylam coraz lepsza i oceny tez. Potem przyszlo zadowolenie. Cwiczyc, cwiczac to powinno byc nasza dewiza. Czas pokaze swoje i uksztautuje nasze talenty i predyspozycje. Najgozej to sie na cos zdecydowac. Nie mysl za wiele co bedzie dla ciebie dobre skoro jeszcze nie wiesz. Moze przez przypadek sie dowiesz. Ale wiesz w to co robisz, to moze przyniesc efekt i zadowolenie. Polubic cos to jest sztuka. Pozniej juz przyjemnosc.
Pozsdrawiam!
Kuni
Pozsdrawiam!
Kuni
Ja mam pytanie czy PFRON dał by mi, czy zwrócił pieniądze na lekarza czy psychologa jeśli chciałbym chodzić prywatnie .Bardzo mnie by to interesowało.Oczywiście w ramach tego programu STUDENT 2.Wszyscy wiedzą jacy są lekarze na kase chorych??
Z góry dziekuje za odpowiedzi
Z góry dziekuje za odpowiedzi
skorpion :0)
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Program Student zwraca tylko koszty związane z nauką Psycholog się w to nie wlicza niestety
Właśnie przyszła mi myśl żeby podjąć studia z matematyki, oczywiście zaoczne. Kiedyś ( w podstawówce i liceum) bardzo lubiłam matematykę i byłam w tym dobra- w liceum byłam w klasie matematyczno-fizycznej i maturę zdawałam z matematyki. Problem leży w tym że mam wrażenie że wszystko zapomniałam, musiałabym od podstaw przypomnieć sobie całą wiedzę matematyczną za pomocą korepetycji a potem sama zaczęłabym zarabiać korepetycjami z matematyki Ale to dopiero za rok bo już rok akademicki trwa...
Teraz przyszła mi myśl żeby podjąć studia podyplomowe "PSYCHODIETETYKA" w Warszawie. Ponieważ tak ciągle się odchudzam i odchudzam więc mogłabym zdobyć dobre podstawy teoretyczne do walki z nadwagą i później mogłabym pomagać innym. Moje doświadczenie podbudowałabym wiedzą teoretyczną i może otworzyłabym własną poradnię
Jednak mam trochę wątpliwości co do tej psychodietetyki- że po jej ukończeniu ani nie stanę się psychologiem ani dietetykiem, tylko kimś na pograniczu tego i tego, czy to wystarczy do otworzenia włsanej poradni dla osób z zaburzeniami odżywiania?
Jednak mam trochę wątpliwości co do tej psychodietetyki- że po jej ukończeniu ani nie stanę się psychologiem ani dietetykiem, tylko kimś na pograniczu tego i tego, czy to wystarczy do otworzenia włsanej poradni dla osób z zaburzeniami odżywiania?
czesc jeżyku super pomysł z tą psychodietetyką ...a mogę spytać jakie są wymagania, co musisz miec skończone do podjecia takich studiów bo też mi sie ten pomysł spodobał:)
pzdr
ps: a jest jakies ogrniczenie wiekowe czy wystarczy tylko oswiadczenie o niepełnosprawności
pzdr
ps: a jest jakies ogrniczenie wiekowe czy wystarczy tylko oswiadczenie o niepełnosprawności
Ta psychodietetyka to studia podyplomowe więc trzeba mieć dyplom ukończenia szkoły wyższej. A zaświadczenie o niepełnosprawności to trzeba złożyć do PFRON by starać się o zwrot kosztów za czesne kóre wynosi 5200zł za rok
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Ja korzystałem ze STUDENTA kiedy uczyłem się w szkole policealnej informatyki. Z tego co pamiętam potrzebne jest m.in. zaświadczenie ze szkoły o tym że w ogóle się uczysz, i chyba (nie jestem pewien, nie pamiętam już) coś musi wypełnić twój lekarz psychiatra. Jeszcze jedno. Bardzo ważne są dochody rodzinne na jedną osobe. Tzn. jak bedziesz miała za wysoki dochód na jedną osobe to masz mniejszą szanse na dostanie dofinansowania STUDENTa.pola pisze:czesc jeżyku super pomysł z tą psychodietetyką ...a mogę spytać jakie są wymagania, co musisz miec skończone do podjecia takich studiów bo też mi sie ten pomysł spodobał:)
pzdr
Za dwa tygodnie wyjeżdżam do Niemiec więc ostatni dzownek by złożyć gdzieś papiery na uczelnię. Zamiast psychodietetyki to może zgłosić się na psychologię dla magistrów...Czy ktoś orientuje się czy program student PFRONu ma jakieś ograniczenia wiekowe, czy jest tylko dla osób do 26go roku życia??? Bo ja mam prawie 33lata i nie wiem czy się kwalifikuję
Minął kolejny rok a ja wciąż zastanawiam się JAKIE studia podjąć w trybie zaocznym... Najbliżej chodzi mi po głowie ta psychologia dla magistrów, ale czy jako osoba chora na schizofrenię paranoidalną mogę wogóle podjąć takie studia? w przyszłości nie chciałabym prowadzić jakiejś pomocy psychoterapeutycznej czy psychologicznej tylko wykorzystać zdobytą wiedzę do pisania książek, ale czy to realne? takie jest moje marzenie- napisać i wydać choć jedną książkę, od lat przepisuję swoje pamiętniki z niezbyt silnym zapałem, może mogłabym jako psycholog dokonać psychoanalizy rozwoju własnej choroby na podstawie pamiętników?
Teraz zastanawiam się nad studiami podyplomowymi z psychodietetyki (roczne) w Warszawie, albo nad studiami zaocznymi 5 letnimi na kierunku dietetyka- specjalność : psychodietetyka w Łodzi. Albo coś z osobami starszymi: geriatria i gerontologia- studia podyplomowe w Dąbrowie Górniczej, albo kierunek: PRACA SOCJALNA (5 letnie). Hmm, tylko,że nic mi się nie chce więc jak mam studiować- łapie mnie jakaś ponurość wewnętrzna
Ten kierunek wydaje mi się "przyszłościowy". Europa jest stara, mnóstwo ludzi potrzebuje wsparcia, pomocy, opieki. Można zarobić duże pieniążki działając w tej domenie.Jeżyk pisze:geriatria i gerontologia
Koleżanka najbliższa zasugerowała mi że NIKT NIE ZGODZI SIĘ NA OPIEKOWANIE SIE PRZEZ MNIE OSOBĄ STARSZĄ JEŚLI BĘDZIE WIEDZIAŁ ŻE MAM SCHIZOFRENIĘ. Na pewno ten temat był poruszany na forum ale nie mogę znaleźć- CZY MAM OBOWIĄZEK INFORMOWANIA MOICH "KLIENTÓW" W PRZYPADKU WŁASNEJ FIRMY O TYM ŻE CHORUJĘ NA SCHIZOFRENIĘ ???
.
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 11:45 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.