Jeśli uważasz mnie za fanatyka niech i tak będzie pamiętaj tylko, że ja w odróżnieniu od muzułmanów nie czuję potrzeby podrzynania gardeł niewierzącym, a mój "fanatyzm" kończy się na dzieleniu się z ludźmi świadectwem i tym co Bóg dla mnie uczynił.zbyszek pisze:Ależ arq, czy nie mamy już wystarczającego kłopotu z podobnymi fanatyzmami niektórych wyznawców islamu.
Przykro jest czytać takie opinie komuś kto się nowo-narodził w Chrystusie, ale jednocześnie nie jestem zaskoczony, bo Biblia bezbłędnie wyjaśnia sedno problemu:
Dzieci, wy jesteście z Boga i zwyciężyliście ich, ponieważ ten, który jest w was, jest większy niż ten, który jest na świecie. Oni są ze świata, dlatego mówią o świecie, a świat ich słucha. My jesteśmy z Boga. Kto zna Boga, słucha nas, kto nie jest z Boga, nie słucha nas. Po tym poznajemy ducha prawdy i ducha błędu. (1J 4:4-6)
Zapomniałeś uwzględnić istotny szczegół dla chrześcijaństwa jakim jest wiara:zbyszek pisze:Te zapisy biblijne, wg. których kobieta powstała z mężczyzny to przecież jasny 100 % dowód na to, że Biblia zawiera dość zasadnicze błędy. Mamy dziś antropologię i wiemy, że niczego takiego, lub choćby podobnego, jak powstanie z żebra nie miało miejsca.
A wiara jest podstawą tego, czego się spodziewamy, i dowodem tego, czego nie widzimy. Przez nią bowiem przodkowie otrzymali chlubne świadectwo. Przez wiarę rozumiemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak że to, co widzimy, nie powstało z tego, co widzialne. (Heb 11:1-3)
Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara. (1J 5:4)
Nie wiem na jakim poziomie jesteś z wspomnianą wiedzą, ale zachęcam do obejrzenia.
Mam nadzieję i liczę, że prędzej, czy później poświęcisz nieco czasu na wysłuchanie:
Dr. Robert Gentry - Młody wiek ziemi
Ukryta archeologia - Odkopywanie prawd biblijnych - KAMIENIE IZRAELA
Archeologia - Droga Izraela z Egiptu, Exodus ujawniony
Arka Noego Na Górze Ararat
Sodoma i Gomora Archeologiczne Dowody
Na koniec świetny materiał na temat Biblii - Niezniszczalna Księga