Czy słowo wariat obraża ?

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Czy słowo wariat obraża ?

Post autor: zbyszek »

Witam, chętnie usłyszę Państwa wypowiedzi na ten temat. Sprawa z pewnością nie jest trywialna i warto się nią zająć. Moje własne zdanie ujrzą Państwo dopiero po kilku wypowiedziach innych, bo nie chciałbym nikogo sugerować.
Ostatnio zmieniony sob lis 15, 2003 2:14 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 7 razy.
Gość

Mnie obraża

Post autor: Gość »

Bardzo ciekawy temat. Mnie osobiście słowo "wariat ' obraża.Pomimo mojej choroby nie czuje się wariatem.Wogóle takie słowa nie powinny być używane. Choroba psychiczna jest chorobą -jak inne.Jest to,wedlug mnie choroba umysłu a nie wariacji.Pomimo że spotyka się różne nasilenia choroby włącznie z agresją."Wariat" to sterototyp.Jak również nie ma schizofreników, są chorzy na schizofrenię.Przepraszam jeżeli coś napisałam nie tak,poprostu słowo "wariat' bardzo mnie bulwersuje.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lestat
zarejestrowany użytkownik

Post autor: lestat »

Mnie jakoś słowo wariat nie obraża... pewnie dlatego że byłem gorzej określany...
Gość

Post autor: Gość »

czyję się chory tak jak psychiatrę nie uważam za hienę a siekierę za mechaniczny środek psychoaktywny

poza tym ostatnio szczególnie wyraźnie widać jak psychiatrzy "troszczą się" o społeczeństwo i rodzinę - jest to zupełnie zrozumiałe trudno aby "pacjęt" często nafaszerowany neuroleptykami lub np. po elektrowstrząsach chciał wyraźić swoją wdzięczność lekarzowi w postaci koperty itp. - a przecież lekarz też człowiek i musi z czegoś żyć!

mnie słowo "chory" obraża!

"wariat" - niekoniecznie, w zależności od okoliczności
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

czy słowo wariat obraża

Gdy ktoś zajedzie ci drogę z piskiem opon wykrzykniesz - "wariat". W tym przypadku nie chodzi jednak o kwestię zdrowia, lecz o przekleństwo. Nasz język jest jednak ubogi i tego nie rozróżnia. Żeby słowo "wariat" przestało nas obrażać powinniśmy zaproponować coś innego kierowcom, ale jak to zrobić ? Nie liczę na to, że to forum zapoczątkuje ruch odnowy i naprawy pewnych aspektów języka, ale pospekulować można.
Ostatnio zmieniony czw cze 17, 2004 3:31 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Terafim
bywalec

Post autor: Terafim »

Słowo wariat jest żenujące gdyż świadczy o niewiedzy. Ludzie tak zwani zdrowi czasem używają w żartach powiedzenia 'ty wariacie' tylko że to nie żart tylko prawda bo zarówno tzw wariaci jak i tzw chorzy stoją obok siebie na równym poziomie. Nikt nie ma prawa osądzać kto odbiega od normy a kto nie bo normy ustala zawsze człowiek w dodatku często mało kompetentny. Racjonalna wiedza psychiatrii jest niepełna i pełna nigdy nie będzie bo oparta jest tylko na intelekcie a przecież człowiek to nie sam intelekt. Poza tym istnieje jeszcze intuicja , przeczucie i prawda która jest co prawda wyrażalna ale dla większości ludzi niezrozumiała.
Commodore 64
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: Commodore 64 »

Ja tam już nic do bani nie biorę, bo znowu psychoza uderzy...
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
Terafim
bywalec

Cytat.
'Ja tam już nic do bani nie biorę, bo znowu psychoza uderzy...'

Wyjaśnij to zdanie atari bo nie rozumiem.
sheena
bywalec

Post autor: sheena »

Tak poza tematem... "atari"? Czy to slowo oznacza cos jeszcze poza okresleniem sytuacji w GO, bo nie wiem czemu go tu uzyles?
I may be schizophrenic, but at least I have each other
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

pozdrawiam umiejących grać w GO
Terafim
bywalec

A co? miałem napisać: 'atari505450483idea'. To zbyt długie więc skróciłem do atari. I tak wszyscy będą wiedzieć do kogo mówię. Zapytaj tak szczerze samą siebie przecież wiesz że mówię do niego. Czy to takie trudne do pojęcia. Wymyślasz jakieś GO nawet nie wiem po co.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

GO to dalekowschodnia gra planszowa, polega na stawianu na przemian kamieni tak aby okrazyc kamienie przeciwnika, wtedy sie je zabiera
sheena
bywalec

Post autor: sheena »

Aha, nie zauwazylam nicka pana atari. Juz rozumiem :D
I may be schizophrenic, but at least I have each other
romeK R.

Post autor: romeK R. »

normalny by mnie obrazilo :shock:
neutron
zarejestrowany użytkownik

Post autor: neutron »

mnie też :wink:
fheng
zaufany użytkownik

Re: Czy słowo wariat obraża ?

Post autor: fheng »

Zwracam uwagę zawsze kiedy w mediach chcąc obrazić przeciwnika odmieniaja przez różne przypadki słowo schizofrenia.
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Ja raczej nie biore do glowy jak ktos mowi wariat, nie przejmuje sie tym.Na swiecie jest pelno wariatow
fheng
zaufany użytkownik

Post autor: fheng »

Walczę z tym. Ze stereotypami a te utrwalają się przez język.
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Post autor: lawenda »

dla mnie wariat nie jest jakoś negatywnym słowem. Wariat-szalony używa się też do osób które zrobią coś niekonwencjonalnego. Odbiegającego od stereotypu, nie kojarzącego się z chorobą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”