Telemedycyna w terapii pacjentów z chorobami psych.
Moderator: moderatorzy
Re: Telemedycyna w terapii pacjentów z chorobami psych.
A wczoraj jeszcze była. Nawet zdążyłem przeczytać.Strona nie została odnaleziona ...
IMHO: pomysł raczej chybiony
Przypominam: chodziło o aplikację na smartfona pacjenta współpracującą z aplikacją na kompie psychiatry. Kwiatki takie jak "przypominanie pacjentowi na dwie godziny przed porą zażycia leku o konieczności jego zażycia". No i tu moja myśl: a co jak pacjent ponownie zapomni o zażyciu już po tym przypomnieniu
No i alternatywa wobec wideokonferencji z psychiatrą jest wizja, że pacjent w realu widzi swojego lekarza jedynie raz na trzy miesiące. Tymczasem w wielu ośrodkach widzi go częściej Lepiej zobaczyć lekarza osobiście i w tym celu wybrać się z domu do poradni. Te wideokonferencje mogą mieć sens, jak ktoś mieszka np. na zapadłej wsi i do miasta ma daleko, albo np. mieszka w jakimś takim rejonie Polski, gdzie dostęp do psychiatry jest bardzo utrudniony. Ale przecież istnieją telefony Sam bardzo często korzystam z telefonu, aby zadzwonić do miejsca, gdzie się leczę i telefon wystarcza mi w 100%.
PS. Natomiast zniknięcie tego artykułu z Onetu jest poważnym dowodem na to, żeby jednak na evocie cytować obszerne fragmenty z zewnętrznych artykułów, a nie ograniczać się jedynie do wklejania linków