Gry lecza kolejny dowod

Moderator: moderatorzy

Gehenna
zaufany użytkownik

Re: Gry lecza kolejny dowod

Post autor: Gehenna »

się rozpędzam ;)
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

I o tym właśnie piszę, bardzo mi przykro Gehenna, że Twój ukochany zaniedbuję pewne sprawy i marnuję cenny czas na odmóżdżające gry zamiast poświęcić go Tobie. Mam nadzieję, że w porę się opamięta. Pozdrawiam.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
manshero
bywalec

Post autor: manshero »

Wlasnie ja tez jestem tego zdania. Granie w gry takie jak diablo 3 oglupia. Ja nie gram jakby co Gehenna.
"Jak podajesz najlepszemu przyjacielowi nóż, to zawsze trzymając za ostrze, rękojeścią w jego stronę i drugą ręką blokując możliwość zadania przez niego ciosu prosto w serce."
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Gehenna pisze:Wolałabym aby ślubny w wolnej chwili pobył ze mną i porozmawiał, zamiast wykonywania kolejnej misji w Diablo.
Długo Twój ukochany gra w gry na dobę?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

Ralf pisze:
Gehenna pisze:Wolałabym aby ślubny w wolnej chwili pobył ze mną i porozmawiał, zamiast wykonywania kolejnej misji w Diablo.
Długo Twój ukochany gra w gry na dobę?
Przepraszam, o kogo chodzi?
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik
Status: Mój kotunio filemon

Post autor: Chwast »

Może o mnie. Gry nie leczą gry edukują.
blablabla
Awatar użytkownika
manshero
bywalec

To o mnie chodzilo. Ja nie gram Gehenna juz wie.
"Jak podajesz najlepszemu przyjacielowi nóż, to zawsze trzymając za ostrze, rękojeścią w jego stronę i drugą ręką blokując możliwość zadania przez niego ciosu prosto w serce."
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik

No ja też nie. To może jednak o mnie. Mnie gry już wyedukowały.
blablabla
Awatar użytkownika
manshero
bywalec

To juz wiem po wydzwieku postow.
Awatar użytkownika
Chwast
zaufany użytkownik

Myślalem że się spieramy o Gehenne. Nie, rezygnuje z niej, jest Twoja. Życzę Ci nawet Gehenny w Twoim życiu.
blablabla
Awatar użytkownika
manshero
bywalec

Gdybys zastanowil sie nad tym zlozonym tematem to twoje odpiwedzi nie bylyby takie proste.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Gehenna pisze:
Przepraszam, o kogo chodzi?
o męża
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Wole byc uzaleznionym od gier, niz od papierosow, telewizji albo przyglupiego radia Trojki, o innych swinstwach nawet nie wspominajac. I rzeczywiscie, kazdemu zycze samych takich tylko problemow :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Kazdy woli swoje niż obce, wiele pochwala swoje a deprecjonuje inne. Taka prawda ;) Alkoholik powie to samo. Ale co tam! Też kocham gry! ;p
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Uzależnienie od gier nie jest wcale mniej destrukcyjne niż uzależnienie od papierosów, czy alkoholu (czyt. mój post wyżej).
Wydaję się Wam, że macie nad tym kontrolę, ale niestety zniewolenie wyklucza wolność i szczęście.

Chciałbym Anton poznać odpowiedz na jedno nurtujące mnie pytanie, mianowicie skoro z wyboru wolisz być i jesteś uzależniony od gier skąd tak idiotyczny tytuł wątku? Nie kwestionuję, że są gry, które edukują i rozwijają, ale zdążyłem poznać Twój gust w tym temacie i niestety, ale Twoja fascynacja to tzw. agresywne gry. Czyżbyś chciał usprawiedliwić swój problem, czy po prostu rzeczywiście wierzysz w tę absurdalną tezę w tytule?
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

Problemem nie są gry, alkohol, papierosy. Przecież nie każdy gracz jest uzależniony. Równie dobrze można powiedzieć, że katolicy są uzależnieni od chodzenia do kościoła czy modlitwy... Mam nadzieję, że w tym temacie nie zjawi się wrzucanie do jednego worka każdego kto tylko spędza czas inaczej od nas samych.

Żadne uzależnienie nie jest dobre. Bo co to znaczy? Że bez tego nie da się normalnie (zdrowo) żyć. Poza tym to nie substancje czy czynności uzależniają same przez się. To człowiek musi mieć problem skoro stara się wypełnić pustkę w niewłaściwy sposób popadając w natręctwa czy kompulsje. Jeżeli umiar jest właściwą ścieżką to ze wszystkiego należy rozsądnie korzystać. Sam nie jestem czysty. Często brakuję mi w tych właśnie kwestiach rozumu, ale to mój problem.

Nie wiem czy gry leczą, ale warto mieć w życiu pasję. Nawet taką jak gry. Na pewno lepsze to niż oglądanie ścian własnego pokoju.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Prawdą jest, że każdy ma jakiegoś bzika i nie do mnie należy ocena sposobu życia Antona, czy kogokolwiek innego ale ja chciałem głównie zwrócić uwagę na absurdalną tezę w tytule. Nasz wybór determinuję nasze życie i nim się obejrzymy, a przyjdzie chwila, że z wszystkiego będzie trzeba się rozliczyć przed Bogiem. Miałem tylko nadzieję obudzić jakąkolwiek refleksję skupioną na wartości czasu. Tyle i tylko tyle.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Tytul watku jest jak najbardziej uzasadniony. Gry lecza, to prawda i fakt, nawet jesli Tobie sie to nie podoba. Gry lecza: roznorakie natrectwa, lecza nerwice, pozwalaja leczyc autyzm, lecza ludzi po udarach mozgu i zawalach. Jesli jestes zainteresowany/a tematem to poczytaj sobie o tym. Jest masa rzeczy o neuroterapiach grami, itd.
Czy chce siebie usprawiedliwiac? Hmm, raczej o tym nie myslalem, wrzucilem to tu raczej jako ciekawostke, tym bardziej, ze jest to forum o innym profilu tematycznym.
Co znaczy gry agresywne? To raczej agresywny jest gracz. Gry to medium, wiec sa calkowicie pasywne, skierowane do danego odbiorcy. Mnie fascynuja gry dobre, po prostu i az tyle.
Wracajac do tematu watku - gry bardzo mi pomagaly w najtrudniejszych momentach choroby i ogolnie mojego zycia. Nie raz wyciagaly z najglebszego dolka. Byly zawsze odskocznia od koszmarow psychozy. Te kilkadziesiad wspanialych swiatow na polce ktore moglem zawsze odwiedzic gdy bylo mi bardzo zle, gdy zycie bylo nie do zniesienia, gdy nie widzialem kompletnie wyjcia z sytuacji. Zawsze byly azylem, schroniemiem, tam gdzie nie bylo nic, a ja nie mialem nic innego, zadnego swiatla w tunelu. Tak gdy lecza, pozwalaja odetchnac, zaglebic sie w cudownym basniowym nierzeczywistym swiecie. Daja ulge i odskocznie od trudow dnia codziennego.
Nie ma sensu przyrownywac gier do papierosow czy alkoholu, to nie ta liga po prostu. To tak jakby porownac kawe z heroina. Kawa jest nie inwazyjna dla organizmu, moze i uzaleznia w jakims tam stopniu, ale nie jest to uzaleznienie szkodliwe, raczej nawet czesto zdrowe i dla wielu korzystne. Pozwala sie odstresowac, pobudzic i odprezyc. Wiadoma, pita w nadmiarze moze byc przyczyna wielu chorob, takich jak nadcisnienie tetnicze, a nawet udar, czy zejscie smietrelne z powodu zawalu serca. Heroina jest zabronionym narkotykiem i zdecydowanie nie jest dla ludzi, tylko dla degeneratow. Zawsze jest szkodliwa i zawsze smiertelna identycznie jak kazdy nielegalny narkotyk. Podobnie papieraosy i alkohol zawsze beda szkodzic, zawsze beda ztruwac organizm, niesc smierc i choroby, pomimo, ze sa legalne i faktycznie przez to dla ludzi. Gry natomiast zawsze beda pieknym i wspanialym medium, posiadajacym milionowego odbiorce, zrzeszajacym wiele wspanialych i swiatlych umyslow.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

.
Ostatnio zmieniony sob wrz 03, 2016 3:05 pm przez eN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Jakby nie gry, to bylby to alkohol, papierosy, narkotyki, zawsze zlalazloby sie cos na co mozna by bylo zrzucic wine. Niektorzy potrafia nawet wypomniec dziewczyny :mrgreen: A prawda jest taka, ze czasto problem jest w nas, dlatego szukamy odskoczni i ucieczki. Zazwyczaj jest to sygnal, ze dzieje sie cos zlego. Druga sprawa jest natura czlowieka, ktory w sumie czesto ma zapedy destrukcyjne i sklonnosc do uzaleznien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „gry”