Ile płacicie za wizytę u psychiatry?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Ile płacicie za wizytę u psychiatry?
ludzie no co wy. po co chodzić prywatnie jak można się zapisać do przychodni i za darmo się leczyć? ja jeżdżę do innego miasta. kosztuje mnie to bilet w dwie strony. pani psychiatra kumata, miło się z nią rozmawia, pyta się o stan zdrowia za każdym razem. wizyta raz na miesiąc. częściej nie ma sensu, a raz na dwa miesiące to za rzadko. miesiąc akurat.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Ile płacicie za wizytę u psychiatry?
Ja widzę dużą różnicę między leczeniem prywatnym, a na NFZ. Na korzyść tego pierwszego. Oczywiście, może być i tak, że i w państwowej przychodni trafi się na kogoś rozsądnego, ale powiem szczerze, że w państwowych placówkach nie spotkałam się nigdy z lek. med. o specjalizacji psychiatria, który byłby jednocześnie psychoterapeutą, natomiast prywatnie- tak.zawilinski pisze:ludzie no co wy. po co chodzić prywatnie jak można się zapisać do przychodni i za darmo się leczyć? ja jeżdżę do innego miasta. kosztuje mnie to bilet w dwie strony. pani psychiatra kumata, miło się z nią rozmawia, pyta się o stan zdrowia za każdym razem. wizyta raz na miesiąc. częściej nie ma sensu, a raz na dwa miesiące to za rzadko. miesiąc akurat.
W pewnym sensie lekarzowi, który ma prywatna praktykę lekarską bardziej zależy na zdobywaniu coraz wyższych specjalizacji, itd. Na państwowym wikcie niekoniecznie, bo etat i tak ma zaklepany.
Chyba, że nie mówimy o skutecznym leczeniu,ale o wypisywaniu kolejnych zwolnień- wtedy lekarz z przychodni państwowej jest jak najbardziej an miejscu, bo to akurat świetnie im zwykle wychodzi (wypisywanie papierków).
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Za 100 zł wizyta powinna trwać jakąś godzine a nie 30 minut. Mnie 30 min to przyjmuje za darmo ordynatorka w szpitalu na Czeskiej w Łodzi. Jeśli jesteś zadowolony z tego lekarza to dobrze ale na moje oko wizyta powinna trwać godzine bo 30 minut to już zdzierstwo.Chors pisze:Ja chodzę prywatnie do psychiatry i płacę 100 zł za wizytę która trwa może 30 minut. Jeszcze do niedawna chodziłem co 2 tygodnie więc kosztowało mnie to niemało kasy. Nie spotkałem się by ktoś płacił aż tyle. A wy ile płacicie za wizytę u swego psychiatry i jak często go odwiedzacie?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ja też płace 100 zł za 30 minut. No, góra- 45. Zgadzam się, że to dużo, ale widzę też, że warto. Umawiam się tak, jak pozwala mi na to stan finansów: min. 1 wizyta w miesiącu, max - 2 (co dwa tygodnie). Przy czym, jest to wizyta połączona z psychoterapią.tomsoul pisze:Za 100 zł wizyta powinna trwać jakąś godzine a nie 30 minut. Mnie 30 min to przyjmuje za darmo ordynatorka w szpitalu na Czeskiej w Łodzi. Jeśli jesteś zadowolony z tego lekarza to dobrze ale na moje oko wizyta powinna trwać godzine bo 30 minut to już zdzierstwo.Chors pisze:Ja chodzę prywatnie do psychiatry i płacę 100 zł za wizytę która trwa może 30 minut. Jeszcze do niedawna chodziłem co 2 tygodnie więc kosztowało mnie to niemało kasy. Nie spotkałem się by ktoś płacił aż tyle. A wy ile płacicie za wizytę u swego psychiatry i jak często go odwiedzacie?
Pozdrawiam.m
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja jak chodziłam prywatnie płaciłam 70 zł. Ale siedziałam maksymalnie 15 minut. I takie moje pytanie do was: Co wy robicie u lekarza psychiatry pół godziny albo i dłużej? O czym rozmawiacie?
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ja przygotowuję się do każdej wizyty - wypisuję sobie na kartce, co mi przeszkadza, z czym mam problem, co się polepszyło, jakie były najważniejsze zmiany ostatnio. Mam też zapisane pytania odnośnie leków, sposobów terapii, itd. Na razie jestem w fazie poznawania się bliżej z panią doktor, więc robimy tylko to - rozmawiamy. Mam jednak w przyszłości zamiar poddać się jakiejś określonej formie psychoterapii u tej samej osoby (ma dwie specjalizacje).mandrynka pisze:Ja jak chodziłam prywatnie płaciłam 70 zł. Ale siedziałam maksymalnie 15 minut. I takie moje pytanie do was: Co wy robicie u lekarza psychiatry pół godziny albo i dłużej? O czym rozmawiacie?
Pozdrawiam.m.
Moi, nie można jednocześnie leczyć się i chodzić na terapię do tej samej osoby.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- moi
- moderator
- Kontakt:
A kto tak powiedział? Ja specjalnie wybrałam lekarza psychiatrę o podwójnej specjalizacji.Newt pisze:Moi, nie można jednocześnie leczyć się i chodzić na terapię do tej samej osoby.
Od początku tak planujemy spotkania. Moja pani doktor posiada tytuł dr nauk medycznych i jest specjalistą psychiatrą dorosłych, dzieci i młodzieży oraz psychoterapeutą.
Mój doktor też jest psychoterapeutą, ale nie można być dla pacjenta jednocześnie psychiatrą i prowadzić jego terapie psychologiczną, nie wiem kto to wymyślił, ale tak jest. To słyszałam od wielu lekarzy i psychologów, więc raczej jest taki przepis czy coś.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- moi
- moderator
- Kontakt:
Nie znam takiego przepisu. Gdyby istniał, to psychiatrzy nie robiliby sobie dodatkowej specjalizacji, a pacjenci zamiast jednego lekarza musieliby odwiedzać dwóch. Wiem, że istnieje etyczny nakaz nieutrzymywania prywatnych kontaktów z lekarzem prowadzącym, ponieważ to zaburza terapię i leczenie, natomiast nigdy nie słyszałam o zakazie prowadzenia terapii u lekarza prowadzącego leczenie. Dziś byłam właśnie u p. doktor i odbyłyśmy godzinną terapię rodzinną (systemową). Po czym p. doktor przepisała mi leki. Nie widzę w tym nic, co przeszkodziłoby w leczeniu, a wręcz przeciwnie - ułatwia mi życie, bo mam 2 w 1.Newt pisze:Mój doktor też jest psychoterapeutą, ale nie można być dla pacjenta jednocześnie psychiatrą i prowadzić jego terapie psychologiczną, nie wiem kto to wymyślił, ale tak jest. To słyszałam od wielu lekarzy i psychologów, więc raczej jest taki przepis czy coś.
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
o zdrowiu, o tym jak sie czuje, jakie efekty uboczne ostatnio zaobserwowalem, czy moj stan jest stabilny, o ewentualnych zmianach w lekach, ktore moglyby mi pomoc w zmianie mojego stanu zdrowia na lepsze, a jak mam gadulca to o psychiatrii i psychologii, bo lekarz moze mnie uswiadamiac, podczas rozmowy wypisuje mi recepte i potem jeszcze gadamy.mandrynka pisze:Ja jak chodziłam prywatnie płaciłam 70 zł. Ale siedziałam maksymalnie 15 minut. I takie moje pytanie do was: Co wy robicie u lekarza psychiatry pół godziny albo i dłużej? O czym rozmawiacie?
moi pisze:Ja widzę dużą różnicę między leczeniem prywatnym, a na NFZ. Na korzyść tego pierwszego. Oczywiście, może być i tak, że i w państwowej przychodni trafi się na kogoś rozsądnego, ale powiem szczerze, że w państwowych placówkach nie spotkałam się nigdy z lek. med. o specjalizacji psychiatria, który byłby jednocześnie psychoterapeutą, natomiast prywatnie- tak.zawilinski pisze:ludzie no co wy. po co chodzić prywatnie jak można się zapisać do przychodni i za darmo się leczyć? ja jeżdżę do innego miasta. kosztuje mnie to bilet w dwie strony. pani psychiatra kumata, miło się z nią rozmawia, pyta się o stan zdrowia za każdym razem. wizyta raz na miesiąc. częściej nie ma sensu, a raz na dwa miesiące to za rzadko. miesiąc akurat.
W pewnym sensie lekarzowi, który ma prywatna praktykę lekarską bardziej zależy na zdobywaniu coraz wyższych specjalizacji, itd. Na państwowym wikcie niekoniecznie, bo etat i tak ma zaklepany.
Chyba, że nie mówimy o skutecznym leczeniu,ale o wypisywaniu kolejnych zwolnień- wtedy lekarz z przychodni państwowej jest jak najbardziej an miejscu, bo to akurat świetnie im zwykle wychodzi (wypisywanie papierków).
a ja nie widze zadnej roznicy w jakosci leczenia. dlaczego? bo jesli bylem u jednego psychiatry prywatnie a potem na NFZ to roznilo sie to tylko czasem. prywatnie bylo dluzej. ale zmienilem lekarza i uwazam ze jakosc leczenia o wiele wyzsza pomimo, ze na NFZ a jesli chodzi o czas to siedze ile mam sil rozmawiac. wiesz 2 w 1 niezawsze dobrze dziala. dlaczego? bo lekarz musi do pacjenta podejsc obiektywnie, patrzac na niego z innego punktu tzn. jak jest psychiatra ten specjalista to jak on nagle moze spojrzec na ciebie jako psychoterapeuta? liczy sie obiektywizm. a jesli chodzi o poziom mojego psychiatry to jest na wysokim poziomie. jest lekarzem specjalista psychiatra + Studium Pomocy Psychologicznej + Studium Terapii Uzależnień. wiec mozg kobieta ma. a jak bylem w klinice w katowicach to mi w ogole nie pomogli, a lekarze to chyba tam powinni byc pierwsza klasa, a tak niestety nie bylo. wiec nie mow ze lekarze ktorzy pracuja na NFZ nie maja kwalifikacji do tego co robia. tak sie akurat sklada ze kobieta ma dobra opinie na necie i podchodzi do pacjenta jak do czlowieka, a nie jak do wariata. lekarze, ktorzy boja sie swoich pacjentow, bo niby ci drudzy sa wariatami nie powinni w ogole byc lekarzami, bo w ten sposob nikogo nie wylecza.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Mówiłam o takiej ogólnej tendencji, że leczenie prywatne w 90% jest lepszej jakości, niż leczenie w ramach państwowej służby zdrowia. Oczywiście, zdarzają się wyjątki i Twoja lekarka do nich należy.zawilinski pisze:wiec nie mow ze lekarze ktorzy pracuja na NFZ nie maja kwalifikacji do tego co robia. tak sie akurat sklada ze kobieta ma dobra opinie na necie i podchodzi do pacjenta jak do czlowieka, a nie jak do wariata. lekarze, ktorzy boja sie swoich pacjentow, bo niby ci drudzy sa wariatami nie powinni w ogole byc lekarzami, bo w ten sposob nikogo nie wylecza.
Mimo wszystko, ten układ, jakie mam teraz z lekarzem, który jest jednocześnie psychoterapeutą pasuje mi, bo widzę i czuję, że moje samopoczucie i funkcjonowanie stopniowo poprawia się. Dlatego dla mnie,w moim odczuciu, jest to najlepszy układ.
Pozdrawiam.m.
Ja chodzę prywatnie babka winszuje sobie 80zł, specjalnie jeżdżę do szczecina, choć mam kawałek drogi. Ale jak u siebie trafiłem na wstępną pogawędkę z ordynatorem oddziału dziennego, która bardzo się dziwiła, że mam przepisany abilify a nie zwykły neuroleptyk typu pernazyne do dałem sobie spokój po pierwszej wizycie w tym przybytku. Zresztą baba dała mi odczuci, że dla niej jestem wariat i powinienem być niekomunikatywny, mieć rozbiegany wzrok, a z kącika ust powinna mi spływać ślina, bo inaczej jestem źle leczony i niebezpieczny, bo kto wie co mu zaraz odbije. Przynajmniej tak wyglądali inni w tej przechowalni.
Można tam by kręcić film o zombie.
Można tam by kręcić film o zombie.