forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Znalazłem suplement o nazwie "HGH Support" - jest to spalacz tłuszczu i połączeniu aminokwasów. W składzie ma też GABA - kwas gamma-aminomasłowy a gdzieś wyczytałem,że to właśnie w schizofrenii brakuje tego hormonu. Raz brałem i czułem się wyśmienicie jakby choroba zniknęła i łatwo można na tym usunąć,ale z drugiej strony pisze,że nie stosować w schizofrenii i przed 25 rokiem życia. Co o tym myślicie?
Wyjasnienie masz w opisie produktu: 'Wyciąg z bobu
zawiera spore ilości L-DOPA i
stymuluje uwalnianie' dopaminy. Lewodope podaje sie chorym na Parkinsona.
Cześć, powiem Wam, że oczywiście najlepiej nie brać żadnych suplementów tylko idealnie zbilansowac swoją dietę. Niestety nie jest to ani latwe ani tanie, dlatego też pytałam się naszego profesora co sądzi o suplementach typu:
Magnez
Lecytyna
Spirulina
Kwasy omega ( my kupujemy IQ)
D3
Wszystkie z grup B
Koenzym Q10
Powiedział, że jak najbardziej są wskazane. Mój partner, od kiedy je bierze, czuję się o niebo lepiej. Wiem, że jest ich dużo i że sporo kosztują, ale wydaje nam się że dzięki nim on też dobrze prosperuje i najzwyczajniej w świecie zarabia pieniądze. Oczywiście nic nie zastąpi idealnie zbilansowanej diety, ruchu, pracy i wsparcia od osób bliskich. Pamietajcie, ze to jest kolo zamkniete. Zle sie czuje, to nie wychodze do ludzi, nie pracuje, nie ruszam sie co za tym idzie nie stać mnie na hobby odpowiednie żywienie i inne przyjemności czyli nadal źle się czuję....
Na F20 nie są potrzebne żadne suplementy
Trzeba starać się brać jak najmniej leków (aby tylko sypiać po nocach i nie "świrować"), dbać o aktywność fizyczną i dobre relacje z ludźmi. Na ogół też dużo może pomóc praca zawodowa. Praca to najlepsza forma rehabilitacji.
PS. Jakby suplementy faktycznie pomagały to by były lekami, a nie tylko suplementami. Suplement to po prostu dodatek do żywności. Może "pomagać" na zasadzie sugestii (placebo).