Opieka medyczna w Anglii
Moderator: moderatorzy
Opieka medyczna w Anglii
...
Ostatnio zmieniony pt maja 05, 2017 4:49 pm przez Galene, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Opieka medyczna w Anglii
Hej Galene. Ja mieszkam I leczę się w Anglii. Tu masz pokrótce opisane, jak to wygląda : https://tacyjakja.pl/2016/03/Opieka-psy ... tanii.html Jeśli chodzi o pracę to ja musiałam sama ją znaleźć i z mojego doświadczenia, lepiej się nie przyznawać ze się choruje. Ja się przyznalam jednej agencji to o ile najpierw miała być praca to po przyznaniu sie się wycofali. I już nie zadzwonili
Jeśli chodzi o zasiłki czyli tzw. Benefits to poczytaj w internecie, są dopłaty do mieszkania tzw. Housing Benefit, jest zasiłek dla chorych przewlekle tzw. ESA czyli Employment and Support Allowance, ale to trzeba udokumentować pobyt w UK minimum 3 miesiące (możesz miec prace przy tym zasilku do 16 godzin w tygodniu) i przejść tzw. Habitual Residency Test, oraz jest PIP czyli Personal Independence Payment ale tu trzeba udokumentować dwa lata pobytu w UK. Oczywiscie trzeba miec rachunek bankowy zalozony w UK i zaswiadczenie od lekarza tutaj na miejscu, ze jestes niezdolna do pracy. Zeby sie zarejestrowac u lekarza, trzeba miec dowod miejsca zamieszkania (adresu) na terenie UK. Są jeszcze inne benefity, ale to ja już nie wiem jakie, bo dużo tego jest. Dla nas chorych chyba tylko te 3 się liczą. Przeczytaj arta I pisz, jak masz jeszcze jakieś pytania. Postaram się odpowiedzieć zgodnie z moja wiedzą. Pozdrawiam

- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Opieka jest znacznie lepsza, ma się swojego opiekuna jeśli się tego zażyczy. Są też regularne wizyty u specjalisty mniej więcej co trzy miesiące, jeśli się nic nie dzieje. Opiekun przychodzi co jakiś czas też w zależności od stanu zdrowia. A jeśli chodzi o rentę czy jakikolwiek benefit to wygląda to tak jak kolega wcześniej pisał. Trzeba nadmienić jeszcze to że szpitale psychiatryczne są dobre i na wysokim poziomie jeśli chodzi o warunki.
wowo21975 a jak się ten opiekun nazywa po angielsku? Bo ja się tu leczę i nie mam żadnego opiekuna, mam tylko środowiskową pielęgniarkę psychiatryczna. ..i ona nie przychodzi, tylko dzwoni...
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Mówiąc szczerze to nie wiem jaka jest prawidłowa nazwa tego opiekuna, został mi zaproponowany po którymś tam ataku chorobowym, zgodziłem się i mam. A tak z ciekawości zapytam, w jakim regionie Anglii mieszkasz? Bo ja w West Yorkshire, Halifax.typasek pisze:wowo21975 a jak się ten opiekun nazywa po angielsku? Bo ja się tu leczę i nie mam żadnego opiekuna, mam tylko środowiskową pielęgniarkę psychiatryczna. ..i ona nie przychodzi, tylko dzwoni...
O to daleko ode mnie. Ja na południowym wybrzeżu.