Opieka medyczna w Anglii

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Galene
zarejestrowany użytkownik

Opieka medyczna w Anglii

Post autor: Galene »

...
Ostatnio zmieniony pt maja 05, 2017 4:49 pm przez Galene, łącznie zmieniany 1 raz.
to_ja
zaufany użytkownik

Re: Opieka medyczna w Anglii

Post autor: to_ja »

Hej Galene. Ja mieszkam I leczę się w Anglii. Tu masz pokrótce opisane, jak to wygląda : https://tacyjakja.pl/2016/03/Opieka-psy ... tanii.html Jeśli chodzi o pracę to ja musiałam sama ją znaleźć i z mojego doświadczenia, lepiej się nie przyznawać ze się choruje. Ja się przyznalam jednej agencji to o ile najpierw miała być praca to po przyznaniu sie się wycofali. I już nie zadzwonili :( Jeśli chodzi o zasiłki czyli tzw. Benefits to poczytaj w internecie, są dopłaty do mieszkania tzw. Housing Benefit, jest zasiłek dla chorych przewlekle tzw. ESA czyli Employment and Support Allowance, ale to trzeba udokumentować pobyt w UK minimum 3 miesiące (możesz miec prace przy tym zasilku do 16 godzin w tygodniu) i przejść tzw. Habitual Residency Test, oraz jest PIP czyli Personal Independence Payment ale tu trzeba udokumentować dwa lata pobytu w UK. Oczywiscie trzeba miec rachunek bankowy zalozony w UK i zaswiadczenie od lekarza tutaj na miejscu, ze jestes niezdolna do pracy. Zeby sie zarejestrowac u lekarza, trzeba miec dowod miejsca zamieszkania (adresu) na terenie UK. Są jeszcze inne benefity, ale to ja już nie wiem jakie, bo dużo tego jest. Dla nas chorych chyba tylko te 3 się liczą. Przeczytaj arta I pisz, jak masz jeszcze jakieś pytania. Postaram się odpowiedzieć zgodnie z moja wiedzą. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Opieka jest znacznie lepsza, ma się swojego opiekuna jeśli się tego zażyczy. Są też regularne wizyty u specjalisty mniej więcej co trzy miesiące, jeśli się nic nie dzieje. Opiekun przychodzi co jakiś czas też w zależności od stanu zdrowia. A jeśli chodzi o rentę czy jakikolwiek benefit to wygląda to tak jak kolega wcześniej pisał. Trzeba nadmienić jeszcze to że szpitale psychiatryczne są dobre i na wysokim poziomie jeśli chodzi o warunki.
to_ja
zaufany użytkownik

wowo21975 a jak się ten opiekun nazywa po angielsku? Bo ja się tu leczę i nie mam żadnego opiekuna, mam tylko środowiskową pielęgniarkę psychiatryczna. ..i ona nie przychodzi, tylko dzwoni...
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

typasek pisze:wowo21975 a jak się ten opiekun nazywa po angielsku? Bo ja się tu leczę i nie mam żadnego opiekuna, mam tylko środowiskową pielęgniarkę psychiatryczna. ..i ona nie przychodzi, tylko dzwoni...
Mówiąc szczerze to nie wiem jaka jest prawidłowa nazwa tego opiekuna, został mi zaproponowany po którymś tam ataku chorobowym, zgodziłem się i mam. A tak z ciekawości zapytam, w jakim regionie Anglii mieszkasz? Bo ja w West Yorkshire, Halifax.
to_ja
zaufany użytkownik

O to daleko ode mnie. Ja na południowym wybrzeżu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”