dodatek pilęgnacyjny

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

arek77
zaufany użytkownik

dodatek pilęgnacyjny

Post autor: arek77 »

mam pytanie,jestem chory na schizofrenię,na rencie chorobowej i mam umiarkowany stopień niepełnosprawności,czy przysługuje mi dodatkowo oprócz renty dodatek pilęgnacyjny z urzędu miasta lub gminy?wiem ze jest to coś ok 150zł niby niedużo ale jak przysługuje to czemu nie brać?życzę zdrowia wszystkim chorym na schizofrenię i sobie tez!
arek77
zaufany użytkownik

Re: dodatek pilęgnacyjny

przepraszam,dodatek pielęgnacyjny
Awatar użytkownika
Ketjow3
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ketjow3 »

Tak przysługuje ci dodatek pielęgnacyjny (153 zł). W tym celu musisz się udać do MOPRu i zgłosić się na komisję. I to od niej zależy czy dostaniesz czy nie...Tak to wygląda.
arek77
zaufany użytkownik

już teraz sam nie wiem,dowiedziałem się w urzędzie gminy że mi nie przysługuje,bo tylko przysługuje dla osób z 1 grupą czyli znaczny stopień niepełnosprawności,Sagittarius mówisz że mi przysługuje?co to jest MOPR?ja nie mieszkam w mieście tylko w małej miejscowości
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Ja na podstawie orzeczenia z ZUS-u (całkowita niezdolność do pracy - co odpowiada II grupie) otrzymuję z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej dodatek pielęgnacyjny. Nie mam nawet komisji, tylko czekam na decyzję o przyznanie 2 tygodnie. Miałem tak za każdym razem przy wydaniu kolejnego orzeczenia z ZUS-u, jak się skończył jego termin ważności.
Obrazek
arek77
zaufany użytkownik

już teraz wiem jak jest na pewno,dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobom ze znacznym st.niepełn. i z umiarkowanym ale tylko wtedy gdy choroba powstała przed 21 rokiem życia.Ja dostałem pierwszy nawrót w wieku 30lat tak więc dodatek mi nie przysługuje
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

To by się zgadzało, bo u mnie choroba rzeczywiście rozwinęła się przed 21 rokiem życia.
Obrazek
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

to nie jest dodatek pielęgnacyjny tylko zasiłek pielęgnacyjny i przysługuje osobom już z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności pod warunkiem że niepełnosprawność powstała przed ukończeniem 21 roku życia zasiłki wypłaca MOPS w Łomży dają karte do bankomatu by za pomocą jej wypłacać środki
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”