zespół paranoidalny

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

marek

zespół paranoidalny

Post autor: marek »

Do Kosmo:Co Ci nie pasuje?Czemu chcesz isć do tych lekarzy?W co nie wierzysz?Napisałem jakie lekarstwa mi dali.Karzdy moze wyciągnąc z tego jakieś wnioski.Miałeś,masz albo boisz się że psychoza(z.p.) może wrócić?Ja to miałem,ale nawet jakbym znowu na to zachorował to się nie boje.W tej chorobie człowiek przesadnie bierze do siebie to co widzi lub słyszy.Np.reklama.Niedawno w tvp była reklama abonamentu...(Mechanik,lubi grzebać pod maską samochodu,lubi teatr)Gdybym miał psychoze to:wycinam w prześcieradle dziury na oczy(to będzie maska),zakładam na głowe i ide do samochodu sprawdzić poziom oleju,czekam co sie stanie...i potem zrobie podobnie z tym co usłysze lub zobacze nowego.Pisz co chcesz.Pozdrawiam
marek

zespół paranoidalny

Cze
marek

zespół paranoidalny

Cześć Wiktoria.Nie rozumiem czemu nie możesz znaleźć tego postu?Szukaj na różne sposoby:(data:17.01.06,adres:schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=545albo ze strony głównej wybierz SEARCH i szukaj np.zolafren) Jak nie znajdziesz,to moge ten post napisać jeszcze raz. I jeszcze jedno...Napisałaś:s.paranoidalna.Chodzi Ci o schizofrenie paranoidalną? Ja schizofrenii nie mam i nie miałem.Pozdrawiam.
marek

zespół paranoidalny

Do Wiktori Jest troche tego w internecie.Z tego co wiem...Schizofrenia paranoidalna:urojenia prześladowcze,wielkościowe,odsłonięcia,posłannictwa,zmiany cielesnej,oddziaływania zewnętrznego,nasyłania,wykradania myśli,ksobne;czasem zdrady,pochodzenia,hipochondryczne;niekiedy nasilone halucynacje słuchowe(które grożą pacjentowi lub wydają mu polecenia a także doznania słuchowe bezsłowne np.gwizdy,śmiech),praktycznie nigdy wzrokowe,omamy węchowe i smakowe,rzadko obserwuje się głęboką dezorganizację zachowania,niespójność myślenia,otępienie,nieadekwatne reakcje emocjonalne. Zespół paranoidalny:omamy słuchowe(głosy,dźwięki dobiegają z otoczenia lub powstają w głowie,nie pochodzą od realnyzh ludzi,przeżywane są tak jakby pochodziły od prawdziwych osób,niekiedy chory robi coś pod ich wpływem;urojenia odnoszące(wszyscy patrzą,coś wiedzą,odnosi się to do otoczenia,radia,telewizji,prasy,reklam);urojenia odsłonięcia(chory czuje że jego myśli są odsłonięte przed innymi);urojenia prześladowcze(kamery w domu,ludzie na ulicy to aktorzy);zaburzenia myślenia(spowolniony proces myślenia,mówienie od rzeczy);emocjonalne i myślowe rozchwianie. Gdy byłem chory to miałem troche objawów s.p.i wszystkie z z.p.(tylko że głosy w głowie nie powstawały)Dodatkowo w szpitalu:nienormalne zachowanie,zwolniony proces myślenia,problemy z łaknieniem,trudności z mówieniem,cztery ataki agresywnego zachowania
marek

zespół paranoidalny

Do Wiktori.Napisałaś że masz realistyczne urojenia(rozpoznajesz osoby),ale i tak nie trafiasz w 10.No tak,ale bierzesz leki i to ma na ciebie wpływ.Jesteś wrażliwa i podatna na takie rzeczy.Ja od 09.05r.nie biorę leków.Między 17.02 a 19.02 miałem serie realistycznych snów.Rozpoznawałem twarze(moja,4 znane z rzeczywistości,obce),różne przedmioty,fragmenty miejsc(to było jak obraz z kamery filmowej),dialogi.Np.:we śnie rozmawiałem z znaną mi koleżanką ,która ma(w rzeczywistości)skode a jej ojciec fiata,powiedziałem jej żeby następnym razem przyjechała osobowym fordem.Trzy dni później gdy ich spotkałem(w rzeczywistości)jej ojciec przyjechał fordem.Wniosek:zbieg okoliczności i bujna wyobraźnia.To jeszcze nic.Między 17.01 a 28.01,tym razem nie w snach ale ,na jawie obserwowałem wiele rzeczy odnoszących się do mnie.Nawet pomyślałem,że może to początek psychozy(z.p.)Spisywałem to na kartce(uzbierało się tego 1 strona A4)Np.:w radiu(moje imię,cyfra z piosenki związana z rocznikiem znalezionego auta),w tvp(niektóre słowa"nic""frajer",kolor ubrań spikerek)Ktoś pisał w jednym z postów,że zwraca uwagę na samochody,ja też,ale tylko na kolor niebieski(ten objaw miałem w chorobie z.p. 2 lata temu),i takie zdarzenie:kobieta na parkingu nie mogła wyjechać z śniegu toyotą kombi,pchałem auto o przednie lewe światło.Na drugi dzień na tym parkingu stał ford kombi ze stłuczonym tylko lewym przednim światłem.Wniosek:kolejna bzdura,a może mam się bać co będzie 17.03?Wtym roku miałem też przygody z sms-ami.Pod wpływem piosenki z radia zacząłem je wysyłać a to co w nich napisałem(trzy cyfry)pewien kabaret wykorzystał w skeczu.Wniosek:z tego nie ma nic.Nie zanudzam?Pisze chyba zbyt bezpośrednio,za ostro.Myśle że tylko z prawdy może coś wyniknąć dobrego.Posty na tym forum czyta się łatwo,ale coś sensownego napisać to już nie jest takie proste.Jeśli jeszcze coś napisze to będęsięstreszczał.Tyle tego.
marek

Nie rozumiem skąd takie silne głosy u Ciebie?Gdy ja byem w najbardziej złym stanie psychicznym to nie słyszałem głosów(nikt mnie nie wołał,nie straszył)Wychodzi na to że,z.p.to bułka z masłem w porównaniu z innymi chorobami psychicznymi.Jest też taka rzecz,która chyba Ciebie nie dotyczy...ale tak w razie czego,troche o tym...Chodzi o to,że ludzie mają urojenia,omamy,wizje,halucynacje nie tylko z powodu chorób psychicznych czy jakichś traumatycznych przeżyć,ale może to wywołać zajmowanie się astrologią,spirytyzmem,okultyzmem.Zajmowanie się tym,posiadanie przedmiotów z tym związanych,a nawet czytanie horoskopów nie jest wskazane.Demony są i nie próżnują.Jeżeli coś masz z tych rzeczy:książki,czasopisma,przedmioty,nagrania audio-video;to wyrzuć to.Nie należy też utrzymywać kontaktów z ludźmi którzy się tym zajmują:media spirytystyczne,wróżki(To brzmi jak instrukcja obsługi,nie?Rozkazy czy co?)Ja osobiście się tym nie zajmowałem i nie widzę powodu żeby tam czegoś szukać-nie tędy droga.Moja wiedza na ten temat jest ogólna-głównie opieram się na tym co jest napisane o tym w biblii.Miałem o tym pisać poprzednio,ale nie chciałem naraz poruszać tyle tematów.Nie jestem alfą i omegą,jak każdy swoje problemy życiowe mam.NIe jeden chciałby mieć taki fart jak ja żeby się wywinąć z choroby psychicznej.Tojest nie fair,że tylko nielicznym sie to udaje.Chyba jedyny sposób,to nauczyć się z tym żyć i jakoś to kontrolować("Piękny umysł;znam mężczyzne który ma ustawione leki,ale dopiero po 4 szpitalach i elektowstrząsach)Nie mam żadnych zastrzeżeń do tego forum ani do osób które w nim piszą,jest ok.Rzeczywiście,przekorny duszek z Ciebie...A miałem się streszczać.
marek

Odkrycie?

Cześć Wam
Mój post z 23.02 jest niekompletny.
Zapomniałem dodać że,od 16.02 leczyłem przeziębienie i zatoki.
Brałem:ketonal forte,duomox,thiocodin,chlorchinaldin.
Może być z tego taki wniosek,że ta chemia wywołała u mnie takie dziwne zachowanie.
Jeżeli tak,to przy leczeniu grypy,zatok i innych chorób powinienem brać jednocześnie np. zolafren?
Dobrze myśle?Ktoś rozumie coś z tego?
marek

Nie wiem czemu przepisała też Ketonal forte-może podejrzewała chore zatoki.
Przyszłem do Niej z przeziębieniem,bo Mi ok.5 dni nie przechodziło.
To było lekkie przeziębienie.
Później Sam się zorientowałem,że Miałem też chore zatoki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”