Znalezienie pracy mimo choroby
Moderator: moderatorzy
Znalezienie pracy mimo choroby
Witam,
Mam do was pytanie. Czy ktoś z was będąc już chorym szukał i znalazł pracę? Szukaliście na rynku otwartym czy może w zakładach pracy chronionej? Czy pracujecie czy jesteście na rencie? Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Mam do was pytanie. Czy ktoś z was będąc już chorym szukał i znalazł pracę? Szukaliście na rynku otwartym czy może w zakładach pracy chronionej? Czy pracujecie czy jesteście na rencie? Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Re: Znalezienie pracy mimo choroby
Hej
Ja zachorowałem jeszcze w szkole średniej, po skończeniu studiów pracowałem i dalej pracuję na otwartym rynku.
Ja zachorowałem jeszcze w szkole średniej, po skończeniu studiów pracowałem i dalej pracuję na otwartym rynku.
Mnie dopadła psychoza kiedy już pracowałam ale udało mi się utrzymać stanowisko. Miałam jeden nawrót, ale na urlopie. Potem musiałam przynieść wiadome zwolnienie
Pracodawca na szczęście nie spanikował.
Pracuję na otwartym rynku.

Melisa
-
- zaufany użytkownik
Mam przyznaną rentę socjalną. Pracowałem około roku. Miejsce pracy jako sprzedawca... co nie było łatwe z F20. Bezpośredni kontakt z ludźmi itd.
Rynek otwarty. Teraz szukam na nowo pracy, ale są jeszcze inne wyjścia, ścieżki życia np. studia itp...
Rynek otwarty. Teraz szukam na nowo pracy, ale są jeszcze inne wyjścia, ścieżki życia np. studia itp...
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
A co sie zalicza do rynku otwartego?moze nie byc zaklad pracy chronionej ale zatrudnienie z grupa?
Miałam na myśli to, że nie mam przyznanej grupy (chociaż gdybym się starała to pewnie przyznano by lekki).
No i to, że nie pracuję w ZPCh.
No i to, że nie pracuję w ZPCh.
Melisa
Bardo, a gdzie pracujesz jesli mozna zapytac? I jakie bierzesz leki?
Biorę 7,5 mg Abilify, obecnie pracuję jako programista w firmie informatycznej.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Oczywiście,ze można znaleźć prace tylko często trzeba chciec pracować.
Bardo moj szwagier pracuje Jako programista zarabia bardzo duzo,Masz dobry zawod gratuluje
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Podziwiam wszysktich pracujących.
Bardo, ja biorę dwa razy tyle abilify co ty - 15 mg a do tego 5mg zolafrenu (olanzapiny). Nie wyobrazam sobie powrotu do pracy (pracuje w dziale sprzedazy). Przeraza mnie kontakt z klientem, bo z osoby blyskotliwej i gadatliwej stalam sie po prostu nimkiem. Mało mówię i trudno u mnie o jakąś dłuższą wypowiedź.
Bardo, ja biorę dwa razy tyle abilify co ty - 15 mg a do tego 5mg zolafrenu (olanzapiny). Nie wyobrazam sobie powrotu do pracy (pracuje w dziale sprzedazy). Przeraza mnie kontakt z klientem, bo z osoby blyskotliwej i gadatliwej stalam sie po prostu nimkiem. Mało mówię i trudno u mnie o jakąś dłuższą wypowiedź.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Po co gadac z ludzmi przeciez mamy dobe internetu 

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Aby byc elokwentnym trzeba duzo czytac i byc aktywnym wiadomo jak czlowiek siedzi ciagle w domu, to ma malo do opowiedzenia.
SednoTup pisze:Aby byc elokwentnym trzeba duzo czytac i byc aktywnym wiadomo jak czlowiek siedzi ciagle w domu, to ma malo do opowiedzenia.

A wracając do głównego tematu wątku to ja przepracowałem - już po wybuchu psychozy - około siedmiu lat. Dwie z tych prac pochodziły z Urzędu Pracy (z Referatu d/s Osób Niepełnosprawnych), a dwie z ogłoszeń prasowych, czyli z wolnego rynku.
A mówiliście swoim pracodawcom o swojej chorobie?
Ja mówiłem, ale się nie spotkałem z żadnymi profitami w związku z faktem, że powiedziałem. Wręcz przeciwnie! Stykałem się albo z niezrozumieniem wobec elementarnych objawów jak senność po lekach czy przemęczenie po dwóch latach bez urlopu, aż po sugestie, abym odstawił leki.jagienka pisze:A mówiliście swoim pracodawcom o swojej chorobie?
Ja nigdy nie mówiłem, za duże ryzyko moim zdaniem.jagienka pisze:A mówiliście swoim pracodawcom o swojej chorobie?
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Moim zdaniem mozna znalezc prace przeciez duzo chorych pracuje tu na forum tez w roznych zawodach.Mysle,ze wazne jest nastawienie i zaangazowanie sie w szukanie pracy,podnoszenie kwalifikacji.
ja pracowałam dzięki orzeczeniu o niepełnosprawności w dwóch pracach, zawsze mówiłam lekarzowi medycyny pracy na co choruję i raz spotkałam się z brakiem chęci współpracy przez lekarza, który twierdził, że nie nadaję się do pracy na kasie, bo jest zbyt odpowiedzialna i wymagająca, na szczęście moja koordynatorka przekonała go do zmiany zdania.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
-
- zaufany użytkownik
No to nieźle. Sprzedawca nie bo odpowiedzialność, pomocnik stolarza bo maszyny w ruchu
. Kurdę co jeszcze ci lekarze wymyślą..