.
Moderator: moderatorzy
Re: Czy wiemy co jemy?
Jako wegetarianka jestem zmuszona czytać skład kupowanych produktów... Czasem obejdę się ze smakiem, np. jak moja Mama kupi pyszny deserek czekoladowy i okaże się, że jest z dodatkiem żelatyny... Ostatnio moja Mama kupiła ponoć bardzo smaczny ser kozi, z dodatkiem podpuszczki pochodzenia zwierzęcego i z wiadomych względów nie mogłam go jeść.
Podstępne okazały się też jabłkowe cukierki, rozdawane przez jakiś bank, bo pomimo koloru zielonego ponoć zawierały w sobie koszenilę, czyli barwnik pochodzenia owadziego.
Podstępne okazały się też jabłkowe cukierki, rozdawane przez jakiś bank, bo pomimo koloru zielonego ponoć zawierały w sobie koszenilę, czyli barwnik pochodzenia owadziego.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie.
Mało kto wie, co jemy. Producenci prześcigają się w pomysłowości, żeby sprzedać produkt jako zdrowy i ekologiczny. Np. w wielu produktach, które są sygnowane znakiem: "Bez dodatku glutaminianu sodu" tak naprawdę ten glutaminian występuje. Sam glutaminian wchodzi w skład ekstraktu drożdżowego, który się w takim produkcie znajduje. Więc nawet czytając skład produktu jesteśmy często oszukiwani i wprowadzani w błąd. Nie łudzę się, że jem zdrowe produkty. W dzisiejszym świecie można chyba tylko wybierać mniejsze zło, który produkt mniej zaszkodzi, bo nie każdy ma dostęp do ekologicznych upraw, a i one swoje kosztują.
S.
Ostatnio zmieniony sob sty 02, 2016 10:44 am przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj przerzuciłem się z margaryny na masło osełkowe. Niby zawsze wiedziałem, że margaryna jest gorsza, ale dzisiaj się nasłuchałem w tv o utwardzanych tłuszczach roślinnych TRANS, które w większości krajów Unii są zakazane, a w Stanach właśnie mają wprowadzić zakaz ich dodawania. W Polsce pokutuje przesąd, że margaryna jest zdrowsza od masła. Nic bardziej mylnego!
- deadzoid666
- zbanowany
- Status: student
- Gadu-Gadu: 5473221
Jedzenie i woda to trucizna szkodliwa!
Psychiatrzy to są takie same przygłupy z niskim IQ jak Wy wszyscy! Debile tacy jak i oni sami dali im wykształcenia wyższe! Odbierać matury ludziom głupim! Maturę musi mieć tylko człowiek mądry i inteligentny! Głupol maturę zdał, a jej nie ma tak naprawdę