forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Ralf pisze:Lubie czuć swoją wrażliwość. Czuć że coś się we mnie dizeje. Że nie mam serca z kamienia.
Ja też lubię. Uważam się, że jestem wysoce wrażliwą osobą (WWO). W skali do 1 do 10 myślę, że jestem wrażliwy na 9 i pół. Ludzie z otoczenia też mnie tak odbierają. Niestety wrażliwość to też podatność na zranienia, które powodują ból i cierpienie, dlatego nie mam łatwo w życiu.
[youtube]Cx2cxrg11Ok[/youtube]
Ostatnio zmieniony pn sie 10, 2015 4:07 pm przez Anime, łącznie zmieniany 1 raz.
Petruccio pisze:Moim zdaniem wrażliwość jest dobra. Ale nie nadwrażliwość.
Zgadzam się. Jednak w pytaniu była skala na temat samej wrażliwości. Może zabrakło 1 punktu o nadwrażliwość. Często ludzie myślą, że są super wrażliwi a tak naprawdę są przewrażliwieni na punkcie swojego ego. Jak to się mówi? Mają mają wyżej dupę niż... czy jakoś tak
Ale oddajmy też to co choroba nam zabiera. W schizofrenii gro osób jest egocentrykami więc trudno nie być nadwrażliwym, prawda? Często bardzo przeżywamy nie świat zewnętrzny lecz to co w nas samych siedzi.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Ja, który nigdy nie powiem mama,
ja, który nigdy nie zawołam tata,
ja, który pozostanę dzieckiem
tylko wzrokiem powiem wam dziękuję.
W twoich ramionach mamo, czuję się bezpiecznie,
a jeśli jestem zbyt ciężki, to połóż mnie na ziemi
Bóg się mamo nie pomylił - narodziłem się z miłości.
Ty, która myślałaś o mnie pięknie, później pytałaś się kim będę,
w twoich oczach widziałem smutek, zagubienie,
ale później zwyciężyła miłość, mamo.
I wiedziałaś, że musisz dać więcej miłości,
przycisnęłaś mnie do serca
i obdarzyłaś pocałunkiem, którego nie otrzyma inne dziecko.
Ty jesteś moją przyjaciółką mamo,
ty kochasz tak jak kocha Bóg.
Nie potrafię mówić, ale ty słuchaj mojego serca, które bije tylko dla ciebie, przede wszystkim dla ciebie mamo.
Kocha się tak samo przez wady i nieszczęścia i może nawet głębiej, a najgłębiej kocha się przez ból.
Słowa przecież rosną dopiero w człowieku razem z nim. Wytapiają się jak z rudy z jego trosk, udręk, łez. Nikt nie otrzymuje ich w darze tylko dlatego, że się urodził, gdzie, kiedy. Ceną słów jest nasz los.
To nie takie jednak proste spojrzeć, gdy się spojrzeniem dotyka bólu.To, co ty widzisz, nikt inny nie widzi.
- Wiesław Myśliwski