Analogie pomiędzy wiarą w reinkarnację a chrześcijaństwem

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Analogie pomiędzy wiarą w reinkarnację a chrześcijaństwe

Post autor: cezary123 »

Kamil Kończak pisze:Co innego miałem na myśli :) Paradoksy nie istnieją. Jeśli coś istnieje to niepełna wiedza i błędne wnioski.
A i owszem, że niepełna. Nie mamy żadnej informacji od zmarłego. I nie wiemy, jak można mieć.
Nie wiemy czy jego "ja" i nasze "ja" to to samo teraz i nie ma żadnego punktu odniesienia aby to zweryfikować. Ktoś jednak istnieje i przypadkiem jest to nasze ja.
I nie wiemy czy przeszedł przez śmierć.
Równie dobrze wszystkie równoległe rzeczywistości dawne i nowe nie mają żadnych punktów wspólnych a istnieją.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Heb 9.24 Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni zbudowanej ręką, która była odbiciem prawdziwej, ale do samego nieba, aby teraz stawać dla nas przed obliczem Boga;
Heb 9.25 I nie po to, żeby często ofiarować samego siebie jak najwyższy kapłan, który wchodzi co roku do Miejsca Najświętszego z cudzą krwią;
Heb 9.26 Bo inaczej musiałby cierpieć wiele razy od początku świata. Lecz teraz na końcu wieków pojawił się raz dla zgładzenia grzechu przez ofiarowanie samego siebie.
Heb 9.27 A jak jest postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd;
Heb 9.28 Tak też Chrystus raz ofiarowany na zgładzenie grzechów wielu, drugi raz ukaże się bez grzechu tym, którzy go oczekują dla zbawienia.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Wskazania jednego umysłu

1. Natura jaźni (natura ja) jest niepojęcie cudowna; w wiecznej dharmie niewzbudzanie myśli o zaprzestaniu istnienia nazywa się "niezabijaniem".
(...)
nic
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”