jaki antydepresant do rispoleptu

risperidon

Moderator: moderatorzy

maajutka
zaufany użytkownik

jaki antydepresant do rispoleptu

Post autor: maajutka »

Jaki antydepresant najlepiej dziala z rispoleptem?bralam setaloft I seronil I zadnej poprawy
Awatar użytkownika
EB
bywalec

Re: jaki antydepresant do rispoleptu

Post autor: EB »

.
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2015 11:47 am przez EB, łącznie zmieniany 1 raz.
maajutka
zaufany użytkownik

Nie wywoluje
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Hej maajutka, u mnie kiedy swego czasu brałem rispolept również miałem stany depresyjne i musiałem brać antydepresanty. Po zmianie leku na inny (olanzapina) depresja minęła jak ręką odjął i mogłem odstawić antydepresanty. Rispolept może u niektórych osób działać depresjogennie, wbrew temu co piszą niektóre ulotki o leku, może warto pomyśleć o innym leku.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Post autor: ola333 »

Ja po 9 miesiącach brania rispoleptu wpadłam w depresję. Lekarz przepisał mi Asentrę 50 mg. Pomógł mi ten lek, przeszły myśli samobójcze wzięłam się w garść i zaczęłam się uczyć do egzaminu, który później zdałam. Brak skutków ubocznych, fajnie pobudza do działania. Polecam :)
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Muszę powiedzieć, że biorę mniejszą dawkę Rispo (0,5 mg) od 3 tyg i zaczęłam odczuwać nadmierne pobudzenie. Aby uniknąć kolejnej psychozy poprosiłam lekarza o zmniejszenie dawki Asentry, a lekarz kazał całkowicie ją odstawić. To trudny okres dla mnie, zmiany w lekach jeszcze jutro wybieram się załatwiać formalności przedślubne i będą te pytania o choroby psychiczne, masakra... :(
maajutka
zaufany użytkownik

Ola Jestes po 1psychozie?0dstawiasz leki?
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Miałam 2 psychozy, pierwszy epizod był tak ostry, że wylądowałam w szpitalu na 2 miesiące, 2 już był łagodny, nie zakłócił mojego normalnego funkcjonowania. Od początku brałam 1 mg rispoleptu i teraz lekarz zmniejszył mi do 0,5 bo uznał, że tamta dawka jest za duża. Mam nadzieję, że po ślubie odstawimy całkiem leki.
maajutka
zaufany użytkownik

Ola ja jestem po 1psychozie,od początku jestem na rispolepcie,leki biore 3,5roku teraz mi lekarz odstawia od ponad miesiąca jestem na 1,5mgrispoleptu
maajutka
zaufany użytkownik

Ola jesteś aktywna na 1mg rispoleptu?Masz energię do działania i emocje?
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Tak, jestem aktywna na rispo, codziennie z narzeczonym biegamy lub jeździmy na basen albo ja sama chodzę na fitness. W domu też wszystko ogarniam, codziennie gotuję, sprzątam. Brakuje mi do szczęścia tylko pracy zawodowej. Zrobię wszystko żeby ją znaleźć i żeby się w niej utrzymać, kiedyś miałam lęk przed pójściem do pracy, teraz przeszło mi. Do podjęcia pracy motywuje mnie fakt, że chciałabym mieć dziecko, a wychodzę z założenia, że trzeba dziecku odpowiednie warunki materialne zapewnić.
Co do emocji odczuwam ich aż za dużo. Właśnie dlatego poprosiłam lekarza o odjęcie Asentry. Zobaczymy jak będzie bez niej ale czuję że wszystko zmierza w dobrym kierunku. :)
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

ola333 pisze:Tak, jestem aktywna na rispo, codziennie z narzeczonym biegamy lub jeździmy na basen albo ja sama chodzę na fitness. W domu też wszystko ogarniam, codziennie gotuję, sprzątam. Brakuje mi do szczęścia tylko pracy zawodowej. Zrobię wszystko żeby ją znaleźć i żeby się w niej utrzymać, kiedyś miałam lęk przed pójściem do pracy, teraz przeszło mi. Do podjęcia pracy motywuje mnie fakt, że chciałabym mieć dziecko, a wychodzę z założenia, że trzeba dziecku odpowiednie warunki materialne zapewnić.
Co do emocji odczuwam ich aż za dużo. Właśnie dlatego poprosiłam lekarza o odjęcie Asentry. Zobaczymy jak będzie bez niej ale czuję że wszystko zmierza w dobrym kierunku. :)
To na co ty właściwie chorujesz???? Masz schizofrenie czy ją nie masz???? Ja się ciesze że czujesz lepiej, ale skoro się czujesz lepiej to po kiego grzyba ci leki? Ja się lecze prawie 20 lat i moge ci tylko pozazdrośćić zdrowia którego ja niestety nie mam... :(
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Jak już pisałam wcześniej jestem w remisji. Leki biorę profilaktycznie aby uniknąć nawrotu psychozy. Za 2 miesiące wychodzę za mąż i w związku z tym mam dużo stresu więc nie mogę teraz odstawić leków. To, że funkcjonuję tak jak teraz to zasługa 2letniej psychoterapii i mojej determinacji. Życzę zdrowia.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

OK ale nie odpowiedziałaś mi na pytanie. Jakie masz rozpoznanie? Schizofrenia paranoidalna? Nie dziw że się pytam ale pisałaś że brałaś tylko 1 mg rispoleptu. To jest tyle co nic... Jesteś tutaj nowa to popatrz sobie i poczytaj ile inni muszą brać...
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Rozpoznanie - zespol paranoidalny. Biorę 1 mg dlatego ze malo waze (43 kg).
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

No to trzeba było tak od razu. Jak ktoś pisze że brał 1 mg rispoleptu to wydawało mi się to podejrzane. Bo tak jak znam lekarzy to lubią oni przylutować ze 3-4 mg. Ja sam biore 800 solianu i 4 mg rispoleptu ale waże 2 razy więcej niż ty. :)
maajutka
zaufany użytkownik

Czy ktos bral coaxil do rispoleptu?czy Pomogl?
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Ja swego czasu brałem Coaxil do Rispoleptu ale okazał się za słaby a w dodatku trzeba go brać 3 razy dziennie, lepszy okazał się Mocloxil.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „rispolept”