PRZEPISY KULINARNE

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

PRZEPISY KULINARNE

Post autor: marcelinka »

Kto zna jakieś fajne przepisy kulinarne?? Obojętnie czy to obiadek, czy deserek. Zbieram wszystkie pomysly, będę zamieszczać także i swoje sprawdzone przepisy. W wakacje chce sobie zrobić mały kurs gotowania, aby w Niemczech móc coś dobrego ugotować. Piszcie, czekam z niecierpliwością na ciekawe i orginalne przepisy :) Mandrynka
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

A oto biszkopt Z 4 SKłADNIKóW - ZAWSZE UDANY
Składniki Przepis
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka i cukier zmiksować. Czym dłużej będziemy miksować jajka, tym bardziej biszkopt wyrośnie, będzie pulchny i taki ,,lekki". Dodać mąkę zmieszną z proszkiem do pieczenia. Jeżeli ktoś chce może dodać jeszcze zapach do ciast, lub kakao. Wtedy biszkopt będzie idealny do jasnego kremu. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać troszkę mleka. Kiedy masa jest gotowa, przygotowujemy tortownicę. (Smarujemy ją margaryną i posypujemy bułką tartą) Ciasto wstawiamy do piekarnika ( nie trzeba go wcześniej nagrzewać!) i ustawiamy na 170 stopni. Pieczemy 35 minut. ciasto jest naprawdę bardzo łatswe, i mnie oraz znajomym ZAWSZE wychodzi!
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Angielskie Deserowe Ciasto Naleśnikowe

Składniki: - 20 dag mąki - 2 jajka - 2 żółtka - 2 szklanki mleka - 1 łyżka oleju
Sposób przyrządzania:
Wymieszaj dokładnie (najlepiej mikserem) wszystkie składniki, tak by w cieście nie było żadnych grudek. Rozprowadź na rozgrzanej patelni minimalną ilość oleju (jeśli wlało ci się za dużo, nadmiar zlej do naczynia z naleśnikowym ciastem). Płynne naleśnikowe ciasto nalewaj łyżką wazową na gorącą patelnię. Poruszaj nią koliście, tak by ciasto równomierną, cieniutką warstwą pokryło dno patelni. Płatki smaż kolejno na średnim ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni, przewróć płatek na drugą stronę i chwilę podsmaż (krócej niż z pierwszej strony). Gotowe naleśnikowe płatki składaj jeden na drugim na dużym talerzu.
Uwaga: naleśniki będą pulchniejsze, jeśli białka oddzielisz od żółtek, ubijesz pianę i dodasz ją do wymieszanych pozostałych składników.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Arbuzowa sałatka

Składniki na 4 porcje

½ arbuza (ok. 2 kg)
2 mandarynki
1 galaretka agrestowa
200ml. śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Środek arbuza wydrążyć np. łyżką, tak aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki. Połowę miąższu pokroić w kostkę, a połowę zjeść ;) Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Gdy stężeje pokroić ją w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do miski z arbuza wykładać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę miąższu arbuza, połowę mandarynek i połowę kostek galaretki, a na to wyłożyć całą ubitą śmietanę. Następnie wyłożyć pozostały miąższ arbuza, mandarynki i kostki galaretki. Sałatka zaraz po przygotowaniu nadaje się do jedzenia.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Pamal
zaufany użytkownik
Posty: 9996
Rejestracja: sob gru 29, 2007 11:07 pm

Re: PRZEPISY KULINARNE

Post autor: Pamal »

mandrynka pisze:Kto zna jakieś fajne przepisy kulinarne?? Obojętnie czy to obiadek, czy deserek. Zbieram wszystkie pomysly, będę zamieszczać także i swoje sprawdzone przepisy. W wakacje chce sobie zrobić mały kurs gotowania, aby w Niemczech móc coś dobrego ugotować. Piszcie, czekam z niecierpliwością na ciekawe i orginalne przepisy :) Mandrynka
Ja Ci radzę (sorry, że nie na temat;) lepiej zrób w domu zapas węglowodanów złożonych i warzywek.
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: śr lis 22, 2006 8:06 pm
Lokalizacja: PŁOCK

Post autor: demeter »

Mandrynko - ja z ciast jestem totalna noga :shock: Lubię przerabiać mięsko. Lepię setki pierogów. Smażę naleśniki z "konkretnym" farszem. :?
Demeter
zalew
zaufany użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: czw wrz 21, 2006 9:26 pm
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: zalew »

Pierogi mniam :)
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Demeter ja jak mam wolniejszą chwilę robię pierogi na zamówienie 100 sztuk 40 zł :) Interes idzie nie powiem, ale jak przysiąde przy pierogach to już cały dzień :) Najlepiej wychodzą mi ruskie :P
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator
Posty: 2097
Rejestracja: śr mar 22, 2006 12:24 am
płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: dan »

Ruskie moje ulubione :) mniami... to co? może jakaś zniżka dla kolegi z forum :lol: ?? :P
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Dan no problem :P
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Posty: 8033
Rejestracja: ndz lut 02, 2003 1:24 am
Status: webmaster
płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Ryż ala Mohamud pochodzi z moich zainteresowań matematyką. Mieszkając w domu studenckim miałem przyjemność dzielić się nimi z pewnym ciemnoskórym kolegą, który w efekcie zapragnął podzielić się także ze mną swoją wiedzą. Oto ona:

Ryż długoziarnisty (paraboiled) np. "Goldenreis", choć od biedy także "Kupiec" zalewamy w garnku emaliowym jak zwykle podwójną ilością wody. Tak na prawdę wody może dowolna ilość, bo jeśli zabraknie można dolać, a jeśli za dużo gotujemy bez przykrywki, woda paruje i zostaje tyle ile potrzeba. Dodajem kostkę bulionu, trochę cebuli i pod koniec gotowania czosnek. Ilość zwykle słonego bulionu powinna wystarczyć, żeby nie trzeba było solić. Można też odrobinę żółtej kurkumy. Pod koniec gotowania, gdy ryż nabrał już odpowiednią ilość wody dodajemy łyżkę, lub dwie oleju słonecznikowego. Pozostawiamy na małym ogniu, lub bez ognia, tak żeby po spłynięciu oleju na dno ryż mógl się trochę przypalić ! tzn utworzyć na dnie ciemniejszą nieco skorupę. Po wyjęciu skorupa smakuje lepiej niż skórka od chleba. Serwujem w gorącym garnku na środku stołu. Zamiast oleju można też wrzucić zawartość puszki tuńczyka na oleju i wymieszać. Jeść smacznie, można popić maślanką.

Przepis został przeze mnie nieco zmieniony, bo w oryginale dotyczył właściwie sosu do spagetti, a nie ryżu, lecz z ryżem też powinno smakować, czego życzę.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Bardzo ciekawy przepis Zbyszku :)
Przepisy będę wypróbowywać w wakacje i napewno wtedy dam znać :)
Pozdrawiam Mandrynka
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
_ragazza
zaufany użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: śr kwie 30, 2008 1:25 pm
Lokalizacja: Kraków

Post autor: _ragazza »

Ja się lubię bawic w ciasta :P
To np. coś takiego :
Karpatka

5 jajek
1 szkl maki
1 szkl wody
0,5 margaryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Wode zagotowac z margaryna. Do gotujacego sie expa wsypac make i przez 3 minuty uvierac na ogniu mikserem. Zdjac z ognia i wystudzic. Ucierajac wbijac po 1 jajku. Na koniec dodac proszek do pieczenia. Ciasto podzielic na 2 blaszki. Piec w goracym piekarniku ok 30 minut.

Masa:
0,5 l mleka
1 kostka masla/margaryny
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki maki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 szkl cukru

Polowe mleka zagotowac z cukrem (zwyklym i waniliowym). Druga polowe wymieszac z maka ziemniaczana i pszenna. Wlac do gotujacego sie mleka przez sitko, ciagle mieszajac zagotowac.
Gdy wystygnie dodawac po trochu do margaryny i razem ucierac. Przelozyc placki i wrzucic do lodowki :)

Smacznego :D
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Ciastka drożdżowe

* 1kg mąki

* 0,5 kg smalcu

* Szczypta soli

Rozczyn:

* 1 szklanka mleka

*10dag drożdży

*4łyżeczki cukru

*0,5szklanki mąki

Jak się rozrobi drożdże to nie trzeba czekać aż rozrosną, tylko od razu formować ciasteczka

Na ciastku zrobić dołek palcem, położyć wiśnie

Piec 15 minut
Ciasteczka mają być wielkości kieliszka od wódki ;)

Smacznego :)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
bogdan
zaufany użytkownik
Posty: 550
Rejestracja: ndz lut 24, 2008 11:40 pm

Post autor: bogdan »

Staram sie odzywiac jak najzdrowiej, ale czasem pozwalam sobie na junkfood, na szczescie nie objadam sie za bardzo lakociami. Z moja postura zreszta i tak mi nie grozi otylosc... nawet po lekach :P.

Dobra...

Jedziemy z prawdziwa carbonara na 2 osoby

z 300g lub wiecej bekonu - im chudszy tym lepszy
opcjonalnie 1-2 cebule
50-100g parmezanu
2-3 jajka
100ml smietany tlustej 30%, lub jakiejs roslinnej ramy 15% do sosow
Makaron - wstazki lub nitki
oregano

Boczek na patelnie, podsmazamy, dodajemy cebule. W tym czasie wlewamy do miseczki smietane, wbijamy same zoltka z jajek i wsypujemy 2/3 parmezanu - calosc dobrze mieszamy. Bialek mozemy sie pozbyc. Gdy bekon i cebula dojda, odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnie szybko zalewajac smietanowym sosem. Podgrzewamy wszystko lekko na patelni (przyda sie wok - lub cos w tym stylu - moze byc i garnek). Przez to parmezan sie rozpusci i skladniki sie wymieszaja. Wykladamy na talerze posypujac reszta parmezanu i swiezo startym w palcach oregano.

Szybkie i pyszne danie. Troche trzeba miec wyczucie czasu robiac 3 rzeczy jednoczesnie, by polaczyc to w jedno, ale jak sie to opanuje to trwa to naprawde szybko i efekt jest swietny.


Nie znalazlem chyba w kuchni nic prostszego i bardziej przydatnego od naczynia jakim jest wok - gleboka patelnia ;]. Sluzy ona bowiem za patelnie i garnek! Mozemy wiec upiec 2, jesli nie 3 pieczenie na jednym ogniu. Dania z ryzem mocno wskazane. A wiec jak?

Wrzucamy miecho z cebulka, podsmazamy, wlewamy 0,5-1.0 l wody (wrzacej - prosto z czajnika) i wsypujemy ryz! Rozne warzywa dodajemy w dowolnym momencie - zalezy czy maja chrupac, czy byc miekkie. Doprawiamy smakolykami - koniecznie musi byc chilli .
No i teraz mamy wybor - czy chcemy zupke chinska, czy danie w sosie. Nieodcedzany ryz nie skleja sie, ale swietnie laczy, zageszcza wode tworzac sosik. Zapewne ma to tez jakies pozytywy - zachowujemy wiecej srututu itd. Moim zdaniem rewelacja. Dania zaleza od Waszej inwencji, wiec nie bede Wam zabieral przyjemnosci eksperymentowania .

Czas przygotowania - 20-40 minut i tylko jedno, proste do zmywania naczynie.
Aha, tak poza tym polecam ryż basmati. Taki "zwykly" sie nadaje na kaszke dla niemowlat.

Umiecie gotowac kasze? Ja robilem na wodzie z kostka rosolowa, potem przerzucalem na patelnie z olejem na koniec sypiac ziolami salatkowymi Kamisa. Kawalek 'martwego zwierzaczka' i jest dobra szama. I mizeria sie do tego nada jeszcze ;].


Dobra, jedziemy z przepisem na krewetki w sosie pomidorowym z czosnkiem na ostro. Sam rozkminilem i uwazam, ze zacne zarcie.

Na 1 osobe potrzeba
- krewetki - ze 2-3 garsci (mrozone sa okej)
- cebula
- 2 pomidory
- 1-2 zabki czosnku
- maslo
- sol, pieprz, papryka slodka i czili

Lycha masla na patelnie, na to drobno posiekana cebula razem z krewetkami i zabkiem czosnku, dusimy troche, potem dorzucamy sparzone i obrane, drobno pokrojone pomidory, dusimy dalej az uzyskamy sosiasta rzecz. Doprawiamy na koniec czy w trakcie probujac w miedzyczasie ;]. Mozna tez dodac troche smietanki do sosow, ktora zaokgragli troche smak.

Ryz gotujemy obok zaczynajac od zagotowania wody w czajniku .

Laczymy. Podajemy z salata z kwasnym dresingiem.
Szybkie, proste i wykwintne. Tak jak lubie.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

I przepis podoba mi sie najbardziej mniam :)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

To robiłam ostatnio :)

Post autor: marcelinka »

Bardzo prosta pierś kurczaka w sosie curry
2-3 piersi z kurczaka
1 duża cebula
2-3 łyżki majonezu
250 g śmietany kremówki
VEGETA śródziemnomorska lub przyprawy włoskie
curry wg. uznania.
ewentualnie sól, pieprz do smaku

Pierś oczywiście umyć i osuszyc. Pokroić w kostke.
Na tłuszczu zrumienić pokrojoną "byle jak" cebulę. Dodać do tego pierś, przypawić vegetą, ewentualnie solą i ziolami. Chwilke podsmażyć, następnie dadać śmietanę wymieszaną z majonezem i dodac curry (ok. 1/2 opakowania). Dusić jeszcze ok. 15-20 minut, tak żeby zgęstniało - uważając na ślinotok spowodowany zapachem potrawy .
Potrawa gotowa. Podawać z frytkami, ryżem lub makaronem, z jakąś ulubiona zieleninką.
Bardzo bardzo smaczne!!


Chlebowe kotlety
Składniki:
1.czerstwe pieczywo wg uznania (może być chlebek, bułeczki, razowe, wieloziarniaste)
2.mleko do namoczenia (lub mleko z wodą; ok. 2 szklanek)
2 średnie cebule
2 jajka
5.przyprawy: sól i pieprz od smaku
6.dodatkowo: trochę uprażonego na suchej patelni słonecznika łuskanego, pietruszka, czosnek (co lubicie)
Przygotowanie:

Pieczywo moczymy w płynie, następnie odciskamy i mielimy przez maszynkę. W wersji szybszej cebulę mielimy razem z pieczywem.
Do zmielonej masy dodajemy 2 jajka, przyprawy oraz dodatki, dokładnie wyrabiamy.
Formujemy kotleciki na kształt mielonych i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto (można opanierować, choć ja tego nie robię )
Podajemy je z sosem np. grzybowym i duża ilością surówek.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
KELOB
zaufany użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: śr cze 06, 2007 6:58 am
Lokalizacja: Paprykarzowo - POLSKA B

masło orzechowe

Post autor: KELOB »

Przepis prosty jak budowa cepa:

Opakowanie orzeszków (fistaszków) , bez łupinek, mogą być solone lub nie , prażone, ja używam tych bez soli - są droższe ale ... bez soli dla tych którzy mają nadciśnienie :

przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa - 3-4 razy , kiedy utworzy się proszek i wyjdzie z orzeszków trochę oleju i mają konsystencję ciapki , żeby lepiej się smarowało ja dodaję parę łyżek oleju słonecznikowego i mieszam w blenderze - wychodzi zajefajne masło orzechowe w śmiesznej cenie - orzeszki solone są łątwiejsze do kupienia

ZALETĄ JEST TO ŻE MASŁO TO JEST PONOĆ BEZ CHOLESTEROLU !!!
ALL OF US ARE VISIONERS - Moonspell
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Posty: 7964
Rejestracja: czw sty 25, 2007 7:24 pm
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Kelob super przepis!
Napewno wypróbuję, jak wypróbuję to dam znać :)

A oto co ja dzisiaj zrobiłąm na obiad:

Boloński tort naleśnikowy

Składniki
5 - 6 naleśników usmażonych wg. własnego przepisu na większej patelni (ok 22 - 24 cm)
50 – 60 dag mięsa mielonego
1 duża cebula

1 duża marchewka

30 dag pieczarek

1 – 2 pomidory

mały kawałeczek selera (niekoniecznie)

koncentrat pomidorowy

1 opakowanie sosu FIX do spaghetti Bolognese lub Neapoli

przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, papryka słodka, papryka ostra, sos sojowy

ok. 15 dag sera żółtego

olej

Przygotowanie
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Na rozgrzany olej włożyć mięso mielone i smażyć ciągle mieszając i rozdrabniając mięso (mają być takie drobne kawałeczki). Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę i pomidory. Razem smażyć kilka minut, tak żeby odparować nadmiar soku . Sos zagęścić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku wg własnego uznania. Sos podzielić na 4 lub 5 części (w zależności od tego ile mamy naleśników).
W tortownicy układać warstwami: naleśniki i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik.
Sos do spaghetti przygotować w ok. 200 ml wody, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego sosu zetrzeć ser i wymieszać. Polać wierzch tortu. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200 st.C

Normalnie palce lizać :)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”