Kilka pytań odnośnie renty
Moderator: moderatorzy
Re: Kilka pytań odnośnie renty
Mi lekarka powiedziała że nie wie czy by mi uznali zachorowanie przed 25 r. życia. Pamiętam że w szpitalu też się mnie pytali kiedy miałem pierwsze objawy i mówiłem mniej więcej ile lat temu. Ja z tego co pamiętam pierwsze objawy miałem gdzieś na przełomie 24/25 r. życia ale tuż po zakończeniu szkoły bo nie pamiętam abym w szkole miał jakieś objawy chodzi mi tu o coś w rodzaju głosów więc nawet gdyby oparli się na moim zeznaniu to i tak chyba renty socjalnej by mi nie przyznali a nie pamiętam co im w szpitalu powiedziałem o pierwszych objawach ale chyba podobną datę.
Dzięki Arom za linki.
Dzięki Arom za linki.
Tak naprawdę najważniejsze jest, czy masz papiery psychiatryczne
z okresu, który daje tobie prawo ubiegania się o rentę socjalną. Jeśli nie,
w praktyce możesz próbować, ale to już działa na zasadzie "uznaniowości".
To nie sprawa w sądzie o spadek, finansowo ciebie nie będzie nic kosztowało.
z okresu, który daje tobie prawo ubiegania się o rentę socjalną. Jeśli nie,
w praktyce możesz próbować, ale to już działa na zasadzie "uznaniowości".
To nie sprawa w sądzie o spadek, finansowo ciebie nie będzie nic kosztowało.
Jeśli dobrze pamiętam pobyt w szpitalu i pierwszy kontakt z psychiatrą miałem w wieku 29 lat. Domyślam się że nic nie kosztuje ubieganie się o rentę ale chcę się zorientować czy w ogóle mam jakieś szanse. Moim zdaniem na rentę socjalną nie mam szans i mi się nie należy. O tych latach pracy muszę poczytać.
pawel534 pisze:Jeśli dobrze pamiętam pobyt w szpitalu i pierwszy kontakt z psychiatrą miałem w wieku 29 lat.
Według mnie nie masz szans na rentę socjalną. Jasno określają, kto do niej ma prawo. Można zaklinać rzeczywistość, upierać się, że 'zna się takie przypadki',
ale to sprawa przegrana. W zusie dokładnie ci wyliczą, ile masz tych lat (nie
może zabraknąć dnia ustawowo potrzebnego) do renty inwalidzkiej.
Też mi się wydaje że nie mam szans na rentę socjalną ale być może miałbym szanse na rentę inwalidzką. Znalazłem taki zapis na stronie ZUS:
Czy z tego wynika że okres przepracowanych 5 lat w ostatnich 10 latach dotyczy tylko wymaganych 5 lat pracy a jak u kogoś wymagane jest 4 lata pracy to dotyczy to stażu ogólnie a nie ostatnich 10 lat ? Ja byłem w szpitalu przed skończeniem 30 lat więc u mnie wymagane byłoby chyba tylko 4 lata tylko nie wiem czy to staż pracy ogółem czy w ostatnich 10 latach. Ktoś się orientuje ? Mam też inne pytanie, czy w przypadku pobierania renty i posiadania stopnia niepełnosprawności trzeba każdego pracodawcę o jednym lub drugim informować ? Czy pobierając rentę mogę pracować w każdym normalnym zakładzie pracy czy tylko np. w zakładzie pracy chronionej ?Staż uprawniający do renty
Okres składkowy i nieskładkowy wymagany do przyznania renty uzależniony jest od wieku osoby, w jakim powstała niezdolność do pracy. Okres ten wynosi:
1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
2 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat,
3 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat,
4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat,
5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.
Warunek wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego nie jest wymagany od ubezpieczonego, który stał się niezdolny do pracy z powodu skutków wypadku w drodze do pracy lub z pracy.
Okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30 roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.
Źródło: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
Jeśli niepełnosprawność powstała przed 30 r.ż. to wymagane są 4 lata okresów składkowych i nieskładkowych łącznie,w ciągu ostatnich 10 lat. Jednak wtedy ZUS powoła biegłego, by określił, czy niepełnosprawność powstała przed 30 r.ż. Okresy nieskładkowe, z tego co pamiętam, nie mogą przekraczać 1/3 okresów zatrudnienia łącznie.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
I na pewno ZUS tak sobie to wyliczy, żeby renty nie przyznać. Wiem, bo ja tak miałam, musiałam pójść do sądu pracy i procesować się z ZUSem. Badał mnie biegły sądowy, który orzekł na moją korzyść i renta została mi przyznana w sądzie. Czasem trzeba powalczyć.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
Co to są okresy nieskładkowe ? Mi chodzi o to czy te 4 lata też muszą być w ostatnich 10 latach czy ogólnie bo w tym cytacie który podałem jest napisane, że 5 lat musi przypadać w ciągu ostatnich 10 latach to czy tam samo jest w odniesieniu do 4 lat. Ja byłem przed 30 rokiem życia w szpitalu psychiatrycznym więc tu chyba by mi uznali zachorowanie przed 30 r.ż.
Po prostu zbierz wszystkie papiery jakie masz i przejdź się najbliższego oddziału ZUS. Teraz to jest dywagowanie, nic więcej. Wystarczy, że zabraknie tobie trochę, a nici ze świadczenia. Jeśli nie pracujesz, to czas działa na twoją szkodę w obecnej sytuacji, lat przybywa, a okres potrzebny nie.
Dlatego chcę się zorientować czy w ogóle mam szanse bo jeśli nie mam lat to nawet nie będę się zabierał za zbieranie papierów i składanie wniosku tylko nie wiem czy te 4 lata pracy też odnoszą się do ostatnich 10 lat czy do całego życia i co to jest okres składkowy i nieskładkowy. To chyba nie jest zbyt skomplikowane żeby sobie samemu wyliczyć czy się człowiek kwalifikuje. Jak się nie kwalifikuję to po co w ogóle składać papiery, samego stopnia niepełnosprawności bym nie chciał.
Dlatego sensowniej, by tobie w zusie to wyliczyli. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było tam podejść i poprosić, by wyliczono, jaka będzie emerytura przy takiej a nie innej liczbie lat. Podobnie sprawa się miała z prawem do renty. W ich interesie jest, by ludzie nie składali wniosków o rentę nie posiadając praw do niej - oszczędza to pracę, machina bezsensownie nie rusza.pawel534 pisze: To chyba nie jest zbyt skomplikowane żeby sobie samemu wyliczyć czy się człowiek kwalifikuje.
Dzwoniłem do ZUS-u i z tego co się orientowałem spełniałbym chyba wymagania formalne o ile lekarz orzecznik uznałby że zachorowałem najpóźniej w dniu przyjęcia do szpitala bo wtedy miałbym zachorowanie przed 30 r.ż. i wtedy wymagane są 4 lata okresów składkowych i nieskładkowych i dotyczą one całego życia a nie ostatnich 10 lat jak w przypadku zachorowania po 30 r.ż. i 5 lat okresów składkowych i nieskładkowych a 4 lata pracy w ciągu całego życia to mam. Mam też inne pytanie czy na komisji w ZUS od razu przyznają grupę inwalidzką czy to gdzieś indziej się załatwia.
Za komisji możesz dostac 3 rodzaje wyroków
1. Całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji
2. Całkowita niezdolność do pracy
3 częściowa niezdolność do pracy
i to się ma analogicznie do grupy inwalidzkiej
1. I
2. II
3. III
1. Całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji
2. Całkowita niezdolność do pracy
3 częściowa niezdolność do pracy
i to się ma analogicznie do grupy inwalidzkiej
1. I
2. II
3. III
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Dzięki za informację, ja i tak liczę co najwyżej na III grupę.
Złożyłem dziś wniosek o rentę. Ile czasu czekaliście na komisję ?
Dostałem rentę na ok. rok a dokładnie na 14 m-cy. Cieszę się.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Gratulacje! Masz jedną rzecz z głowy.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Cieszę się, pieniądze mi się przydadzą. Poza tym będę mógł się wyrejestrować z urzędu pracy a nawet będę musiał. Mam pytanie do tych co mają rentę. Którego dnia miesiąca dostajecie rentę i z dołu czy z góry za dany miesiąc ?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Nie wiem, czy mając rentę musisz się wyrejestrować z PUP-u? Przecież możesz podjąć pracę na rencie i aktywnie jej poszukiwać?
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Trzeba się wyrejestrować z UP jak sie ma rente. Nie mozna miec statusu osoby bezrobotnej moi i pobierac rente!
Ale mam dobra nowine
Mozesz sie zarejestrowac teraz jako osoba POSZUKUJACA prace. To jest troche inny status a urzad pomaga znaleźć zatrudnienie 
Poza tym zus wydaje rente z góry.
A z datą jest różnie czasami 15, czasami 25. To zalezy od zusu jaką datę Ci ustali. Powinieneś mieć ją wpisaną w piśmie z potwierdzeniem otrzymania renty.
Ale mam dobra nowine

Poza tym zus wydaje rente z góry.
A z datą jest różnie czasami 15, czasami 25. To zalezy od zusu jaką datę Ci ustali. Powinieneś mieć ją wpisaną w piśmie z potwierdzeniem otrzymania renty.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"