Czy pobieranie renty jest etyczne?

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Mniej Więcej
zbanowany
zbanowany

Re: Czy pobieranie renty jest etyczne?

Post autor: Mniej Więcej »

pe pisze:czy pobieranie renty jest etyczne ? to ja sie pytam co etyka ma z tym wspólnego ?!?! czy ktoś kto zakładał wątek jest zaburzony ?
wiele osób nie przejdzie na rente , bo sie boją konsekwencji jakie czekają je po wyrobieniu przez siebie stopnia niepełnosprawności i samego poczucia wstydu , że jest sie osobą niepełnosprawną .
Jeśli ktoś ma zawód , który może wykonywać mimo "choroby" , co graniczy z cudem , to niech sobie pracuje ile może , ale to przeważnie praca na granicy ubóstwa biorąc pod uwage dzisiejszy rynek pracy . nie można nam tego , tamtego i tak człowiek zmuszony jest do pobierania marnej renciny i wegetacji w obawie przed niekorzystną deycyzją zus'u .
Nie powinno być przepisów dyskryminujących osoby niepełnosprawne w życiu codziennym , to najważniejsze !
Znam przykład osoby, która prowadzi firmę budowlaną i pobiera rente. Firma zarejestrowana jest na jego żonę, żeby on mógł spokojnie pobierać świadczenia przysługujące chorym i niezdolnym do pracy... Nie wiem czy wegetuje, chyba nie, ale decyzji zusu też raczej się nie obawia. Czy to etyczne?

Niestety jeżeli się tworzy "wyjątki" to zawsze znajdą się ludzie, którzy będą szukać jakiś luk w prawie i je wykorzystywać. Niestety.
Kiedyś chciałem być mądry. Aż sobie uświadomiłem, że jest to niemożliwe. Gdyż mądrość jest stanem nieosiągalnym do którego można jedynie dążyć. Dlatego dążę do celu po mimo, że go nie osiągnę, jak Syzyf pcham swój głaz z wiarą, że może się jednak mylę...
Mniej Więcej
zbanowany
zbanowany

Ale zwyczajnie mylisz zwykłą przedsiębiorczość z oszustwem i krętactwem. Oni chyba też.
Kiedyś chciałem być mądry. Aż sobie uświadomiłem, że jest to niemożliwe. Gdyż mądrość jest stanem nieosiągalnym do którego można jedynie dążyć. Dlatego dążę do celu po mimo, że go nie osiągnę, jak Syzyf pcham swój głaz z wiarą, że może się jednak mylę...
Mniej Więcej
zbanowany
zbanowany

niektórzy twierdzą, że przez pobieranie jałmużny właśnie tej godności się pozbawia. Ale uważam to za gadanie ludzi, którzy nie rozumieją problemu, bo żyją na innej galaktyce finansowej.

Ale programy np. innowacyjne z UE to także jałmużna, a ludzie przedsiębiorczy korzystają z nich i rozwijają swoje działalności. A ktoś mógłby powiedzieć, że to nie-etyczne?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Pobieranie każdych pieniędzy może być nieetyczne jak nie wydaje się ich na projekty społecznie korzystne.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Mniej Więcej
zbanowany
zbanowany

Tylko jeżeli komuś nie przeszkadza, że jeżeli on nie weźmie tych pieniędzy i nie da na jakieś organizacje pomocowe na przykład. jak uważa, że to jest nie etyczne. To i tak przyjdą takie paszczaki jak ten, którego wcześniej opisałem czy cedrwoy, którzy takich zahamowań nie mają i będą okradać niepełnosprawnych...
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Moje Rodowe Siedlisko jest społecznie korzystne więc nikogo nie okradam.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”