Zeitgeist: Świat bez pieniędzy

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Zeitgeist: Świat bez pieniędzy

Post autor: Kamil Kończak »

"Trudno nazwać zdrowiem umiejętność dostosowania się do chorego społeczeństwa" . J. Krishnamurti

Zadłużenie i odsetki to broń służąca zniewalaniu społeczeństw.
My ekonomiści od brudnej roboty przyczyniliśmy się do powstania pierwszych globalnych imperiów. Pracujemy na wiele sposobów. Wskazujemy państwa posiadające zasoby na których zależy naszym korporacjom i załatwiamy im ogromne pożyczki z banku światowego lub innej organizacji. Pieniądze zamiast do kraju trafiają do korporacji a one budują infrastrukturę : elektrownie, fabryki, porty. Wzbogaci się na tym garstka wybrańców i owe korporacje. Mieszkańcy kraju zyskają niewiele, państwo zaś zostanie z ogromnym długiem. Zbyt dużym by go spłacić i o to chodzi. Odwiedzamy taki kraj i mówimy : jesteście nam winni pieniądze. Skoro nie możecie ich oddać sprzedajcie ropę naszym firmom za bezcen, pozwólcie zbudować u siebie bazy wojskowe, wyślijcie nam z pomocą armie np. do Iraku lub zagłosujcie po naszej myśli na sesji ONZ. Sprywatyzujcie sektor energetyczny i sprzedajcie go amerykańskim lub wielonarodowym korporacjom. Tak działa bank światowy i międzynarodowy fundusz walutowy. Wpędzają kraj w długi, których nie może spłacić a potem oferują refinansowanie zadłużenia przy znacznie wyższym oprocentowaniu. Warunkowość i dobre rządzenie oznaczają wyprzedaż zagranicznym korporacjom zasobów naturalnych, fim użyteczności publicznej, szkolnictwa, systemu penitencjarnego i ubezpieczeniowego. To gigantyczny przekręt.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Re: Zeitgeist: Świat bez pieniędzy

Post autor: Tal »

Kamil śmiem twierdzić i nie tylko ja, że seria "Zaitgeist" to sprytna manipulacja i zwiedzenie, oczywiście nie watpię i są tam prawdziwe fakty, ale podstępnie wymieszane z fałszem.
W temacie za to, polecam bardzo dobrą, animowaną dokumentację jak działa system monetarny i praktyki bankowe Money as Debt
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2015 2:05 am przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Dzięki za namiar. Skoro twierdzisz, że to manipulacja to podaj jakiś konkretny argument?

Oglądałem inny świetny film Aarona Ruso "od wolności do faszyzmu" i wiele się pokrywa. Z tym, że Ruso skupia się głównie na historii banku centralnego i nielegalnym pobieraniem podatku dochodowego w Ameryce.

the formless."

Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Masz rację wywiady z Aaronem Russo są mocne niestety pozbyli się Go, jak zresztą wszystkich którzy są niewygodni.
Co do "Zaitgeist" wkleiłem niedorzeczności w tym wątku na temat części "Zaitgeist: The Movie" widzę nawet, że to Twój wątek :) szkoda, że pytanie w tytule tego wątku jest nonsensowne i mam nadzieję, że już tak nie myślisz.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie ulegaj proszę histerii, nikt się Russo nie pozbył, umarł na raka.

A co do Jahwe do zdania nie zmieniłem. Ktoś kto wierzy że zazdrosny i pełen nienawiści sterotestamentowy Bóg, który zsyłał na różne plemiona pogromy jest Bogiem ten tkwi w smutnej iluzji. Ten Bóg nie jest Bogiem tylko siłą negatywną wszechświata, którą religia nazywa Szatanem, Księciem tego świata. Bóg jest miłoścą a Jahwe przedstawia zupełnie wypaczony obraz Boga.

the formless."

Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Tak masz rację Kamil co do Russo, moja wtopa, ale jak wiesz większość obnażających i niewygodnych ludzi po prostu likwidują i już nie zastanawiając się i nie przypominając sobie historii Russo napisałem tę gafę. Dawno temu oglądałem Jego materiały, ale nakręciłeś mnie, by je sobie odświeżyć, bo bardzo odważnie mówił.

Jeśli chodzi o starotestamentowego Boga i całą Jego istotę wszechmocy, to życzę Tobie, byś w końcu zdał sobie sprawę, że Bóg jest osobowy poza tym, by w ogóle móc poznać miłość, poczuć jej niezmierzoną, niezgłębioną i niepojętą moc, trzeba przyjąć i uznać Jezusa Chrystusa za swojego Zbawiciela, którego właśnie sprawiedliwy i miłosierny Bóg ofiarował za potępiające nas grzechy. Dlatego więc w żadnej innej księdze nie znajdziesz prawdziwych odpowiedzi na swoje pytania, inne nauki i filozofie sprytnie i podstępnie wyprowadzają Cię na manowce:

Ef 4.14 Abyśmy już nie byli dziećmi miotanymi i unoszonymi każdym powiewem nauki przez oszustwo ludzkie i przez podstęp prowadzący na manowce błędu.
Ef 4.15 Lecz będąc szczerymi w miłości, wzrastajmy we wszystkim w tego, który jest głową – w Chrystusa.

Kamil bardzo chciałbym Cię zachęcić do przeczytania książki "Śmierć Guru". Książka jest niesamowitym świadectwem nawrócenia Rabiego Maharaj, który był młodym guru hinduskim i poznał Chrystusa, po napisaniu tej książki wielu hindusów nawróciło się ;)

ps. analogicznie zło również jest osobowe.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie wierzę w Jezusa tylko w potrzebę żyjącego Mistrza, w tu i teraz. Pozdrawiam serdecznie :)

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”