Otwarty dialog

Moderator: moderatorzy

Crusader39
zaufany użytkownik

Otwarty dialog

Post autor: Crusader39 »

Witajcie!Czy ktoś z was korzystał kiedykolwiek z terapii Otwarty Dialog? Słyszałem że jest jakaś fundacja która się tym zajmuje w Polsce natomiast w Finlandii ta forma leczenia przynosi lepsze efekty niż farmakoterapia.
Crusader39
zaufany użytkownik

Re: Otwarty dialog

Teraz już wiem że mnie na to nie stać koszt takiego leczenia to około 2000 zł za sesję.
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

Crusader39 pisze: koszt takiego leczenia to około 2000 zł za sesję.

dobrze widzę ?
kogo stać na to?!
Crusader39
zaufany użytkownik

Skuteczność leczenia psychoz i innych schorzeń psychicznych w Finlandii jest bardzo duża u nas niestety brak podpisanej umowy z NFZ powoduje to że musimy z własnej kieszeni płacić za taką terapię.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

A na czym polega ta terapia?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Z tego, co tłumaczyła mi lekarka. W Finlandii polega to na terapii i utworzeniu siatki wsparcia wokół osoby przechodzącej kryzys psychiczny. Pomoc w powrocie do społeczeństwa i do pracy. Angażuje się w to nie tylko terapeutów, ale też rodzinę, przyjaciół, pracodawcę. Wszystko po to by człowiek mógł wrócić do swojego życia. Odbywa się to przy minimalnych dawkach leków lub bez nich. Kilka miesięcy temu była na ten temat konferencja na APSie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Crusader39
zaufany użytkownik

Wynika to z tego że leki są przepisywane na odczepnego a choroba jest problemem który leży w nas poprzez terapie otwartego dialogu chorzy szybciej dochodzą do siebie i mają o wiele mniejsze szanse na nawrót choroby nadmieniam że tu także nie wykluczają leczenia farmakologicznego lecz leki wypisywane są jako ostateczność więc jest naprawdę duża szansa aby każdy chory powrócił do stanu z przed choroby.
Crusader39
zaufany użytkownik

tutaj link do filmu bardzo ciekawy materiał dotyczący otwartego dialogu czyli leczenia chorób psychicznych w Finlandii:
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Crusader39 pisze:Wynika to z tego że leki są przepisywane na odczepnego a choroba jest problemem który leży w nas poprzez terapie otwartego dialogu chorzy szybciej dochodzą do siebie i mają o wiele mniejsze szanse na nawrót choroby nadmieniam że tu także nie wykluczają leczenia farmakologicznego lecz leki wypisywane są jako ostateczność więc jest naprawdę duża szansa aby każdy chory powrócił do stanu z przed choroby.
W Polsce po prostu mamy zły system. Są Profesorowie psychiatrii, lekarze, którzy walczą z państwem i ministerstwem zdrowia, ale to chyba walka z wiatrakami w Polsce, w której na wszystko brakuje pieniędzy. Dlatego powstają fundacje i projekty takie jak w Krakowie czy Warszawie, ale to ciągle kropla w morzu potrzeb.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Crusader39
zaufany użytkownik

Do końca nie wiem co dla naszego państwa jest bardziej opłacalne czy dawać pieniądze na każdego chorego w kraju fundując im leki i renty czy lepiej byłoby ich uzdrowić i mieć nowe ręce do pracy.Otwarty dialog daje duże szanse, ale niestety to jest Polska-przyjdzie poczekać parę lat zanim ktokolwiek przekona się do tego.Tak czy inaczej ja wspieram fundację oddając 1% podatku.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Crusader39 pisze:Do końca nie wiem co dla naszego państwa jest bardziej opłacalne czy dawać pieniądze na każdego chorego w kraju fundując im leki i renty czy lepiej byłoby ich uzdrowić i mieć nowe ręce do pracy.
2 miliony zdrowych i w większości młodych wyjechało z kraju bo nie było dla nich pracy, ileś tam milionów, które zostały w Polsce też jest bez pracy. Wniosek z tego taki, że rąk nie brakuje, tylko zajęcia dla nich. Bardziej opłacałoby się państwu skasować wszystkie renty, a leki sprzedawać najtańsze z zerową refundacją. Zbyt szalejących wyłapywać i usypiać.
Joanna_s
zaufany użytkownik

Post autor: Joanna_s »

Crusader39 pisze:Teraz już wiem że mnie na to nie stać koszt takiego leczenia to około 2000 zł za sesję.
A czy taką cenę podano Ci może w Fundacji Polski Instytut Otwartego Dialogu (http://otwartydialog.pl/pl/uzyskaj-pomoc/) ? Jeśli tak, to naprawdę oburzające, że ta fundacja prosi o darowizny i 1% podatku, a jednocześnie swoją "pomoc" oferuje tylko tym, których na nią stać. Czy to nie jest czasem po prostu banda cynicznych oszustów ?
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Crusader39 pisze:Otwarty dialog daje duże szanse, ale niestety to jest Polska-przyjdzie poczekać parę lat zanim ktokolwiek przekona się do tego.
Nie jest tak jak mówisz. Z tego, co wiem są lekarze, którzy to wprowadzają na swoich oddziałach. Jak będę miała więcej informacji, napiszę.
Jared Leto, 13.04.2014.
Crusader39
zaufany użytkownik

Joanna_s pisze:
Crusader39 pisze:Teraz już wiem że mnie na to nie stać koszt takiego leczenia to około 2000 zł za sesję.
A czy taką cenę podano Ci może w Fundacji Polski Instytut Otwartego Dialogu (http://otwartydialog.pl/pl/uzyskaj-pomoc/) ? Jeśli tak, to naprawdę oburzające, że ta fundacja prosi o darowizny i 1% podatku, a jednocześnie swoją "pomoc" oferuje tylko tym, których na nią stać. Czy to nie jest czasem po prostu banda cynicznych oszustów ?
Nie jest tak jak mówisz ponieważ Pani z Fundacji nakierowała mnie na osoby ze szpitala w Bolesławcu i Wrocławiu te oddziały niestety nie dostały środków z NFZ więc stąd taki koszt jednej sesji.
Joanna_s
zaufany użytkownik

Post autor: Joanna_s »

Crusader39 pisze:
Nie jest tak jak mówisz ponieważ Pani z Fundacji nakierowała mnie na osoby ze szpitala w Bolesławcu i Wrocławiu te oddziały niestety nie dostały środków z NFZ więc stąd taki koszt jednej sesji.
Rozumiem i dziękuję za wyjaśnienie, ale jeśli to ta fundacja proponuje sesje poza NFZ za 2000 tysiące, nie zmieniam zdania o niej i nadal uważam, że to cyniczne i oburzające żerowanie na ludziach przerażonych tym, że oni sami czy ktoś z ich bliskich mają diagnozę schizofrenii. Fundacja, która (czy to ona sama, czy też powiązani z nią "terapeuci") chce świetnie zarobić na przerażeniu tych ludzi, nie powinna się bezczelnie i żebraczo dopraszać darowizn i 1% z podatku. Jeśli rzeczywiście chcą pomagać ludziom, powinni robić to za darmo albo za symboliczną opłatę. Ale oni chcą chyba sobie po prostu zarobić kosztem dobrze sytuowanych "schizofreników" i ich rodzin - wiele razy widziałam, że wyświetla się ich sponsorowany link w Google'u, kiedy wpisze się słowo "schizofrenia" (teraz może już nie). Chciwi i cyniczni ludzie, i tyle.
Crusader39
zaufany użytkownik

Tu masz rację natomiast to nie do końca ich wina że nie mają funduszy na opłacenie lekarzy i terapeutów na razie jest to młoda fundacja i mają na opłaty statutowe niestety nasz rząd nie dorósł jeszcze do tego że Otwarty Dialog byłby lepszym rozwiązaniem niż leczenie tradycyjne, a co za tym idzie fundacja jak Salomon z pustego nie naleje.
Crusader39
zaufany użytkownik

UWAGA!!! W wiadomości której dostałem od Fundacji Otwarty Dialog wkradł się mały błąd więc jest szansa dla wielu osób na alternatywne rozwiązanie swoich chorób psychicznych a mianowicie to nie koszt 2000zł a koszt 150 zł jedno zero a wiele znaczy dla każdego.Myślę że teraz każdy z nas może sobie pozwolić na taką terapię.Pozdrawiam i sukcesów w walce z chorobą.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Badania naukowe

Ostatnie badania przeprowadzane w Stanach Zjednoczonych pozwoliły wyjaśnić mechanizmy lepszego funkcjonowania układu nerwowego, jego regenerację i złagodzenie nieuleczalnych stanów bólowych. Ponadto badania zostały ogłoszone we współczesnej literaturze medycznej na temat skuteczności łagodzenia bólu przy pomocy ekspozycji na statyczne pola magnetyczne. Badania pokazały, że dwa różne bieguny (północny i południowy) mają odmienny wpływ na system biologiczny. Zasugerowano, że biegun północny ma pozytywny wpływ na organizmy żywe natomiast biegun południowy wpływa na nie negatywnie. W USA wielu sportowców, w tym większość golfistów nosi magnesy.
:laughing-rollingred: :laughing-rollingred: :laughing-rollingred: :laughing-rollingred: :laughing-rollingred:
Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: karuna »

lol
Ida007
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Ida007 »

Są też inne miejsca, gdzie oferuje się Otwarty Dialog, na przykład Wrocławski Instytut Psychoterapii. Ceny są tam podobne (tzn. ok. 150 zł) za sesję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychoterapia”