Czy pobieranie renty jest etyczne?

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec
Status: rencistka

Re: Czy pobieranie renty jest etyczne?

Post autor: koniczynka26 »

Nie udawaj moi , że nie czytałaś tych swoich postów , na pewno je czytałaś , bo skopiowałam je z działu : o tym forum , z tematu odnośnie zarzutów , które ci stawiam , a pierwotnie były w innym temacie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Zapraszam na PW.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

mei pisze: Tzw. "całkowita niezdolność do pracy" oznacza możliwość pracy w zakładzie pracy chronionej.
Otóż, informuję cię mei , że ja mam orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy , dlatego , że faktycznie nie jestem zdolna do jakiejkolwiek pracy i w żadnej pracy bym sobie nie poradziła i dlatego nigdzie nie pracuję i nie masz prawa tego ode mnie oczekiwać.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ale życie, Koniczynko, będzie tego od Ciebie oczekiwać. Mei sobie poradzi: studiuje, pracuje, da sobie radę.
A co będzie z Tobą, gdy pojawi się jeden z tych czarnych scenariuszy, o których piszesz, że Cię nimi "dręczymy"?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Ja od Ciebie niczego nie oczekuję. Ile razy ma to powtarzać? ;) Napisałam tylko, że w praktyce "całkowita niezdolność do pracy" oznacza tyle, że pracować można, ale w zakładzie pracy chronionej.
Żyj swoim życiem i daj żyć innym. ;)
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Moi, ta praca to tak raczej dorywczo. :) Nie ma co porównywać z innymi osobami, które pracują systematycznie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Przy "całkowitej niezdolności do pracy" można także pracować w normalnym zakładzie pracy, pod warunkiem, że pracodawca przystosuje stanowisko pracy do potrzeb osoby niepełnosprawnej.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

moi, pisałam już wielokrotnie , że mam zdrową ,jeszcze dość młodą , pracującą mamę , na której pomoc finansową zawsze będę mogła liczyć, bo moja mama rozumie , że jestem chora.

To , że teraz nie jestem zdolna do pracy , wynika z mojej choroby i tak po prostu jest i na razie nic nie jestem z tym w stanie zrobić i dlatego dostałam rentę.

Na żadną terapię teraz też nie jestem w stanie pójść , bo czuję zbyt dużo lęku i innych negatywnych emocji w stosunku do grup ludzi w rzeczywistości , które mnie najbardziej przerażają i w których nie byłabym w stanie funkcjonować i wiem , że nie skorzystałabym z żadnej terapii , mając taki silny lęk w stosunku do grup ludzi w realnym świecie i zbyt duży jest we mnie opór przed byciem wśród ludzi i nie będę się z tego tłumaczyć , bo ja wiem , że tak po prostu jest i nie chcę się na siłę męczyć i cierpieć wśród ludzi , bo to nie przyniosłoby mi żadnych korzyści, więc zostawcie mnie w spokoju.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Koniczynka jak to na forum, każdy ma prawo do swojego zdania, tylko problem polega czasami na zbyt dosadnym argumentowaniu, które zazwyczaj dotyka i boli. Gdybyś podała łagodnie do zrozumienia, że to kłóciłoby się z Twoim systemem wartości czy sumieniem, lub za bardzo cenisz sobie uczciwość nie byłoby takiego echa. Osobiście nieco rozdrażniło mnie Twoje stwierdzenie, że ktoś taki to oszust. Podobnie jak Moi napiszę tylko, że któż może ignorować i nie dostrzegać istoty zagadnienia jeśli nie nieświadoma osoba. Przychodzą mi na myśl słowa mojego nauczyciela z podstawówki: "Życie to nie jest bajka tylko je bitwa"
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Ja chciałbym wziąć moi w obronę i przyznać jej trochę racji. Ja jestem w takiej sytuacji obecnie gdzie sobie dorabiam i słowa koniczynki mnie dotknęły, która pisała że moje zachowanie jest nieetyczne. Ja zawsze staram się postępować etycznie w życiu, wśród ludzi. Niestety czasem od niego dostaje kopa w dupę jak ostatnio gdzie pożyczyłem znajomej 100 zł a ta mi nie oddała. Mam nauczkę. Ale wracając do wątku poczułem się zirytowany wypowiedzią koniczynki.

A moi ma racje pisząc o "życiu". Ono potrafi zmusić człowieka do wielu rzeczy. Niestety. Ja też nie wiem czy mi rentę przedłużą czy nie. To zawsze jest niewiadoma. Nie wiem też jaki będzie mój stan zdrowia za rok czy za dwa. Oraz nie wiem też czy będę miał dalej pracę czy mnie może zaraz zwolnią. W życiu jest wiele niewiadomych. Moim zdaniem trzeba korzystać z tego co daje nasze Państwo. I tak jak pisała moi że dostała pracę dzięki orzeczeniu o niepełnosprawności tak należy moim zdaniem korzystać z tych udogodnień dla osób niepełnosprawnych. Wciąż mi w głowie brzmią słowa milczącej czarnej mery które były dla osób takich jak ja bardzo krzywdzące. Ja wiem że ona pisała ogólnie nie odnosząc słów do nikogo (BTW zawsze tak się tłumaczy) ale oczywistym jest że określone osoby mogę te słowa odebrać osobiście.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ja po części rozumiem koniczynkę i moi ale moim zdaniem koniczynka moi wcale Cię nie straszyła chorobą Twojej mamy, napisała przecież jeśli to jej słowa "Gdyby Twoja mam dostała (hipotetycznie) zaćmy" czyli pisze o teoretycznej sytuacji. Ja tu nie widzę straszenia. Co do rent to rzeczywiście napisała że to się zmieni i to szybko. Nie wiem czemu tak napisała i może miałaś prawo czuć się zagrożona ale moim zdaniem miała na myśli ogólnie system rentowy w Polsce którego Ty jesteś beneficjentem.
Basia
zaufany użytkownik

Post autor: Basia »

koniczynka26 pisze:
mei , naucz się najpierw zasad kulturalnej dyskusji , na odpowiednim poziomie
Przepraszam, ale muszę znowu to napisać: Koniczynko, naucz się najpierw nie robienia spacji przed przecinkami, na odpowiednim poziomie... wtedy pouczaj ;)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 22, 2015 11:02 pm przez Basia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

pawel534 pisze:Co do rent to rzeczywiście napisała że to się zmieni i to szybko. Nie wiem czemu tak napisała i może miałaś prawo czuć się zagrożona ale moim zdaniem miała na myśli ogólnie system rentowy w Polsce którego Ty jesteś beneficjentem.
Dziękuję, Pawle, za głos rozsądku. Tak, właśnie ogólny system rentowy miałam na myśli. Od dłuższego czasu otrzymanie renty jest coraz trudniejsze. Dlatego wiara w to, że do końca życia będzie się beneficjentem systemu wydaje mi się nieco naiwna. Renty odbiera się nawet ludziom po przeszczepie ręki, nogi (przypadki autentyczne), więc co tu mówić o chorobach psychicznych!
Ja sama zostałam w ciągu roku uzdrowiona przez ZUS, choć mój stan zdrowia nie zmienił się w niczym absolutnie.

Pozdrawiam.m.
marecki292
bywalec
Status: wolny
Gadu-Gadu: 1329713

Post autor: marecki292 »

Moim zdaniem najbardziej etyczne - nie moge pracować na wyuczonym stanowisku, nie moge sie realizowac czyli służba w wojsku. Dali by mi tylko szanse powrotu do armi to zmiejsca bym wrocil.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

marecki292 pisze:nie moge pracować na wyuczonym stanowisku, nie moge sie realizowac czyli służba w wojsku.
To akurat żaden argument, że nie możesz się realizować, spełniać swoich marzeń w pracy. Tak samo jak fakt, że nie możesz pracować w wyuczonym zawodzie. Człowiek kończy zawodówkę jako przykładowo szewc i co - nie podejmie innej, bo to jest jego wyuczony zawód, który sobie wymarzył?
marecki292
bywalec
Status: wolny
Gadu-Gadu: 1329713

Post autor: marecki292 »

wymarzonym byla armia tam sie spelnialo stany depresyjne mialem ze mnie odizolowali od niej
Joanna_s
zaufany użytkownik

Post autor: Joanna_s »

mei pisze:
Lalunia, odstosunkuj się ode mnie dobrze? Tak jak Ty mam prawo wyrażać swoją opinię na różne tematy. Wyraziłam też opinię na temat książek. To, że masz z tym problem to jest Twój problem.
A właściwie dlaczego nikt tego postu nie przeniósł do "niechcianych" ? Gdyby to np. hope napisał, na pewno byłoby już od dawna w "niechcianych". Wygląda na to, że są tu osoby, którym "wszystko wolno", niezależnie od tego, co wypisują. To bardzo niesmaczne, a nawet oburzające. Zgłaszam ociekający złośliwością i poczuciem wyższości post mei do moderacji.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Joanna_s pisze: A właściwie dlaczego nikt tego postu nie przeniósł do "niechcianych" ? Gdyby to np. hope napisał, na pewno byłoby już od dawna w "niechcianych". Wygląda na to, że są tu osoby, którym "wszystko wolno", niezależnie od tego, co wypisują. To bardzo niesmaczne, a nawet oburzające. Zgłaszam ociekający złośliwością i poczuciem wyższości post mei do moderacji.
Bo nikt go nie zgłosił Joanno. Jak pisałaś kiedyś, że się myłaś, żeby nie sprawić wrażenia osoby chorej psychicznie, też był to post ociekający wyższością. ;) Szkoda, że wtedy tego nie widziałaś. :)

Kiedy piszesz o ludziach z ciasnymi poglądami, umysłami, swojej przy tym nie zauważając, to też są posty ociekające wyższością.

Kiedyś Faur wstawił badania UJ ich twórczynię nazwałaś "bezdenną idiotką", to też był post ociekający poczuciem wyższości.

Tworzysz teorie na temat kobiet w związkach, nie mając zielonego pojęcia o ich życiu czy w tym nie ma poczucia wyższości? Bo nie wraca Ci psychoza polekowa?

Chyba powinnam zgłaszać wszystkie Twoje posty. ;)
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

Nie przejmuj się Eden , bo najważniejsze , że jakoś sobie radzisz .
Wiele osób w tym kraju żyje skromnie i nie opływa w luksusy.
Takie są polskie realia.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Co ma renta do stopnia niepełnosprawności?
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”