solian czy abilify?

amisulprid

Moderator: moderatorzy

demek
zaufany użytkownik
Kontakt:

solian czy abilify?

Post autor: demek »

solian czy abilify co wolicie?ktory lek sie u was lepiej sprawdzil
czy lepsza jets zamianu soliana na abilify?
demek
Awatar użytkownika
netka
zaufany użytkownik
Status: analityk internetowy

Post autor: netka »

to zależy. każdy leki toleruje inaczej i inaczej na każdego działają. ja po solianie chodziłam zbytnio nakręcona, natomiast Abilify jest dla mnie najlepszym lekiem jaki brałam w swoim życiu. :)

pozdrawiam ;)
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Też się zastanawiam nad zmianą solianu na abilify. Solian działa na mnie bardzo dobrze ale nie chudnę wogóle a na tym mi bardzo zależy. Niestety lekarz, który zgodził się na solian jak go o to poprosiłam nie chce mi teraz przepisać abilifów, bo nie ma na ich temat żadnej informacji. Jestem w szoku z tego powodu bo lekarze pierwsi powinni dostawać informacje na temat nowo refundowanych leków, próbowałam w aptece zdobyć ulotkę ale nie chcą sprowadzić leku bez recepty. Nie wiem co robić, za tydzień idę znowu na wizytę i będę prosić o zmianę na abilify
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Byłam na wizycie, znowu nie zgodził się na abilify :(
aaaad
zbanowany
zbanowany

A co dopiero

Post autor: aaaad »

A co dopiero Rispolept!
Niektórzy psychiatrzy poza tym że są do rany przyłóż
jeśli o leki chodzi są bardzo wsteczni i twierdzą, że Rispolept
jest mercedesem wśród leków :D i ani myślą zmieniać
co najwyżej proponują wymianę na innego lekarza i po rozmowie :lol:
mocno_owocowy
bywalec
Kontakt:

Jeżyk to dla Ciebie

Post autor: mocno_owocowy »

przepraszam ze to nie link ale strona jest dostępna dopiero po zalogowaniu,

Arypiprazol
aripiprazole
neurolepticum
N05AX

Działanie: Atypowy lek przeciwpsychotyczny, pochodna chinolinonu. Skuteczność arypiprazolu w leczeniu schizofrenii związana jest ze skojarzonym działaniem częściowo agonistycznym wobec receptora dopaminowego D2 i serotoninowego 5HT1a, a także antagonistycznym działaniem wobec receptora serotoninowego 5HT2a. In vitro arypiprazol wykazuje duże powinowactwo do receptorów dopaminowych D2 i D3, serotoninowych 5HT1a i 5HT2a oraz umiarkowane powinowactwo do receptorów D4, 5HT2c i 5HT7, a także a1-adrenergicznych i histaminowych H1. Arypiprazol wykazuje również umiarkowane powinowactwo do miejsc wychwytu zwrotnego serotoniny, natomiast nie wykazuje powinowactwa do receptorów muskarynowych. Po podaniu p.o. dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego. tmax - 3-5 h. Dostępność biologiczna wynosi 87%. Spożycie posiłku o dużej zawartości tłuszczów nie wpływa na farmakokinetykę arypiprazolu. Arypiprazol i jego czynny metabolit w ponad 99% wiążą się z białkami osocza, głównie albuminami. Metabolizm zachodzi w wątrobie. In vitro izoenzymy CYP3A4 i CYP2D6 cytochromu P-450 warunkują dehydrogenację i hydroksylację arypiprazolu, natomiast N-dealkilacja jest katalizowana przez CYP3A4. W stanie stacjonarnym czynny metabolit - dehydroarypiprazol - stanowi 40% AUC leku, a arypiprazol jest główną substancją czynną w układzie krążenia. t1/2 arypiprazolu w fazie eliminacji wynosi ok. 75 h u osób o zwiększonej aktywności izoenzymu CYP2D6 cytochromu P-450 i ok. 146 h u osób o zmniejszonej aktywności CYP2D6; t1/2 dehydroarypiprazolu wynosi ok. 94 h. 60% dawki wydalane jest z kałem, 27% - z moczem. Około 18% dawki wydalane jest w postaci niezmienionego arypiprazolu z kałem i mniej niż 1% z moczem.

Wskazania: Leczenie schizofrenii.

Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na arypiprazol lub którykolwiek składnik preparatu. W przypadku wystąpienia późnych dyskinez u chorych leczonych arypiprazolem należy rozważyć zmniejszenie dawki lub odstawienie leku. W przypadku wystąpienia złośliwego zespołu neuroleptycznego lub wysokiej gorączki o nieznanej etiologii należy przerwać leczenie arypiprazolem. Należy zachować ostrożność u chorych, u których w przeszłości wystąpiły drgawki lub występują choroby wiążące się ze skłonnością do napadów drgawek. Ze względu na niejasny związek przyczynowo-skutkowy między stosowaniem atypowych leków przeciwpsychotycznych a występowaniem hiperglikemii należy zachować szczególną ostrożność u chorych na cukrzycę, a u wszystkich przyjmujących arypiprazol okresowo kontrolować stężenie glukozy. Należy zachować ostrożność u osób z chorobami naczyń serca lub mózgu oraz stanami predysponującymi do spadku ciśnienia tętniczego (odwodnienie, hipowolemia, równoległe leczenie przeciwnadciśnieniowe). Ostrożnie stosować u chorych z wydłużonym odstępem QT w wywiadzie rodzinnym. Poprawa stanu klinicznego pacjenta może wystąpić po kilku dniach lub tygodniach; w tym okresie pacjent powinien pozostawać pod ścisłą obserwacją. Donoszono o występowaniu zachowań samobójczych po rozpoczęciu leczenia lub zmianie leczenia przeciwpsychotycznego, w tym arypiprazolem - chorzy powinni pozostawać pod ścisłym nadzorem. Nie ma odpowiednich badań dotyczących stosowania arypiprazolu u osób do 18. rż. Lek nie jest zarejestrowany do leczenia psychoz związanych z demencją u chorych w wieku podeszłym ze względu na stwierdzone w badaniach kontrolowanych zwiększenie śmiertelności z przyczyn sercowych lub z powodu zakażeń (zapalenie płuc), a także występowanie działań niepożądanych związanych z krążeniem mózgowym. Stosować ostrożnie u chorych z ryzykiem wystąpienia zachłystowego zapalenia płuc, ponieważ atypowe leki psychotyczne powodują zaburzenia kurczliwości mięśniówki przełyku. Pacjenci z wrodzoną nietolerancją galaktozy, niedoborem laktazy typu Lapp lub zaburzeniem wchłaniania glukozy-galaktozy nie powinni stosować tego preparatu.

Interakcje: Arypiprazol, działając antagonistycznie na receptory a1-adrenergiczne, może nasilać działanie niektórych leków przeciwnadciśnieniowych. W przypadku równoległego stosowania arypiprazolu z lekami działającymi na OUN lub z alkoholem może się nasilić wywołana przez nie sedacja. Należy zachować ostrożność podczas równoległego stosowania z lekami wydłużającymi odstęp QT lub wywołującymi zaburzenia elektrolitowe. Chinidyna - silny inhibitor izoenzymu CYP2D6 cytochromu P-450 - zwiększa o 107% AUC arypiprazolu oraz zmniejsza AUC i cmax jego czynnego metabolitu - dehydroarypiprazolu, dlatego w trakcie równoległego podawania leków należy zmniejszyć dawkę arypiprazolu o połowę. Podobnie należy postąpić w przypadku równoległego stosowania fluoksetyny lub paroksetyny. Ketokonazol - silny inhibitor izoenzymu CYP3A4 cytochromu P-450 - zwiększa AUC i cmax arypiprazolu odpowiednio o 63% i 37%, natomiast AUC i cmax dehydroarypiprazolu odpowiednio o 77% i 43%, dlatego w trakcie równoległego stosowania leków należy zmniejszyć dawkę arypiprazolu o ok. połowę. Podobnie należy postąpić w przypadku równoległego stosowania itrakonazolu lub inhibitorów proteazy HIV. W czasie stosowania słabych inhibitorów CYP3A4 i CYP2D6 należy się spodziewać niewielkiego zwiększenia stężenia arypiprazolu. Karbamazepina - silny induktor izoenzymu CYP3A4 cytochromu P-450 - zmniejsza AUC i cmax arypiprazolu odpowiednio o 73% i 68%, natomiast AUC i cmax dehydroarypiprazolu odpowiednio o 71% i 69%, dlatego w trakcie równoległego stosowania leków należy 2-krotnie zwiększyć dawkę arypiprazolu. Podobnie należy postąpić w przypadku równoległego stosowania ryfampicyny, ryfabutyny, fenytoiny, fenobarbitalu, prymidonu, efawirenzu, newirapiny lub ziela dziurawca. Po odstawieniu silnych inhibitorów lub induktorów izoenzymu CYP3A4 lub CYP2D6 należy wrócić do dawki arypiprazolu stosowanej przed wprowadzeniem leczenia skojarzonego. Nie stwierdzono interakcji podczas równoległego stosowania z walproinianem lub solami litu. Famotydyna zmniejsza szybkość wchłaniania arypiprazolu, nie ma to jednak znaczenia klinicznego. Arypiprazol nie wpływa istotnie na metabolizm substratów izoenzymów CYP 3A4, 2D6, 2C9, 2C19 lub 1A2.

Działanie niepożądane: Często: niepokój, bezsenność, akatyzja, drżenie, zawroty głowy, senność lub uspokojenie, bóle głowy, nieostre widzenie, niestrawność, wymioty, nudności, zaparcia, astenia. Rzadziej tachykardia, ortostatyczne spadki ciśnienia tętniczego. Inne: złośliwy zespół neuroleptyczny, późne dyskinezy, napady drgawek, objawy pozapiramidowe (parkinsonizm, akatyzja, dystonia, dyskineza), działania niepożądane dotyczące krążenia mózgowego i zwiększona śmiertelność u pacjentów w podeszłym wieku z demencją, hiperglikemią i cukrzycą. Po wprowadzenia leku do obrotu oprócz wymienionych powyżej bardzo rzadko zgłaszano: leukopenię, neutropenię, małopłytkowość, reakcje alergiczne, zwiększenie lub zmniejszenie masy ciała, anoreksję, hiponatremię, nadmierne pobudzenie, nerwowość, lęk, zaburzenia mowy, drgawki typu grand mal, wydłużenie odstępu QT, komorowe zaburzenia rytmu, nagłą niewyjaśnioną śmierć, zatrzymanie krążenia, torsade de pointes, bradykardię, omdlenia, nadciśnienie tętnicze, zdarzenia zakrzepowo-zatorowe, skurcz zwieracza gardłowo-przełykowego, skurcz krtani, zachłystowe zapalenie płuc, zapalenie trzustki, zwiększone wydzielanie śliny, zaburzenia połykania, żółtaczkę, zapalenie wątroby, osutkę, reakcje fotoalergiczne, łysienie, nadmierną potliwość, rabdomiolizę, bóle mięśniowe, sztywność mięśni, nietrzymanie moczu, zatrzymanie moczu, priapizm, zaburzenia regulacji ciepłoty ciała, bóle w klatce piersiowej, zwiększoną aktywność fosfokinazy kreatynowej, ALT, AST, GGT, stężenia glukozy we krwi, zwiększenie ilości hemoglobiny glikozylowanej, przypadki prób samobójczych, wyobrażeń samobójczych i popełnionych samobójstw. W przypadku przedawkowania leczenie objawowe i podtrzymujące. Zaleca się zastosowanie węgla aktywowanego, który 1 h po przyjęciu arypiprazolu zmniejsza cmax o 41%, natomiast AUC o ok. 51%.

Ciąża i laktacja: Kategoria C. Lek nie powinien być stosowany w ciąży, chyba że spodziewane korzyści wyraźnie przewyższają potencjalne ryzyko dla płodu. Podczas leczenia arypiprazolem nie należy karmić piersią.

Dawkowanie: P.o., raz na dobę, niezależnie od posiłków, o stałej porze dnia. Początkowo 10-15 mg/d, dawka podtrzymująca - 15 mg/d. Dawka maksymalna 30 mg/d. U chorych z zaburzeniem czynności nerek lub lekkim do umiarkowanego zaburzeniem czynności wątroby nie ma konieczności modyfikacji dawki; u chorych z ciężkim zaburzeniem czynności wątroby należy ostrożnie ustalać dawkowanie, a szczególną ostrożność zachować podczas stosowania dawki 30 mg/d. U chorych w podeszłym wieku należy rozważyć zastosowanie mniejszej dawki początkowej. Dawkę należy zmniejszyć w przypadku równoległego stosowania silnych inhibitorów izoenzymów CYP3A4 lub CYP2D6 cytochromu P-450, natomiast w przypadku stosowania silnych induktorów izoenzymu CYP3A4 cytochromu P-450 należy zwiększyć dawkę arypiprazolu.

Uwagi: Należy zachować szczególną ostrożność podczas prowadzenia pojazdów i obsługi urządzeń mechanicznych w ruchu do czasu uzyskania pewności, że arypiprazol nie działa niekorzystnie na chorego.

Preparaty
aripiprazole
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Dzięki Mocno Owocowy, będę musiała to wydrukować i zanieść do lekarza, o ile przeżyję do jutrA bo właśnie lyknęłam 10 tabletek solianu po 200mg i dalej lykam. Nie chce zyc
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

30 tabletek, już więcej nie mogę bo od popijania wodą i orenżadą mam brzuch spęczniały. Nie chcę umrzeć, chcę trafić do szpitala by mama ode mnie odpoczęła i by zapomnieć o moim ukochanym który okazał się oszustem, pisał smsy do mojej bliskiej koleżanki i chciał się z nią spotkać za moimi plecami, chciał mnie perfidnie zdradzać. BOŻE DLACZEGO JA MUSZĘ ŻYĆ????????????????????????
melimo
zaufany użytkownik

Post autor: melimo »

ok, już wystarczy tych tabletek dzwoń po pogotowie!
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

50 tabletek. Myślałam że się pobierzemy, za trzy tygodnie miałam jechać do niego do Szwecji, chciałam mieć dziecko, dom , rodzinę, a to wszystko okazało się fałszem :!: :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

50 tabletek. Myślałam że się pobierzemy, za trzy tygodnie miałam jechać do niego do Szwecji, chciałam mieć dziecko, dom , rodzinę, a to wszystko okazało się fałszem :!: :!: :!: :!: :!:
melimo
zaufany użytkownik

Post autor: melimo »

Na to wszystko masz jeszcze szansę tylko proszę Cię przestań już brać te świństwo i poproś kogoś o pomoc, mieszkasz z kimś? zadzwoń po pogotowie!
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

60 tabletek, kurde wiecej nie dam rady bo sie pożygam. Chyba nie jest trujący ten solian bo nic się nie dzieje :shock:
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

60 tabletek, kurde wiecej nie dam rady bo sie pożygam. Chyba nie jest trujący ten solian bo nic się nie dzieje :shock: Nie zadzwonie po pogotowie, zaczekam do rana, mam nadzieje ze już się nie obudzę
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Jeżyk puśc pawia i będzie ok. Nie ma co zchodzić z tego świata z powodu faceta!!!!!!!!
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Jeżyku, nie truj sie, chyba nie chcesz w psychiatryku wylądować, tam niedoszli samobójcy trafiają a tam chyba nie jest za wesoło... :roll:
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Jeżyku, napisz !
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Jest wszystko ok, jestem już w domu. Zrobili mi w szpitalu płukanie żełądka, to było okropne i dwa dni spędziłam na kardiologii pod kroplówkami, to było straszne przęzycie to co czułam po tych lekach, jakby mi umysł się zamroził a świadomość została, oczy uciekały mi do góry brrr więcej tego nie zrobię :!: :!: :!: Ale w domu jest niewesoło, mama jest wściekła że mnie nie zatrzymali siła w psychiatryku i że nie mogła ode mnie odpocząć , ona nie chce bym z nią mieszkała, chyba mnie nienawidzi, zamiast cieszyć się że przeżyłam to ona ma do mnie pretensje że tak szybko wrociłam do domu, że zrobiłam popisówę. Boże i jak tu chcieć żyć :?: :shock:
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Dobrze że jesteś. Mam nadzieję że w domu jakoś się ułozy.
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Witaj Jeżyku, cieszę się że żyjesz :) Pisz do nas jak najczęściej :) Pozdrawiam serdecznie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”