czy/kiedy ideologie mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
czy/kiedy ideologie mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych
Czy i kiedy ideologie mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych w postrzeganiu świata ?
Witam, otwieram ten dział na próbę. Przesuwać do niego będę wątki dotyczące ideologii, która skłania się do zakłóceń chorobowych. Z pewnością należą tu niektóre aspekty komunizmu, rasizmu, ideologii pieniądza, lecz także ideologii chrześcijańskich, lub mahometańskich. Przykładowo terroryzm może wynikać ze zdrowej złości, a ta z kolei może mieć niezdrowe pomysły na świat u podstaw. Należą do tego działu wszystkie psychopatologie chrześcijańskie, nie tylko te dotyczące seksualności, lecz urojeniowej wiary w duchy, zwidy i cuda, etc. Więc chyba temat jest wart dyskusji. Zapraszam.
Witam, otwieram ten dział na próbę. Przesuwać do niego będę wątki dotyczące ideologii, która skłania się do zakłóceń chorobowych. Z pewnością należą tu niektóre aspekty komunizmu, rasizmu, ideologii pieniądza, lecz także ideologii chrześcijańskich, lub mahometańskich. Przykładowo terroryzm może wynikać ze zdrowej złości, a ta z kolei może mieć niezdrowe pomysły na świat u podstaw. Należą do tego działu wszystkie psychopatologie chrześcijańskie, nie tylko te dotyczące seksualności, lecz urojeniowej wiary w duchy, zwidy i cuda, etc. Więc chyba temat jest wart dyskusji. Zapraszam.
Re: czy/kiedy ideologie mogą prowadzić do zaburzeń psychiczn
Ideologia chrześcijańska w obecnych czasach jest dość pokojowo nastawiona gdy porównamy ją chociażby z w wiarą Islamską wiec trochę się poprawiło
A co do sytemu to wydaje mi się ze obecnie czy to na zachodzie czy na wschodzie tak na prawdę panuje socjalizm w różnych jego odmianach.
Kiedyś spotkałem się z takim określeniem że komunizm człowieka wykańczał fizycznie natomiast system zachodni ( demokracja liberalna) wykrada człowiekowi duszę. I trochę prawdy w tym jest.
Pewnie obecny system czyli tak zwany wyścig szczurów przyczynił się już do nie jednej depresji, załamań nerwowych czy nawet samobójstw gdzie ludzie nie wytrzymywali presji środowiska bo np. byli bardziej wrażliwymi osobami.
A co do sytemu to wydaje mi się ze obecnie czy to na zachodzie czy na wschodzie tak na prawdę panuje socjalizm w różnych jego odmianach.
Kiedyś spotkałem się z takim określeniem że komunizm człowieka wykańczał fizycznie natomiast system zachodni ( demokracja liberalna) wykrada człowiekowi duszę. I trochę prawdy w tym jest.
Pewnie obecny system czyli tak zwany wyścig szczurów przyczynił się już do nie jednej depresji, załamań nerwowych czy nawet samobójstw gdzie ludzie nie wytrzymywali presji środowiska bo np. byli bardziej wrażliwymi osobami.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
No, chyba nie do końca się zgodzę: Baris Pilniak w książce "Maszyny i wilki" opisującej pierwszy okres komuny w Rosji:Matt pisze:... komunizm człowieka wykańczał fizycznie natomiast system zachodni ( demokracja liberalna) wykrada człowiekowi duszę. ...
- Masza, kocham Cie, pobierzmy się
- Nie mogę kocham innego
- Kogo ?
- Ja kocham partię !
To nie system Zachodni odsysa środki materialne ze slumsów, etc. A dusza ? No wiesz ! - Kto ją ma ten ma. Ja się wypieram.
Z tym "wykradaniem duszy" to chodziło mi bardziej o stan moralny i psychiczny człowieka żyjącego w komunizmie czy w demokracji.
Chodziło dokładnie mi o to że pomimo iż mamy demokracje i wolność to tak na prawdę ludzie żyją pod pewną "presją sukcesu" narzucaną właśnie przez ten system.
Co może prowadzić do zdemoralizowania człowieka.
Chodziło dokładnie mi o to że pomimo iż mamy demokracje i wolność to tak na prawdę ludzie żyją pod pewną "presją sukcesu" narzucaną właśnie przez ten system.
Co może prowadzić do zdemoralizowania człowieka.
W całym chaosie jest kosmos
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Tak, stan moralny mam ! Bardzo trudno mi się kłócić co bardziej demoralizuje: społeczeństwo konsumpcyjne, gułagi czy podwójna moralność chrześcijan.
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Tu się stanowczo nie zgodzę. Patologie się wszędzie prawie zdarzają. Islam dzieli się na niejedną tradycję. Terrorystów, których pewnie masz na myśli, nic nie łączy z Islamem pokojowym. To, że widać ekstremistów to nie znaczy, że wszyscy tacy muszą być. Przykładowo Sufici, medytują by bardziej współczuć innym.Matt pisze:Ideologia chrześcijańska w obecnych czasach jest dość pokojowo nastawiona gdy porównamy ją chociażby z w wiarą Islamską wiec trochę się poprawiło
Offline is the way.
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Myślę, kiedy ranią one człowieka w sposób bezpośredni. Ranią jego uczucia, rozrywają wieź z dobrocią innych ludzi. Niektórzy pałają gniewem, zemstą, inni siedzą w smutku cicho. Inni podatni mogą zachorować. Życie to nie szklarnia.zbyszek pisze:Czy i kiedy ideologie mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych w postrzeganiu świata ?
Offline is the way.
Dział pod tytułem kwarantanna idei.
- JudasHonor
- moderator
Jeśli chodzi o religie, to myślę, że nieuczciwe jest by określać ją po zachowaniu garstki ekstremistów, psychopatów, terrorystów itp. Jest na tym świecie mnóstwo niesprawiedliwości, które wywołują silne frustracje i determinują ludzi do określonych, często ekstremalnych czynów. Wtedy oni, jako ci pokrzywdzeni, powołują się na religie, Boga, jakoby rzekomo mieli prawo do zemsty, zabijania, przemocy, itp. A tak na prawdę, żadna szanowana, rozwinięta religia, (choćby Islam) nie daje przyzwolenia za przemoc, a zwłaszcza kierowaną w niewinne osoby.
Dobrym przykładem szerokiego wykorzystywania religii do własnych niecnych ambicji, mamy na przykładzie nowo powstającego państwa ISIS (de facto Isis to pogańska bogini płodności, ze starożytnego Egiptu). Bandytom z bliskiego wschodu, wydaje się, że wystarczy to, że są Arabami, by uznać wszelkie ich czyny za religijno-etycznie usprawiedliwione. Tak czy siak, widzimy, jak to kolejny raz, religia jest narzędziem w rękach niecnych ludzi.
Dobrym przykładem szerokiego wykorzystywania religii do własnych niecnych ambicji, mamy na przykładzie nowo powstającego państwa ISIS (de facto Isis to pogańska bogini płodności, ze starożytnego Egiptu). Bandytom z bliskiego wschodu, wydaje się, że wystarczy to, że są Arabami, by uznać wszelkie ich czyny za religijno-etycznie usprawiedliwione. Tak czy siak, widzimy, jak to kolejny raz, religia jest narzędziem w rękach niecnych ludzi.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Zbyszku, że też w ogóle z Twoim doświadczeniem, pytasz. Wszystko może prowadzić do zaburzeń psychicznych, bo te są - kolokwialnie mówiąc - odstępstwem od normy, jej nagięciem, wypadnięciem poza, a - ujmując akademicko - z.p. to nie problem jakościowy tylko ilościowy.
Taki jestem mądry tutaj że uhuhu
Taki jestem mądry tutaj że uhuhu
gówno w proszku na kijoszku
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
Aha, Zbyszku. Ty piszesz "ideologie" o religii (w sumie po części słusznie) ... Sorry nie doczytałem. Moim zdaniem te wszystkie nawroty religijne w nawrotach psychozy, można przynajmniej po części wyjaśnić:
- raz: Jezusem Chrystusem, który cierpiał, a nie zawinił. Podobnie może się czuć osoba w psychozie. Raz, że jaskrawo widzi te wszystkie dziwne mniej lub bardziej, a czasem okrutne rzeczy, a dwa, że może się czuć, podobnie jak Jezus Chrystus podobnie, niewinnie, umęczona.
- dwa: tym, że religie, i chyba wszelkie, mają tendencję do dzielenia na absolutne dobro i absolutne zło. Świat psychotyczny wcale nie jest szary - jest właśnie zajepiście czarno-biały i poważny.
- raz: Jezusem Chrystusem, który cierpiał, a nie zawinił. Podobnie może się czuć osoba w psychozie. Raz, że jaskrawo widzi te wszystkie dziwne mniej lub bardziej, a czasem okrutne rzeczy, a dwa, że może się czuć, podobnie jak Jezus Chrystus podobnie, niewinnie, umęczona.
- dwa: tym, że religie, i chyba wszelkie, mają tendencję do dzielenia na absolutne dobro i absolutne zło. Świat psychotyczny wcale nie jest szary - jest właśnie zajepiście czarno-biały i poważny.
- JudasHonor
- moderator
W psychozie właśnie zaciera się granica między dobrem a złem. Ludzie chorzy psychicznie mogą mieć problem w racjonalnym postrzeganiu świata. Dlatego, na przykład, czasem nie mogą ponosić odpowiedzialności za swoje czyny, gdyż nie byli w pełni świadomi wyboru i konsekwencji. Ta umowna granica między białym a czarnym zostaje czasem u nich zatarta.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
Nie chcę upraszczać spraw złożonych, wszak mówimy o szaleństwie, ale ...
... dlaczego tak często wydaje się osobom być posłańcem bożym, postacią religijną. A czasem Bogiem i szatanem jednocześnie?JudasHonor pisze:Ta umowna granica między białym a czarnym zostaje czasem u nich zatarta.
Jak już się komuś aż tak p.opierdoli w głowie to jedynym wyjściem są leki dożywotnio.przegłosowany pisze:... dlaczego tak często wydaje się osobom być posłańcem bożym, postacią religijną. A czasem Bogiem i szatanem jednocześnie?
Ale ja myślę, że piszesz tu o sytuacji hipotetycznej, w swoim gawędziarskim i luźnym stylu. Po prostu nie wierzę, by aż tak ekstremalne sytuacje odbywały się w głowie jednego chorego.
Na pewno wszystkie teorie spiskowe nie są zdrowe, i im powinien być dedykowany ten dział.
- JudasHonor
- moderator
Ja bym tego tak nie powiedział. Otóż, przykładowo, są powody by nie wierzyć w demokrację, a raczej w układ korporacji na tym świecie. I nie ma to wiele wspólnego ze spiskiem, tylko chodzi o bajeczne pieniądze i totalną władzę.
Ludzie potrafią zabić za kilka tysięcy złotych, więc czemu by nie można okłamywać miliardów ludzi za cenę bilionów dolarów i władzę na państwami, masami, umysłami ? Widzisz w tym jakiś spisek ? Tutaj chodzi tylko o te gigantyczne bogactwa i władzę, reszta to tylko dodatek do celu.
Ludzie potrafią zabić za kilka tysięcy złotych, więc czemu by nie można okłamywać miliardów ludzi za cenę bilionów dolarów i władzę na państwami, masami, umysłami ? Widzisz w tym jakiś spisek ? Tutaj chodzi tylko o te gigantyczne bogactwa i władzę, reszta to tylko dodatek do celu.
W pierwszej psychozie byłam diabłem przynoszącym koniec świata, dzieckiem diabła i Marią Magdaleną i jeszcze przeze mnie Bóg przegrał ostateczne starcie z diabłem, świat pogrążył się chaosie. Urojenia na tle religijnym. To tylko mały wycinek.hvp2 pisze:Jak już się komuś aż tak p.opierdoli w głowie to jedynym wyjściem są leki dożywotnio.przegłosowany pisze:... dlaczego tak często wydaje się osobom być posłańcem bożym, postacią religijną. A czasem Bogiem i szatanem jednocześnie?
Ale ja myślę, że piszesz tu o sytuacji hipotetycznej, w swoim gawędziarskim i luźnym stylu. Po prostu nie wierzę, by aż tak ekstremalne sytuacje odbywały się w głowie jednego chorego.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- JudasHonor
- moderator
Z takich jazd można by zrobić dobry film. "Zdrowi" nie wyobrażają sobie jak może wyglądać rzeczywistość w psychozie. A film, w którym rzeczywistość przeplatała by się z wizjami, był by czymś niebywałym, możliwością widzenia świata, tak jak go widzą chorzy.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Bo może człowiek jest splotem Boga i Szatana, dobra i zła. Pod pojęciem Szatana rozumiem umysł który wodzi nas na manowce.przegłosowany pisze: A czasem Bogiem i szatanem jednocześnie?
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" naszą nicość odbudujesz w najpiękniejsze znów struktury " wystarczy dać się pokonać poddać Duchowi Świętemu a Duch naszą nicość odbuduje w najpiękniejsze znów struktury i będziemy znowu sobie równi ale nie jak u Ilicza a prawdziwie tzn. lepsi nie będą lepszymi od słabszych a słabszy nie będą gorsi od mocniejszych każdy będzie pokorny tzn. nie będzie sobie ujmował tylko pozna swoją godność a i nie będzie miał chorych ambicji ponad miarę
Ideologia prowadzi do wypaczeń prawda natomiast wyzwala
Ideologia prowadzi do wypaczeń prawda natomiast wyzwala