z prochu powstałeś i w proch się obrócisz
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:46 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 2 razy.
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:53 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 2 razy.
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:52 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:52 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: New Age co o tym sądzicie ?
New Age z daleka śmierdzi brudnymi hindusami i innymi inkami, tyle że jest przerobione na lekkostrawną papkę dla ubogich duchem.
LaDopamina
Re: New Age co o tym sądzicie ?
Kiedyś miałem wierzenia zbieżne chyba częściowo lub podobne to założeń New Age. W psychozie myślałem że ludzie są cząstkami Boga a Bóg jest całością. Potem w psychozie myślałem chyba nawet że jestem tak wielki jak Jezus, jestem jakimś olbrzymem który z Jezusem utworzy całość. Już dobrze tego nie pamiętam. Kiedyś zafascynowany byłem książką i filmem "Sekret" które propagowały jakoby ludzkie myśli miały siły sprawcze czyli to o czym myślisz to to się potem dzieje w Twoim życiu. Teraz chyba w to nie wierzę choć do tej pory się zastanawiam czy pozytywne myślenie i wierzenie w siłę sprawczą myśli jest dobre czy złe ale myślę że to raczej nie jest dobre bo powinno się wierzyć i zaufać Bogu. Ja uważam że moja schizofrenia to może/mógł być problem duchowy a nie psychiczny czyli że to złe duchy mogły powodować a może to mieszanka jednego i drugiego i moim zdaniem moje wierzenia te o których tu napisałem i wiele innych mogły spowodować otwarcie się na siły demoniczne i być może było to przyczyną mojej schizofrenii. Dlatego uważam że New Age jak i wiele innych wierzeń jest szkodliwe. Teraz wierzę w jednego Boga w Trzech Osobach, choć chyba zawsze w jakimś stopniu wierzyłem w takiego Boga sam nie wiem, Bóg jest dla mnie osobowy, nie jest żadną bezosobową energią, żadnym kosmosem czy czymś jeszcze innym. Bóg jest dla mnie osobowy. Nawróciłem się, jestem blisko kościoła katolickiego i jestem szczęśliwy.