Czy ktoś z Was bierze Zeldox ?

ziprasidon

Moderator: moderatorzy

Ola07
bywalec

ZELDOX

Post autor: Ola07 »

Jak podzielic lek Zeldox?? Bede niedlugo brac dawke 60mg, a tylko dawka 80mg jest refundowana :(
Moze ktos z Was wie, czy w najblizszym czasie jest w planach refundacja tych mniejszych dawek? Albo czy beda produkowac zeldox w postaci tabletek? (w takim przypadku nie byloby problemu z podzieleniem tej wiekszej dawki)
Z gory dziekuje za inforamacje:)
Piszcie w ogole jesli bierzecie zeldox o tym jak sie na nim czujecie i jak oceniacie ten lek?
geronimo
zaufany użytkownik

Czy ktoś z Was bierze Zeldox ?

Post autor: geronimo »

Byłem kilka dni temu u wojej lekarki i myślałem, że przepisze mi Abilify. Ona jednak powiedziała że na moje objawy najlepszy byby Zeldox. Ma mi go przepisać w czasie następnej wizyty, bo musi sprawdzic działanie w dzpitalu. Vhciałbym sie zapytać czy ktoś z Was bierze zoldax i jak sie na nim czuje. Czy mniej się spiniż na zolafrenie itp :)
baba jaga
zaufany użytkownik

Post autor: baba jaga »

Ja przeszłam na solian ale moja mama bierze zeldox i czytałam ulotkę i wynika z niej ze najczestszym skutkiem ubocznym zeldoxu jest sennosc chociaz pewnie to zalezy od dawki refundowane sa tylko 80 i sa w kapsulkach wiec trudno je dzielic ale mozna podzielic ten proszek moja mama tak robi i sie je go z jedzeniem na poczatku miala podpuchniete oczy ale to przeszlo ale sennosci nie odczuwa chyba ze bierze wieksze dawki teraz przyjmuje 40 mg oza tym duzo mowi jest ok ale na kazdego wszystko dziala inaczej a moja mama nie ma tak wrażliwego organizmu jak ja i inaczej reguje troche na leki ja nie bralam zeldoxu moze kiedys sprobuje pozdrawiam abilify podobno mocno pobudza i powoduje alatyzje jest dla tych co prowadza siedzacy i lezacy tryb zycia
geronimo
zaufany użytkownik

Dzieki za informację. Najgorzej jest z ta sennością np. jakby sę poszło do pracxy to bardzo cieżko rano wstawać :(
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Post autor: Peter »

Witam.. Mi doktor także miał przepisać zeldox ale zostało przy abilify:) jest dobrze.. Dobrze działa na mnie. Fakt pobudza.. Ale ok.. Zeldox z tych nowych leków najmniej działa na przyrost wagi..Otyłi powinni chyba go brać.. Tylko żeby wszystkie dawki były refundowane to byłoby dobrze.. Ale cóż..
geronimo
zaufany użytkownik

Dzieki Peter za infromację. Mi by sie przydało schudnąć bo przy wzroście 187 cm ważę 125 kg. Ciekawi mi czy te osoby,które biorą zeldox ( ziprazzidon ) mniej spią, są weselsze, mają chęć do pracy itp. ja usypiam gdzies o 23.00 i spię do 11.00 chyba że ktos mnie wczesniej obudzi - ale to wstaje taki zmordowany jak po wojnie ( a biorę zolatren i fevarin ).Od n iedawna jestem na rencie bo wcześniej pracowałem i bym chciał dalej pracować nawet mająć rentę ale najchetniej to bym lezał na łłozku i nic nie robił, nawet nie chce mi się czytac ksiażek co bardfzol ubiłem.
Mam nadzieję że na zeldoxie chociaz tyroche jest lepiej niz na zolafrenie !!!! :D
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Post autor: Peter »

Słuchaj zolafren to odpowiednik zyprexy. Na pewno działa usypiająco. Ja brałem i hamował mnie strasznie. Wieczorem jak wziąłem to momentalnie musiałem iść do łóżka bo byłem taki śpiący.. Teraz biorę trzeci lek ale z tych co brałem to najgorzej wspominam właśnie zyprexe. Dużo utylem na niej. To był pierwszy lek jaki brałem na te chorobę. Także myślę że jak lekarz ci zmieni to będzie lepiej.. Trzym się..
sonia
zarejestrowany użytkownik

Post autor: sonia »

Witam.
Moja córka trzeci dzień bierze ZELDOX .Przez dwa pierwsze dni brała
2x1 po 40 mg. .Od wczoraj na wieczór podałam jej 80 mg.i teraz ma
brać 2x80 mg.Teraz mam problem i pytanie.W nocy uciekła mi przez
okno rozebrała się do naga i z krzykiem biegała po ulicy.W tej chwili
podałam jej 1 tab. 2 mg.clonazepamum i spi.Dzwoniłam do p. doktór
która ją leczy.lecz nie odbiera telefonu.Dzisiaj jest WIELKA SOBOTA
tak .że kontakt z lekarzem mogę mieć utrudniony.Córka leczy się na
schizofrenie paranoidalną już 15 lat,różne leki brała lecz takiej
reakcji nigdy nie było.Nie wiem czy to co się dzisiaj stało to normalna reakcja na zmianę leku.Czy powinnam nadal go podawać.Może ktoś
przeszedł coś podobnego-odpiszcie i poradzcie co robić.
Dziękuję.
Awatar użytkownika
netka
zaufany użytkownik
Status: analityk internetowy

Post autor: netka »

Sonia, ja co prawda Zeldoxu nie brałam i nie miałam przypadku uciekania przez okno, ale...

przy pierwszym razie jak brałam Abilify, to na drugi i trzeci dzień byłam lekko podejrzliwa i tak czułam się jakby psychoza miała się nawrócić... jednak gdy zwiększyłam podwójnie dawkę, to te objawy się z dnia na dzien mniej nasilały a dziś jest bezobjawowo czyli super - jak to po Abilify :)

PODKREŚLAM że na każdego lek działa inaczej.

spokojnych świąt soniu :)
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
sonia
zarejestrowany użytkownik

Post autor: sonia »

Dziękuję za życzenia.
Myslę.że te święta spędzimy w spokoju.Córka dużo dzisiaj śpi.Odzyskuje
już jaką taką równowagę.Oby tylko przyswoiła ten lek.Swoją drogą
mam żal do lekarza że nie uprzedził nas .że coś takiego może nastąpić.
przecież bym ją lepiej pilnowała. Mieszkam w małej miejscowości
i taki incydent dodatkowo niekorzystnie wpływa na samopoczucie
i w miarę normalne funkcjonowanie.Pozdrowienia Sonia.
geronimo
zaufany użytkownik

Ciekawi mnie bardzo który z tych nowych leków jest lerpszy abilify czy zoldax ? Może jest ktoś na forum kto brał te leki.
adammat1990
zaufany użytkownik

Post autor: adammat1990 »

Ja brałem Zeldox i niezbyt dobrze go zniosłem-wymioty, senność ślinienie się
PZODRAWIAM
"Oddech weż, już najgorsze jest za Tobą
W końcu gdzieś, bedzie lepiej, daje słowo
nie bój sie uwierz w siebie masz juz wszystko
poczuj więc , ze przed Tobą cała przyszłość
przecież wiesz "
geronimo
zaufany użytkownik

A teraz co bierzesz i jak sie czujesz ?
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

Post autor: jeremi »

ja brałem zeldox na początku w szpitalu..
czułem się okropnie - lęk, przygnębienie, płacz.. czułem się jakby naćpany jakimś g.wnem, ble..
geronimo
zaufany użytkownik

A tera jest lepiej ? co bierzesz?
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

teraz biorę zolaxę, jest o wiele lepiej.. tylko trochę długo śpię..
geronimo
zaufany użytkownik

Niestety lekarz nie przepisał mi Zeldoxu ponieważ na oddziale w szpitalu jedna osoba miała zawał serca prawdopodobnie od Zeldoxu a inny chłopak miał migotanie przedsionków serca. Dalej jestem na zolafrenie :( i na fevarinie. tak aż strasznie się nie czuje ale długo śpię, wstaję o 11,00. Może na następnej wizycie poprosze lekarkę aby mi przepisała abilify !
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

A mi właśnie dzisiaj lekarka przepisała Zeldox. 2 pierwsze dni mam brać 2x40 mg, a potem 2x80mg. I zobaczymy jak to będzie. Jak pobiorę go trochę wypowiem się więcej na ten temat ;)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

jak rispolept ci jakoś tam nie przeszkadzał, to ten też nie powinien zbyt przeszkadzać..
ale czy 'pomoże'?..

..się okaże.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

nie zeldox to na pewno nie jest lek dla mnie
wymioty, goraczka i bole brzucha - takie mialam po nim objawy
lekarka kazala mi go odstawic
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zeldox”