inteligencja

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

inteligencja

Post autor: the end »

Myślę, że to niewiarygodne jak ludzie są inteligentni. Uczą się szybko i wchłaniają to co przynosi im społeczeństwo. Każdy inaczej, i każdy w tym społeczeństwie ma prawo być.

Jeżeli inteligencja ta zajmuje się zyskiem, sławą i władzą, to ta inteligencja zaczyna być problemem.
nic
Gamma

Re: inteligencja

Post autor: Gamma »

mnie bardziej fascynują zwierzęta umiejętność przystosowania się do środowiska i doskonała harmonia ekosystemów, czyli nie wykorzystanie wszystkiego do cna i degradowanie a współistnienie ... ludzka inteligencja to możliwość wyboru między dobrem a złem a zwykle jak zauważyłeś ludzie posługują się nią by mieć a nie być
the end
zaufany użytkownik

Zwierzęta potrafią tworzyć piękny świat. Jednak brakuje im refleksji, introspekcji.

Ludzie potrafią w sumie to samo, jednak wyróżnia ich ta ostra inteligencja. Możliwość gromadzenia wiedzy. Inteligencja ta jednak potrafi się okazać zgubna, tak jak wąż co zaczyna zjadać własny ogon.
nic
Gamma

"wąż zjadający własny ogon" to wydawał mi się raczej symboliką wieczności i kręgu narodzin i śmierci bez jakiegoś negatywnego podtekstu
the end
zaufany użytkownik

Ja rozumiem to negatywnie. Wąż który zjada siebie, nie wie co robi. Szkodzi sobie.

Krąg narodzin i śmierci to chyba raczej ma taki symbol:

Obrazek
nic
Gamma

"Uroboros to starożytny antyczny symbol. Ma postać węża lub smoka połykającego swój własny ogon. Uroboros łączony jest z alchemią, gnostycyzmem i naukami hermetycznymi. Reprezentuje on wiele zjawisk, w zależności od kultury. Bywa przedstawieniem cykliczności natury, kolistej (a nie liniowej) struktury czasu, wiecznych powrotów, nieskończoności i wszystkich rzeczy, których koniec staje się nowym początkiem. Czasami uroboros przypomina o dwoistości rzeczy, ich pierwiastku żeńskim i męskim, ziemskim i niebiańskim, ludzkim i boskim. Przeciwności te jednak nie pozostają w konflikcie, lecz uzupełniają się wzajemnie."
the end
zaufany użytkownik

Obrazek

Nie wiem czy to to...
nic
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

Gamma jako prawdziwy katolik powiem ci że ten wywód to stek bzdur nieświadczący o inteligencji kultury która to wymyśliła
tak tak są sprzeczności w człowieku który mogą współgrać ale ogólnie takie filozofowanie to tylko przemyślenia robaka tak ja uważam
jedna jest prawda Objawiona a nie wymyślona czy rozmyślana takie wymyślanie do niczego nie prowadzi albo komuś zostanie udzielony dar wiary czyli tak poniekąd zostanie Objawione albo będzie wymyślał reinkarnacje i inne bzdury
Gamma

"...bo tu każdy(a) ma Swego,
najbardziej Swojego,
odchodząc najwyżej -
- pojmuje, że to Ten Sam;"

Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: Usunięte

Post autor: Piotrmanowy-Nick »

Inteligencja to bardzo ciekawy temat. Zwlaszcza jesli chodzi o tą ludzką. Zanim zaczynamy dyskusję o inteligencji, warto zastanowic sie nad tym czym ona w ogole jest. Dla mnie jest ona imponująca. A chyba jeszcze bardziej dorobek naszej cywilizacji. Jak pomysle o tym wszystkim co nas otacza, łatwo popadam w zachwyt. :)
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Inteligencji jest xx rodzajów. Od społecznej po inne. Mało kto a może w ogóle nie ma ludzi bez talentów.
Ale częsta cecha ludzka jaką jest opór przed jakimkolwiek wysiłkiem blokuje odkrycia.
Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik

zysk sława i władza nie jest problemem i nie jest zła.
Problem pojawia sie gdy robi się te rzeczy niemoralnie, nagannie, krzywdzac innych, źle

Inteligencja - podobno jest ciekla i krystaliczna, psychologowie uznaja ze czesciowo sie rozwija i jest wyuczalna i czesciowo stala, nabyta, wrodzona.
Inteligencja to cos co bardzo cenię. Jest to rzecz niezwykla. Problem lezy w definicji czym jest. Mi sie od malego podoba testy inteligencji jak zetknalem sie z prostymi zadaniami w roznych miejscach. Jest tez MENSA - rowniez w polsce. Ma na celu zrzeszac 2% najinteligentniejszych. Jest tez Mega Society. Mega Society ma w zalozeniu skupiać kazdego najinteligeniejszego na milion. Przesiew jest 1 na 1 000 000 :!: .
Inteligencja moze byc:
-ruchowa
-spoleczna
-jezykowa
-matematyczna
-i pare innych.
Jednak wierzę, że pewien poziom inteligencji, daje ponadprzecietnosc na wiekszosci tych pól. Ogolna inteligencja daje potencjal do rowijania sie w innych obszarach. Ale nie w kazdym da sie tak samo dobrze.
Co do inteligencja? Zdolnosc uczenia sie? Adaptacja do zmian? Zdolnosc do wyzszych procesow myslowych? Pewne jest ze dzieje się w glowie.
Mysle ze inteligencja jest wrodzona oraz ksztaltowana przez srodowisko. Im mniej lat mamy tym mocniej wplywamy na jej ksztaltowanie sie. Nie wiem w jakim stopniu jest wrodzoa w jakim rozwinieta przez otoczenie, tak jak mięśnie rosną na siłowni. Pewne jest ze nie kazdy zostanie Arnoldem Szwarcenegerem czy Pudzianem, nawet jak bedzie od malego intenstywnie cwiczył.
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
the end
zaufany użytkownik

Każdy człowiek posiada inteligencję, charakterystyczną dla ludzi ogółem. Zależy jak ją wykorzystuje.

Za inteligencję uważam m.in. myślenie-rozważanie, kojarzenie-pamięć, wyobraźnię, zdolność zdobycia rzeczy potrzebnych i pożądanych za pomocą dostępnych środków, jak i szukanie tych środków.
nic
Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik

to mi się kojarzy z kognitywistyką bardziej. Jesli to dobre okreslenie. I troche z zaradnośćią - ale ten wyraz nie pasuje do opisu inteligencji
the end
zaufany użytkownik

Zależy jak się na to spojrzy. Można powiedzieć, że zwierzęta nie są inteligentne, a jednak są jak byk, i tym nie różnią się od ludzi.
nic
Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik

Oczywiscie, ze zalezy od tego jak się spojrzy - zgadzam się :)
Też Myślę również że są inteligentne :D , ale myślę ze różnią się jednak od ludzi. I jedne mniej inne bardziej. Jeśli nie mają tej inteligencji gorszej od ludzi to na pewno mają ją inną. I różne zwierzęta w różnym stopniu
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Ludzie jednak dużo energii tracą na rozwijanie rzeczy które są im zbędne a nawet przeszkadzają . Tylko niektóre osoby potrafią harmonijnie rozwijać swoje cechy charakteru tak by stanowiły one coś w rodzaju gleby pod czystą inteligencję . To temat filozofia więc tak trochę filozoficznie : człowiek nie ciekawy świata a bardzo zdolny już ma jakby kamienistą glebę pod rozwój , chodź mógłby posadzić tam większe drzewo niż człowiek mniej zdolny ale natchniony do pracy poprzez w sumie zlepek kilku cech osobowości .
I tu dobrze by stwierdzić jakie cechy charakteru , a jakie nie , oraz uwarunkowania w pewnych środowiskach społecznych i grupach jakie przynoszą efekty . Człowiek nie jest do końca samotną wyspą , nawet introwertycy potrzebują zrozumienia i szacunku , a kidy coś osiągną podziwu . Tak więc jeśli ludzie chcieliby osiągnąć i zbadać możliwe dogodne warunki dla inteligencji to na sam początek powinni zadbać o środowisko przesiąknięte szacunkiem dla nauki , pracy i drugiego człowieka . Oraz wstydem i wstrętem dla zachowań antyspołecznych i głupich. Cos jak w Japonii załóżmy jeśli chodzi o kulturę lub w Niemczech gdzie kult państwowości i pracowitości znacznie różnią ich od np. nas. Później od małego kształtować i uczyć małe dzieci już od malutkiego , pisanie obiema rękami , słuchanie muzyki poważnej , nauka języków , używanie i ćwiczenie obu półkul mózgu . Później zamknięte grupy badania i stymulacja . Nie wiem po co to pisałem ...;) możliwe że tak będzie z czasem ludzie będą robic wszystko prawdopodobnie by zwiększyć potencjał naukowy .Także możliwe że we śnie .
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”