Saga o ludziach lodu Margit Sandemo

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec
Status: rencistka

Saga o ludziach lodu Margit Sandemo

Post autor: koniczynka26 »

Witam, czy czytaliscie Sage o ludziach lodu autorstwa Margit Sandemo? Ja uwielbiam całą tą sage, przeczytałam całe 47 tomików tej sagi i czasami wracam do moich ulubionych tomików tej sagi. Saga ta opowiada o dziejach pewnego rodu ludzi lodu ,którzy są potomkami Tengela Złego ,ktory zawarł pakt z Diabłem i w ten sposób ściągnął przekleństwo na swój ród .47 tomików tej sagi ciągnie się przez wiele wieków dziejów tego niezwykłego rodu ,bo saga ta zaczyna się w 1581 roku ,a kończy w latach 60 dwudziestego wieku .Jest to saga o charakterze paranormalnym : wystepują w niej czarownice ,demony, duchy ,anioły, magia. Przede wszystkim ,jednak ta saga ma wyraźny charakter erotyczny, podobno niektórzy seksuolodzy polecaja jej czytanie kobietom ,które są zahamowane i zablokowane w sprawach seksu ,aby nauczyły pełniej cieszyć się seksem.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

Re: Saga o ludziach lodu Margit Sandemo

Mnie najbardziej w całej Sadze O Ludziach Lodu podobała się postać dobrej czarownicy Sol Angelici To była kobieta bardzo wyzwolona i charakterna :) Co prawda zginęła ona marnie ,bo spalił ją jej wewnetrzny ogień i zabrakło jej w życiu rozsądku, ale i tak Sol Angelica mi się najbardziej podobała w całej tej sadze i w pewnym stopniu się z jej temperamentem identyfikuje :)
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

koniczynka26 pisze:podobno niektórzy seksuolodzy polecaja jej czytanie kobietom ,które są zahamowane i zablokowane w sprawach seksu ,aby nauczyły pełniej cieszyć się seksem.
Jasne..., jakiś link do tego podobno? Pewnie polecają jeszcze Cienie i Blaski i Panią Domu.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

Nie mei ja nie podam teraz linka bo nie chce mi się wkładac wysiłku w to by teraz tego szukać dla ciebie , ale tak czytalam w internecie . Gdybyś mei przeczytała Sage o ludziach lodu ,to też zorientowalabys się , że ze względu na erotyczny charakter tej sagi, czytając tę sage można się odblokowac seksualnie i pozbyć się seksualnych zahamowan i odkryć że doświadczenie seksualne może być czymś dobrym, pięknym i przyjemnym ,jezeli łączy się ono ściśle z miłością.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Pisałam, w innym wątku, że zapoznałam się z "twórczością" Margit Sandemo. Tak myślałam, że nie podasz tego linka. ;)
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

"Saga o ludziach lodu" to romans ubrany w kostium historyczny i fantasy.
Jak ktoś lubi, to czemu nie, ale nie jest to literatura najwyższych lotów.
To już lepiej poczytać sobie Emily Brontë :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

Moi autorstwa Bronte przeczytałam :"Wichrowe wzgórza " i bardzo mi się podobała ta książka Ta książka to klasyka literatury kobiecej i mroczny romans, w którego jak się wczuwalam atmosferę ,to aż ciarki mnie przechodziły po plecach. Ach ,ten Heatclif był po prostu boski ...Uwielbiam też czytać książki Jane Austin i przeczytałam wiekszosc klasycznych ,wiktorianskich romansow tej autorki Są one napisane pięknym ,romatycznym , starodawnym językiem literackim. Moje ulubione ksiazki autorstwa Jane Austin to : "Rozważna i romantyczna " ,"Opactwo Northanger " i "Mansfield Park "
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

I jak Ci się podobają książki Bronte w porównaniu do Margit Sandemo? Widzisz różnicę?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

Bronte pisze dużo lepszym literackim językiem niż Margit Sandemo i jej powieści są ambitniejsze, ale ja lubię mimo to czytać Margit Sandemo ,bo jest to dla mnie lektura lekka i przyjemna. Nie zawsze trzeba czytać tylko i wyłącznie ambitne książki. Ja Margit Sandemo czytam dla zwykłej rozrywki.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Kiedyś, jak byłam w szpitalu i skończyły mi się książki, próbowałam przeczytać pożyczonego harlequina. Ale nie mogłam, nie dałam rady. Zmęczyłam się tą sztampowością, stereotypem i przewidywalnością.

Mówi się, że harlequiny przyczyniły się do rozwoju czytelnictwa w Polsce i zlikwidowały problem wtórnego analfabetyzmu. Tak że jakieś plusy na pewno są. Ale, przy okazji, pozbawiły ludzi gustu, odcięły ich od dobrej literatury.

Na myśl przychodzi mi Polska z lat 60-tych, 70-tych. Wtedy w telewizji był jeden problem (później dwa) i w poniedziałki po dzienniku na programie pierwszym zawsze był Teatr Telewizji. Jeden z aktorów (Nowicki bodajże) wywiadzie wspominał, że dzięki temu, że nie było alternatywy, ludzie oglądali ten teatr telewizji i później w tramwajach, autobusach, rozmawiali na temat tych sztuk, które oglądali.

Trudno powiedzieć, które rozwiązanie jest dobre: każde ma swoje plusy i minusy. Na pewno ważne są też prawa rządzące rynkiem: jest popyt, jest podaż. Jednak warto pamiętać o tym, że harlequiny pisze się z użyciem minimalnej ilości słów i trudno mówić tu o przeżyciach estetycznych. Ale ponieważ wszyscy wierzymy w bajkę o Kopciuszku, harlequiny, które schemat tej bajki wiernie powtarzają, będą zawsze w modzie ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec

Zgadzam się z tobą Moi w tym, że wszyscy chcemy wierzyć w bajkę o kopciuszku .Ja też chcę wierzyć w bajkę o kopciuszku .Chcę wierzyć że spotkam mojego księcia z bajki, z którym połączy mnie dobra , szczęśliwa i piękna miłość na całe życie i będziemy żyć razem długo i szczęśliwie i będziemy się sobą opiekować i troszczyć o siebie na starość w zdrowiu i w chorobie i będziemy sobie całe życie sobie wierni . Ja naprawdę chcę w to wierzyć Moi .Jest mi potrzebna wiara , że bajki się spełniają i dla tego czytam książki Margit Sandemo, bo to dla mnie takie piękne bajki dla dorosłych ,a mnie jest bardzo potrzebna wiara w bajki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”