Czy duza jest roznica miedzy 2 mg a 1 mg

risperidon

Moderator: moderatorzy

maajutka
zaufany użytkownik

Post autor: maajutka »

Czy duza jest roznica w samopoczuciu biorac dawke 2 mg a 1 mg ? czy na mniejszej dawce jest wiekszy naped do dzialania i energia ? Prosze o opinie osob ktore zazywaly ten lek w tych dawkach .
Bardo
moderator
moderator

Re: Czy duza jest roznica miedzy 2 mg a 1 mg

Post autor: Bardo »

Z Rispoleptem jest tak, że im mniej tym lepiej ;) Różnica pomiędzy 2 mg a 1 powinna być odczuwalna. Ale w przypadku braków objawów pozytywnych polecałbym inny lek. Nawet Olanzapina w dużych dawkach nie powodowała u mnie takiego spadku motywacji a znana jest z tego, że potrafi uśpić na stojąco.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

To prawda, mi lekarz (profesor) powiedział, że mniejsze dawki rispoleptu działają bardziej aktywizująco.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

Ja biore 2 mg na dobe i jest spoko. :) A czy duża różnica: to dwa razy tyle i dwa razy mocniej działa.... Gdzieś czytałem że dawki powyżej kilkunastu mg nie mają sensu i lepiej brać mniejsze, norma to chyba: 5-6 mg na dobe przy schizofrenii. Pozdro :)
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Mniszek pisze:Gdzieś czytałem że dawki powyżej kilkunastu mg nie mają sensu i lepiej brać mniejsze, norma to chyba: 5-6 mg na dobe przy schizofrenii. Pozdro :)
Zależy jakie są max dawki jak ketrel ma chyba 800 to 6 mg nie wiele by tu dało a rispolept jak się nie mylę to właśnie ma 6-8 max jakoś tak to tu by sie zgadzało
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Leonidas, piszemy przez cały czas o Rispolepcie - to dział o Rispolepcie ..... Tak odnośnie tematu to warto poczytać sobie ulotki stare i nowe i opisy leku których jest pełno w internecie, i pamiętać, że reakcja na lek to indywidualna sprawa. Dla jednego wystarczy 1 mg dla innego więcej. Na różnych ludzi lek różnie działa, a dawke dobiera lekarz po rozmowie z pacjentem .... U mnie tylko i wyłącznie po 2 mg na dobe jest spoko. :D :D :D
Awatar użytkownika
fuKs
bywalec

Post autor: fuKs »

Różnica to 1mg.:angelic-blueglow:
Mam nadzieję że pomogłem.
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
maajutka
zaufany użytkownik

hej ,biore rispolept prawie od 3 lat,ostatnio od jakis 2 tygodni mam mimowolne mlaskanie jezykiem ,czy to dyskinezy?Trzeba zmieniclek?
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Może lepiej rzeczywiście zmienić. Jeśli masz już od Rispo duże stężenie prolaktyny to może się niewiele chcieć i ciężko wstać rano. Nie wiem jak z tym mlaskaniem. Ja na Rispo się bardzo zawiodłem. Może to mlaskanie to rzeczywiście jakiś objaw jeśli jest mimowolne i uciążliwe.
:angelic-blueglow:
Orzeł

Post autor: Orzeł »

maajutka pisze:hej ,biore rispolept prawie od 3 lat,ostatnio od jakis 2 tygodni mam mimowolne mlaskanie jezykiem ,czy to dyskinezy?Trzeba zmieniclek?
Wśród starszych ludzi biorących neuroleptyki typowe to popularny objaw, rispolept jest jedynym neuroleptykiem atypowym mogącym wywoływać dyskinazy późne.
Raczej ten objaw już nie przejdzie nawet po odstawieniu leku.
maajutka
zaufany użytkownik

ale mnie postraszyles
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Po odstawieniu leku moze przejsc, albo jak zacznie brac leki na dyskinezy.
maajutka
zaufany użytkownik

to jest takie ciche cmokanie wkurza mnie to pozatym jutro mam slub,strasznie sie denerwuje
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Orzeł pisze:rispolept jest jedynym neuroleptykiem atypowym mogącym wywoływać dyskinazy późne.
Dyskinezy późne mogą wystąpić po każdym neuroleptyku atypowym. Po rispolepcie jest tylko większa szansa.
Raczej ten objaw już nie przejdzie nawet po odstawieniu leku.
Może przejść całkiem albo zmniejszyć się. Ale lek, który go wywołał najlepiej zmienić, zmniejszyć jego dawkę albo odstawić. Czasem odstawienie nasila problem, wtedy stosuje się małe dawki łagodnego neuroleptyku.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
maajutka
zaufany użytkownik

Czy ktos bierze rispolept w dawce 2 mg albo mniejszej i odczul roznice czyli wieksza energie do dzialania ,motywacje itd niz na dawce 4 mg .Ja dokonca nie wiem czy sie lepiej czuje niz na wiekszych dawkach ,nadal mam objawy negatywne ,brak zainteresowan itd.
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Maajutka to może rzeczywiście spróbuj zmienić rispolept na coś innego - może solian lub abilify nie wiem. Jeżeli masz się męczyć na rispolepcie to nie ma sensu go brać zresztą rispolept jest kiepski na negatywy.
Sam się męczę na zastrzykach i mam już dosyć. I będę prosił lekarza o zmniejszenie mi dawki rispo a jak dalej kiepsko będę się czuł to będę zmieniał na coś innego.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

maajutka pisze:Ja dokonca nie wiem czy sie lepiej czuje niz na wiekszych dawkach ,nadal mam objawy negatywne ,brak zainteresowan itd.
To oceń po wyglądzie twarzy, oczu, ciała. Przy której dawce lepiej wyglądają to ta jest lepsza. Stan zdrowia też tak sie ocenia.
maajutka
zaufany użytkownik

Zdecydowanie moja twarz jest ładniejsza,naturalniejsza z większą mimika na mniejszej dawce rispoleptu
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

No to już jest jeden plusik przemawiający za mniejszą dawką. A teraz przydały by sie opinie lekarzy: jednego, drugiego, trzeciego,.... opinia ludzi z twojego otoczenia, na jakiej dawce lepiej wg nich funkcjonujesz i wyglądasz, .... itd. ..... Za jaką dawką przemawia więcej plusików to ta jest właściwa. :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „rispolept”