proszę o radę?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
proszę o radę?
Witam
od pewnego czasu nasilają sie u mnie obawy ze mam schizofrenie poniewaz nie odczuwam własnej osoby -Mam wrażenie jak bym utracił kontakt z własną osobowością sprzed choroby; czuje się obco i sztucznie, tak jakbym uległ jakiejś głębokiej i nieodwracalnej zmianie albo jakby zmienił się otaczający się świat .Czasami mam tak żę uczucia nie odpowiadają myślom.Nie mam natomiast zadnych halucynacji i urojeń nie słysze zadnych głosów i jestem swiadomy ze ze mną jest cos nie tak.Do tego jestem bardzo napiety dość czesto.Od półtora roku przyjmuje leki .
od pewnego czasu nasilają sie u mnie obawy ze mam schizofrenie poniewaz nie odczuwam własnej osoby -Mam wrażenie jak bym utracił kontakt z własną osobowością sprzed choroby; czuje się obco i sztucznie, tak jakbym uległ jakiejś głębokiej i nieodwracalnej zmianie albo jakby zmienił się otaczający się świat .Czasami mam tak żę uczucia nie odpowiadają myślom.Nie mam natomiast zadnych halucynacji i urojeń nie słysze zadnych głosów i jestem swiadomy ze ze mną jest cos nie tak.Do tego jestem bardzo napiety dość czesto.Od półtora roku przyjmuje leki .
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: proszę o radę?
Piotr, niczego się nie martw. Choć schizofrenia to ciężka choroba, nie przestaniesz być człowiekiem. Niestety nikt nie odważy się diagnozy na odległość, bez rozmowy z tobą, ale mogę ci powiedzieć, że ważny będzie: 1. odpowiedni dobór leków - i tutaj lekarze nie zawsze trafiają w sedno. Najlepiej pod kierunkiem dobrego lekarza wypróbować wiele leków. Dobór powinien być wspólny: lekarz i ty - bądź wymagający. 2. pozbycie się stresów w twoim otoczeniu - dlatego piszę - nie martw się, zachowaj pogodę ducha. 3. przydatne będą dobre kontakty międzyludzkie - nie obcy, tylko ludzie do których masz zaufanie i w obecności których nie powstaje wrażenie utraty kontaktu z sobą samym, o której piszesz,piotr pisze:Witam od pewnego czasu nasilają sie u mnie obawy ze mam schizofrenie
pozdr, zbyszek
hej, ale równie dobrze może być to lęk, jakieś zaburzenie lękowe. Chyba najlepszym wyjściem jest wybrać się do specjalisty, jakiegoś najbliższego, choćby w przychodni. Można także wziąść wszelkie dotychczasowe orzeczenia lekarzy i udać się do psychologa, który mógłby pomóc w obawach i lęku, nawet jeśli się jest schizofrenikiem.
Choć zapewne jest to przerażające, co doświadczasz, możesz być pewien, że nie tylko Ty masz takie kłopoty.
Choć zapewne jest to przerażające, co doświadczasz, możesz być pewien, że nie tylko Ty masz takie kłopoty.
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
Re: proszę o radę?
zbyszek pisze: ↑ndz paź 12, 2003 7:28 pmPiotr, niczego się nie martw. Choć schizofrenia to ciężka choroba, nie przestaniesz być człowiekiem. Niestety nikt nie odważy się diagnozy na odległość, bez rozmowy z tobą, ale mogę ci powiedzieć, że ważny będzie: 1. odpowiedni dobór leków - i tutaj lekarze nie zawsze trafiają w sedno. Najlepiej pod kierunkiem dobrego lekarza wypróbować wiele leków. Dobór powinien być wspólny: lekarz i ty - bądź wymagający. 2. pozbycie się stresów w twoim otoczeniu - dlatego piszę - nie martw się, zachowaj pogodę ducha. 3. przydatne będą dobre kontakty międzyludzkie - nie obcy, tylko ludzie do których masz zaufanie i w obecności których nie powstaje wrażenie utraty kontaktu z sobą samym, o której piszesz,piotr pisze:Witam od pewnego czasu nasilają sie u mnie obawy ze mam schizofrenie
pozdr, zbyszek
1. To prawda diagnozuję się głównie stacjonarnie, a tutaj można jedynie bańki puszczać.
2. nie prawda, schizofrenia jest różna i czasem jest ciężko, a czasem wcale nie.