Trędowata - film polski 1976 rok

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec
Status: rencistka

Trędowata - film polski 1976 rok

Post autor: koniczynka26 »

Witam , czy oglądaliście kiedykolwiek polski film pod tytułem : " Trędowata " z 1976 roku ?
W rolach głównych grają : Elżbieta Starostecka jako Stefcia Rudecka oraz Leszek Teleszyński jako Waldemar Michorowski.
Wyjątkowo interesującą postacią w tym filmie jest : Rita Szeliżanka , grana przez Gabrielę Kownacką.
Stefcia Rudecka jest postacią w tym filmie anielsko dobrą , o posągowej urodzie lalki , jednak jest to postać wyjątkowo słaba i bezbronna , ponieważ Stefcia nie potrafiła się przeciwstawić przeciwnościom losu i zawalczyć o swoją miłość.
Ja uważam , że Stefcia powinna była od razu powiedzieć Waldemarowi o tym , że dostaje liściki z pogróżkami , bo może Waldemar potrafiłby ochronić Stefcię przed atakami jego sfery i umiałby się nią zaopiekować i ochronić ją przed światem.
Jednak jest to jedynie film , fikcja , czysty melodramat i dlatego zakończenie tego filmu musiało być dramatyczne , aby wycisnąć strumienie łez wzruszenia z oczu widzów , oglądających ten film.
Jednak najfajniejszą postacią w tym filmie jest Rita Szeliżanka , grana przez Gabrielę Kownacką ! :)
Mówię wam to jest po prostu super babka ! :)
Rita jest niezwykle silna :) , mocna psychicznie :) , inteligentna :) niezależnie myśląca :) , ironiczna :) to doskonały przykład dobrej feministki :)
Ja identyfikuję się całkowicie z Ritą w tym filmie :) , ponieważ Rita poza licznymi wyżej wymienionymi przeze mnie zaletami , miała też uporządkowany system wartości , bo Rita wiedziała co jest dobre , a co jest złe :)
A czy wy oglądaliście ten film ?
I jakie jest według was uniwersalne , ponadczasowe przesłanie tego filmu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”