Teoria góry lodowej Freuda

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Teoria góry lodowej Freuda

Post autor: the end »

Freud porównał ludzką psychikę do góry lodowej, tzn. wszystko co wystaje ponad taflę wody można określić mianem świadomości, natomiast wszystko co kryje się pod jej powierzchnią jest naszą nieświadomością, czy podświadomością. Wynika z tego fakt, że to co wiemy o naszej psychice jest tylko wierzchołkiem góry lodowej. O istnieniu treści nieświadomości można wnioskować na podstawie trzech grup zachowań:
a) Czynności umysłowych, które ujawniają czasami prawdziwe intencje, do których człowiek sam przed sobą nie chce się przyznać. Są to, np. czynności językowe.
b) Treści marzeń sennych. Są to różnego rodzaju treści występujące w naszych snach pod postacią symboli.
c) Analiza treści swobodnych skojarzeń
http://sciaga.pl/tekst/30979-31-psychoa ... ebi_wyklad

Jak dla mnie rozwiązaniem byłoby stopienie tejże góry.

Jak myślicie?
nic
Matt
moderator
moderator

Re: Teoria góry lodowej Freuda

Post autor: Matt »

Taka góra lodowa to jak pewna "tajemnica" o człowieku i czy roztopienie jej to dobry pomysł ? chyba nie.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Orzeł

Post autor: Orzeł »

Odwracając górę lodową i dostawiając do jej dawnego szczytu piramidalne naczynie tworzy się klepsydrę.
Czas ludzkiej psychiki wtedy zaczyna płynąć w miarę topnienia się tej góry.
the end
zaufany użytkownik

Matt pisze:czy roztopienie jej to dobry pomysł ? chyba nie.
Mi się góra lodowa skojarzyła głównie z tym, że jest z lodu. Człowiek z "lodu" nie jest, a stopienie lodu w tej przenośni oznaczałoby dobro i zrozumienie.
Matt pisze:Taka góra lodowa to jak pewna "tajemnica" o człowieku
Jest to tajemnica, to jak działa nasz umysł. Jednak nikt moim zdaniem umysłu jeszcze nie odkrył. Wszelkie badania są po nic póki co, chyba, że ktoś znajdzie panaceum na wszelką istot niedolę.
nic
the end
zaufany użytkownik

Ten mój pomysł o topieniu, tego nikt nie wymyślił, to był mój własny pomysł. Kiedyś jak chodziłem jeszcze do Kolegium, to miałem na psychologii ten temat. Jakoś mi wpadł w pamięć. Później przed zajęciami zobaczyłem ogromną górę lodową, która się gwałtownie rozpuszcza. To było moje skojarzenie z moimi czasami łobuzerskimi... Nikt mnie na tych studiach nigdy nie zaprosił na imprę, czy jakoś fajnie pogadał (no może przesadzam), a marzyłem o tym. Ale mam 2 publikacje w internecie od Pani, która uczyła metodyki, itp. :D Jedna to był wiersz a druga to jakieś ćwiczenie chyba, już nawet nie pamiętam. :P
nic
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

karuna pisze:Jak dla mnie rozwiązaniem byłoby stopienie tejże góry.

Jak myślicie?
Jedyne możliwe rozwiązanie.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”