teoretyczny pomysł
Moderator: moderatorzy
- Słonecznik1
- bywalec
teoretyczny pomysł
może w schizofrenii jest tak że dochodzi do zaniku pamięci krótkotrwałej skokami w wyniku czego dochodzi do coraz silniejszego odrealnienia.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: teoretyczny pomysł
Myślę, że częściowo tak. Do tego dochodzi brak realnego postrzegania rzeczywistości. Człowiek może zdawać sobie sprawę, że coś mu się wydaje ale później nawet i o tym zapomina.Słonecznik1 pisze:może w schizofrenii jest tak że dochodzi do zaniku pamięci krótkotrwałej skokami w wyniku czego dochodzi do coraz silniejszego odrealnienia.

- Słonecznik1
- bywalec
Eden ty jakbyś szukał dziury w całym albo widział szklankę do połowy pustą.Gderasz i gdaczesz....

-
- bywalec
Nie wiem jak to jest z F20, wiem że trawka powoduje problemy z pamięcią krótkotrwałą...Słonecznik1 pisze:może w schizofrenii jest tak że dochodzi do zaniku pamięci krótkotrwałej skokami w wyniku czego dochodzi do coraz silniejszego odrealnienia.
Miewam odrealnienia i trwają one zwykle dość długo (około 3 tygodnie 24h/dobę non stop). Nie mam przy tym kłopotów z pamięcią krótkotrwałą, jedynie z koncentracją. Nie piszę tu o dereizmie, o którym wspomina Karuna, bo dereizm i odrealnienie to dwa odrębne stany. U mnie nigdy nie występowały jednocześnie.
A zastanawiając się nad hipotezą Słonecznika1, to być może zachodzą jakieś milisekundowe zaburzenia pamięci ultrakrótkotrwałej, ale wydaje mi się, że to raczej nieprawdopodobne, by to mogło tak trwać tygodniami.
A zastanawiając się nad hipotezą Słonecznika1, to być może zachodzą jakieś milisekundowe zaburzenia pamięci ultrakrótkotrwałej, ale wydaje mi się, że to raczej nieprawdopodobne, by to mogło tak trwać tygodniami.
LaDopamina