teoretyczny pomysł

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

teoretyczny pomysł

Post autor: Słonecznik1 »

może w schizofrenii jest tak że dochodzi do zaniku pamięci krótkotrwałej skokami w wyniku czego dochodzi do coraz silniejszego odrealnienia.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: teoretyczny pomysł

Post autor: Dobro »

Słonecznik1 pisze:może w schizofrenii jest tak że dochodzi do zaniku pamięci krótkotrwałej skokami w wyniku czego dochodzi do coraz silniejszego odrealnienia.
Myślę, że częściowo tak. Do tego dochodzi brak realnego postrzegania rzeczywistości. Człowiek może zdawać sobie sprawę, że coś mu się wydaje ale później nawet i o tym zapomina.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Eden ty jakbyś szukał dziury w całym albo widział szklankę do połowy pustą.Gderasz i gdaczesz....:)
marchewkowy
bywalec

Post autor: marchewkowy »

Słonecznik1 pisze:może w schizofrenii jest tak że dochodzi do zaniku pamięci krótkotrwałej skokami w wyniku czego dochodzi do coraz silniejszego odrealnienia.
Nie wiem jak to jest z F20, wiem że trawka powoduje problemy z pamięcią krótkotrwałą...
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Miewam odrealnienia i trwają one zwykle dość długo (około 3 tygodnie 24h/dobę non stop). Nie mam przy tym kłopotów z pamięcią krótkotrwałą, jedynie z koncentracją. Nie piszę tu o dereizmie, o którym wspomina Karuna, bo dereizm i odrealnienie to dwa odrębne stany. U mnie nigdy nie występowały jednocześnie.

A zastanawiając się nad hipotezą Słonecznika1, to być może zachodzą jakieś milisekundowe zaburzenia pamięci ultrakrótkotrwałej, ale wydaje mi się, że to raczej nieprawdopodobne, by to mogło tak trwać tygodniami.
LaDopamina
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”