Kot Schrödingera

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Kot Schrödingera

Post autor: miś wesołek »

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Kot Schrödingera

Post autor: moi »

Stare, ale jare ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

To jest tylko eksperyment myślowy, przeniesienie praw fizyki kwantowej do makrorzeczy. W fizyce kwantowej dzieje się dużo takich ciekawych rzeczy i nikt nie jest w stanie wytłumaczyć tego racjonalnie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

moi pisze:Stare
Mówisz, że stare? Ale w jakim sensie stare. Że znane? Myślałem, że czymś nowym zaskoczę. ;)
44 pisze:To jest tylko eksperyment myślowy, przeniesienie praw fizyki kwantowej do makrorzeczy.
Się zastanawiam. Naprawdę. Czy oni naprawdę, w sensie fizycznym, doszukali się, zaobserwowali w sensie empirycznym i namacalnym kwarki, które zachowują się chaotycznie? Czy to znowuż jakiś tylko pomysł? Budowanie eksperymentu myślowego na eksperymencie myślowym w sensie "naukowości" wydaje mi się jednak lekką przesadą. ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
marchewkowy
bywalec

Post autor: marchewkowy »

przegłosowany pisze:
44 pisze:To jest tylko eksperyment myślowy, przeniesienie praw fizyki kwantowej do makrorzeczy.
Się zastanawiam. Naprawdę. Czy oni naprawdę, w sensie fizycznym, doszukali się, zaobserwowali w sensie empirycznym i namacalnym kwarki, które zachowują się chaotycznie? Czy to znowuż jakiś tylko pomysł? Budowanie eksperymentu myślowego na eksperymencie myślowym w sensie "naukowości" wydaje mi się jednak lekką przesadą. ;)
Osobiście wydaje mi się, że w tej kwestii wiemy na prawdę bardzo mało, fizyka kwantowa jest bardzo młodą dziedziną nauki, w której to błądzimy "na ślepo". Eksperymenty na których się opierają wnioski jedyne czego dowodzą to faktu, że rachunek prawdopodobieństwa ma tam zastosowanie. Reszta jest właśnie jest tym co napisałeś budowaniem teorii na teorii, co może i jest ciekawe, może pokrywa się z tym co obserwujemy, może potrafimy fragmenty tej wiedzy używać w praktyce jednak nie można być pewnym, że to co wiemy jest na sto procent zgodne z tym co jest w rzeczywistości. Obserwujemy efekty i domyślamy się jak coś działa, pewności chyba nigdy nie będzie.
marchewkowy
bywalec

Od dzisiaj od ~16 czuję się właśnie jak taki kot, gdzie ktoś dokonał pomiaru tylko mi jeszcze o tym nie powiedział i muszę czekać na odpowiedź... do tej pory stan był nieustalony, teraz już jest a ja nie znam odpowiedzi...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

I jak? Wyjaśniło się coś?

Pozdrawiam.m.
marchewkowy
bywalec

Nie szybciej jak za tydzień w poniedziałek, nie później jak za 2...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Rozumiem, że się denerwujesz, ale może to będą dobre wieści? Trzeba mieć nadzieję - to dodaje siły i powoduje, że rzeczywistość staje się znośniejsza.
Mam nadzieję, że wszystko się ułoży - trzymam kciuki.

Pozdrawiam.m.
marchewkowy
bywalec

~ cztery godziny...
marchewkowy
bywalec

już wiem... tzn. wiedziałem od dawna, ale teraz mam dowód ;)
Orzeł

Post autor: Orzeł »

http://www.geekweek.pl/aktualnosci/2018 ... -kwantowym
W klasycznej mechanice kwantowej zachodzi to gdy zaglądamy do pudełka, w którym znajduje się słynny kot Schrödingera - czyli dokonujemy obserwacji. Według Penrose'a jednak jest to obiektywne i zależy od owego idealnego, platońskiego stanu czasoprzestrzeni, dzięki czemu to czy ów hipotetyczny kot jest żywy czy martwy jest z góry ustalone i nigdy nie będziemy mieli superpozycji kota żywego i martwego jednocześnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”