ciąża
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
ciąża
Witam!!!
Chciałabym starć się z mężem o dziecko, lecz problemem jest moja choroba (czyli schizofrenia ).
Raczej nie chciałabym brać leków w ciąży, a jeśli chodzi o odstawienie ich to lekarz odradza . Ostatni epizod miałam ok 3 lat temu a biorę lek Rispolept 1mg. Co sądzicie na ten temat ?
Chciałabym starć się z mężem o dziecko, lecz problemem jest moja choroba (czyli schizofrenia ).
Raczej nie chciałabym brać leków w ciąży, a jeśli chodzi o odstawienie ich to lekarz odradza . Ostatni epizod miałam ok 3 lat temu a biorę lek Rispolept 1mg. Co sądzicie na ten temat ?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: ciąża
Iwono, poczytaj wątki w tym dziale ("Ciąża, macierzyństwo") - znajdziesz wiele odpowiedzi na Twoje pytania. Na forum urodziło się już parę dzieci, niektóre kobiety brały leki, inne odstawiły. Wszystkie dzieci urodziły się zdrowe. Dziś lekarze potrafią tak dobrać leki w ciąży, bo były jak najmniej szkodliwe dla dziecka.
Powodzenia!
Pozdrawiam.m.
Powodzenia!
Pozdrawiam.m.
- applejuice
- zarejestrowany użytkownik
Ja tez chcialabym miec w przyszlosci dzieci i interesuje mnie ten temat. Epizod mialam w 2008 roku, czyli 7 lat temu. Przez ten caly czas przyjmuje olanzapine w roznych dawkach a od paru lat rowniez abilify. Czy ktoras z Was przyjmowala podobne leki w ciazy? Dawki byly rozne, bo czasem bylo gorzej a czasem lepiej. Moze nie bylo nawrotow, ale cos jakby mininawroty, po ktorych zwiekszalam dawke i stan sie wyrownywal. Wiem ze abilify jest jeszcze slabo przepadany pod katem ciazy, ale olanzapina juz chyba lepiej. Moze znacie jakies artykuly na ten temat. Bede wdzieczna za wszelkie informacje.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Przy myślach samobójczych ryzykujesz życie dwóch istnień bez leków.
Są leki nie stwarzające zagrożenia dla dziecka.
I paradoksalnie klozapol jest najbezpieczniejszy dla dziecka.
Są leki nie stwarzające zagrożenia dla dziecka.
I paradoksalnie klozapol jest najbezpieczniejszy dla dziecka.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Znaleźć lekarza psychiatrę, która postawi Cię do pionu, żebyś w przypadku ciąży, przynajmniej na pierwszy trymestr, a jeżeli się da, to dłużej, mogła odstawić leki. Psychiatra powinien również kontrolować Twój stan i w razie potrzeby kontaktować się z ginekologiem. Znaleźć ginekologa, który poprowadzi Twoją ciążę, będzie wiedział z jaką sytuacją ma do czynienia. W naszym przypadku to nie jest hop siup, sama nie powinnaś decydować o zajściu w ciążę, bo ryzykujesz zdrowiem dziecka.maajutka pisze:Chcialabym zajsc w ciaze,przyjmuje rispolept 1,5mg czy moge w czasie ciazy brac ten Lek,moj psychiatra zaleca calkowite odstawienie als ja sie boje i czuje ze nie powinnam odstawiac lekow Co mam zrobic?
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Wiem mei ze to powazna sprawa,moj LeKarz odstawia mi Po Malu leki wlasnie dlatego zebym mogla zajsc w Ciaze za pol roku mamy dojsc Do zera nie ukrywam ze bardzo sie tego boje leki biore 4lata to bardzo duzo
Przed chwilą pisałaś, że wiesz, że to poważna sprawa, a teraz piszesz takie coś. Rispolept to silny lek.maajutka pisze:Dopoki biore leki LeKarz kazal mibrac doustna antykoncepcje powiedzial ze teraz nie wolno mi zachodzic w ciaze eh eh chociaz biore tylko 1,5mg ryspolitu
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Kiedyś moja dziewczyna będzie miała ten sam problem, to dla mnie cenne co piszecie.
Z chęcią poczytam.
Z chęcią poczytam.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.